Trudeau tvrdi da bi Trumpova probjeda na izborima mogla ugroziti borbu protiv klimatskih promjena

Trump je u kampanji kritizirao investicije Bidenove administracije u obnovljive izvore energije

FOTO: AFP

Pobjeda republikanca Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima 2024. mogla bi ugroziti globalne napore protiv klimatskih promjena, kazao je kanadski premijer Justin Trudeau u intervjuu objavljenom u petak.

Trump, koji umanjuje značaj klimatskih promjena, prošloga je tjedna kazao da će na vlasti odustati od trenutnog američkog obećanja po kojemu bi zemlje u razvoju trebale dobiti tri milijarde dolara od SAD-a za smanjenje emisija ugljikovog dioksida.

Bivši predsjednik je u kampanji kritizirao investicije Bidenove administracije u obnovljive izvore energije. “Da, postoji zabrinutost pogotovo po pitanju okoliša u trenutku kada je toliko važno krenuti naprijed prema zaštiti i izgradnji ekonomije budućnosti”, rekao je Trudeau u intervjuu CBS-u.

‘Prijetnja svijetu’

“Trumpovo predsjedništvo koje ide unatrag u borbi protiv klimatskih promjena usporilo bi svjetski napredak na načine koji me zabrinjavaju”, dodao je Trudeau, opisavši pristup Trumpove administracije prema klimi kao “prijetnju, ne samo Kanadi, već svijetu”.

Bidenov Zakon o suzbijanju inflacije, koji je doveo do masovnih investicija u zelenu tranziciju, potaknuo je Ottawu da potroši milijarde kako bi privukla proizvođače automobila da proizvode električna vozila i komponente za baterije u Kanadi. Trump je jednom prilikom Trudeaua opisao kao “neiskrenog i slabog” lidera.