Titovi unuci revoltirani idejom beogradskog gradonačelnika: 'Otac nam je rekao - ne s djedom u tu ustašku tvorevinu'

Smatraju da Šapić skuplja jeftine političke poene pred lokalne izbore

26.10.2013., Beograd, Republika Srbija - Danas u podne lijes Jovanke Broz polozen je u grobno mjesto s lijeve strane grobnice u Kuci cvijeca u kojoj pociva Josip Broz Tito. Polozili su ga uz pjesmu "Bella ciao" sto je bila njezina posljednja zelja. Titovu udovicu, koja je umrla u 89. godini, ispratilo je 10.000 ljudi. Joska Broz.rPhoto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
FOTO: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Svetlana, Zlatica i Josip Joška Broz, unuci Josipa Broza Tita, šokirani su idejom Aleksandra Šapića, beogradskog gradonačelnika u tehničkom mandatu, da se posmrtni ostaci njihova djeda presele iz Kuće cvijeća u Kumrovec.

“Nećemo mijenjati povijest kako neki tzv. četnici to pokušavaju. Zašto bi se Kuća cvijeća selila? Ne može naći Dražin grob, pa sad hoće sakriti mog djeda”, kazao je za Novu.rs Josip Joška Broz.

Kazao je kako je Šapićeva ideja još jedan jeftin način skupljanja političkih poena prije predstojećih lokalnih izbora u Srbiji. “Ako nam takav bude gradonačelnik, trebamo se svi poubijati ili se iseliti iz ovog grada”, ustvrdio je i dodao da je Titova želja bila da bude pokopan na mjestu gdje se danas nalazi Kuća cvijeća.

‘To je sramota za Srbiju’

Zlatica Broz istaknula je da je “ideja o premještanju Titova groba toliko anticivilizacijska i nekulturna, toliko degutantna”, da to ne može ni komentirati. Svetlana Broz žestoko je kritizirala Šapićevu najavu, nazvavši je teškom sramotom za Beograd i Srbiju.

“Od početka raspada Jugoslavije stalno je neki dežurni četnički ‘ideolog’ u Beogradu prijetio da će razbiti macolom nadgrobnu ploču, a Tita mrtvog izbaciti iz Srbije. Moj se otac Žarko sav tresao kad mi je prepričavao razgovor s nepoznatim čovjekom koji ga je zvao telefonom iz Beča 1991.

Predstavio se kao Ivek Broz, navodno naš rođak i zamolio ga da prenese poruku da ga je Tuđman pozdravio te da nudi da Žarkova oca prenesu iz Kuće cvijeća u Beogradu i pokopaju uz sve državne i vojne počasti na Mirogoju. Žarko je ljutito odgovorio da dok je živ, njegov otac neće počivati u toj ustaškoj tvorevini”, kazala je.