Toskanski župnik sablaznio vjernike na misi, papu Franju nazvao uzurpatorom i masonom. Vatikan ga ekspresno izopćio

Svećeniku je izrečena i suspenzija te mu je oduzeta služba župnika

Talijanski svećenik ekskomuniciran je iz Crkve nakon što je na Staru godinu papu Franju u propovijedi nazvao “antipapinskim uzurpatorom”, piše The Guardian.

Biskupija Livorno objavila je u utorak dekret o ekskomunikaciji, koji potpisuje kancelar biskupije don Matteo Giavazzi, Ramona Guidettija, u kojem stoji kako je župnik župe sv. Ranierija u toskanskom mjestašcu Guasticce, “učinio javnu gestu raskolništva”. Svećeniku je izrečena i suspenzija te mu je oduzeta služba župnika.

“Svećenici i vjernici upozoreni su da s njim ne sudjeluju u ikakvom obliku liturgijskog ili drugog slavlja jer bi samim činom potpali pod iznimno ozbiljnu kaznu izopćenja”, piše u dokumentu.

‘Jezuitski mason’

Don Guidetti je 31. prosinca, na godišnjicu smrti Benedikta XVI., poručio da papa Franjo “nije pravi papa”, već “uzurpator”. Snimka propovijedi, koja je trajala više od 20 minuta, proširila se internetom.

Guidetti je argentinskog papu oslovio s “gospodin Bergoglio”, referirajući se na njegovo ime Jorge Mario Bergoglio, i opisao ga kao “jezuitskog masona povezanog sa svjetskim silama”. Talijanski svećenik je rekao, između ostalog, da papa Franjo imao “mrtvački pogled”, za razliku od “dobrog Benedikta”.

Čistka u Vatikanu

Guidetti je i ranije govorio protiv pape , a nakon izrečene kazne svećenik je poručio da je “znak časti biti izbačen iz ove Crkve, koja je tiranija”. “Ali bio sam zapanjen brzinom kojom se giljotina spustila. Uokvirit ću dekret i objesiti ga na zid – to će biti nešto čime ću se hvaliti”, dodao je.

Ovo je samo jedna u nizu reakcija svećenika nakon što je papa Franjo dopustio svećenicima da blagoslove homoseksualne parove što je uzdrmalo konzervativni dio svećeništva u raznim zemljama. Premda su takve ceremonije dopuštene sve dok ne impliciraju da su istospolne veze ekvivalent heteroseksualnom braku, ipak je i taj mali korak dočekan s burnim reakcijama i protivljenjima papi Franji.

Franjo je imenovan papom nakon što je Benedikt podnio ostavku u ožujku 2013., a dio crkve vjeruju da je njegovo imenovanje bilo nevaljano zbog Benediktove ostavke.