Tko su poduzetnici koje EU tužitelji sumnjiče za teške malverzacije oko mega projekta vrijednog 44 milijuna eura

EPPO je pokrenuo novu istragu oko prevare s europskim novcem, doznajemo tko su osumnjičeni direktori

FOTO: PIXSELL/Facebook/HDZ

Telegram doznaje kako je Europski tužitelj pokrenuo istragu protiv dvojice hrvatskih poduzetnika, Roberta Gotića i Miroslava Šaravanje. Riječ je o slučaju sanacije jame Sovjak u Viškovu, najveće crne jame u Hrvatskoj, čija je ukupna vrijednost viša od 44 milijuna eura.

Europski tužitelj pokrenuo je istragu protiv dvojice hrvatskih državljana osumnjičenih za davanje i primanje mita za trgovanje utjecajem, objavio je danas Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu. Ugovor o sanaciji jame Sovjak, eko-bombe, potpisan je krajem 2021. u vrijeme kad je Fond za zaštitu okoliša vodio Siniša Kukić, a ministar gospodarstva bio je Tomislav Ćorić.

Jama Sovjak je prirodna krška vrtača koja je od 1949. korištena za nekontrolirano i nasumično odlaganje opasnog otpada. Procijenjeno je da je u jamu do 1990-tih godina prošlog stoljeća odloženo oko 250 tisuća prostornih metara raznog otpada, uglavnom kiselog mulja koji je otpadna tvar u proizvodnji maziva, motornih ulja i asfalta ,otpadni asfalt iz koksare, pogonska ulja iz brodogradilišta, ostatci iz spremnika nafte i naftnih derivata i drugo.

Novac za posao u projektu

Drugosumnjičeni Miroslav Šaravanja vlasnik je vinkovačke tvrtke Sokol koja se bavi građevinarstvom. Europski tužitelji sumnjaju da su se dvojica osumnjičenika dogovorila o podmićivanju i trgovini utjecajem. „Na temelju rezultata izvida provedenih u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), postoji osnovana sumnja da su dvojica osumnjičenika sklopila dogovor o podmićivanju i trgovini utjecajem.

Prema tom dogovoru, drugoosumnjičeni Šaravanja je koristio svoj utjecaj i veze u određenim trgovačkim društvima i financijskim institucijama kako bi osigurao za prvoosumnjičenog Gotića, svu potrebnu pomoć kod relevantnih poslovnih subjekata i institucija u pogledu poslovnih aktivnosti i ostvarenja poslovnih ciljeva prvoosumnjičenikova trgovačkog društva. “Zauzvrat mu je prvoosumnjičeni pristao platiti određeni novčani iznos”, navodi EPPO.

Mito od 130.000 eura

Postoji i sumnja da je kada je Gotić predvodio zajednicu ponuditelja u prijavi na javni postupak za “Projektiranje i izvođenje radova sanacije jame Sovjak”, čija je ukupna vrijednost bila viša od 44 milijuna eura s PDV-om, od čega je 85 posto bilo sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, drugoosumnjičeni je prvoosumnjičenome osigurao daljnje neometano odvijanje poslovanja kao i svu potrebnu pomoć u rješavanju poteškoća koje su se pojavile u fazi provedbe projekta.

“Osnovano se sumnja i da je prvoosumnjičeni zatražio od drugoosumnjičenoga da se pobrine da trgovačko društvo prvoosumnjičenoga od banke dobije odobrenje zatraženog kreditnog okvira, budući da je prvoosumnjičenik trebao osigurati nastavak svojih poslovnih aktivnosti vezanih uz druge ugovore. Prema prikupljenim dokazima, kao nagradu za dogovoreno, prvoosumnjičeni je u tri navrata isplatio drugoosumnjičenome ukupni iznos od najmanje 130.000 eura, odnosno 990.000,00 kuna”, piše u priopćenju europskog tužitelja. S ciljem osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi, na zahtjev EPPO-a, Županijski sud u Zagrebu izdao je nalog za privremenu blokadu imovine drugoosumnjičenoga.

Protiv Gotića, nekadašnjeg predsjednik uprave tvrtke GK Grupa a sadašnjeg člana Uprave iste tvrtke, u tijeku je inače istraga u predmetu “pročistač Varaždin.” Gotićeva tvrtka je glavni izvođač i bio je uhićen u policijskoj akciji prošlog ljeta zbog sumnje na mito poslova vezanih za pročistač, te uz još dvije osobe teretio za primanje mita. Gotić je u Varaždinu bio vijećnik HDZ-a, a u Gradski odbor HDZ-a došao je 2016. kada je za novog predsjednika lokalnog ogranka stranke izabran Damir Habijan. Izbačen je iz HDZ-a kada je lani prvi puta uhićen. EPPO je tada teretio Gotića da je bivšem šefu tamošnje komunalne tvrtke kao protuuslugu za sudjelovanje u poslu vrijednom preko 20 milijuna eura, besplatno izveo radove na njegovoj vikendici u Mulinama na otoku Ugljanu.