Trump opet prijeti: 'Članice NATO-a moraju platiti. Druge države se smiju SAD-u, misle da smo glupa zemlja'

Ustvrdio je da SAD daje 200 milijardi dolara, a ostali 25 milijardi

Former US President Donald Trump speaks to the press at Manhattan Criminal Court after a hearing in his case of paying hush money to cover up extramarital affairs in New York City on February 15, 2024. Trump will become the first former US president to face criminal trial when jury selection begins in New York on March 25 in his case of allegedly covering up hush money payments. "There's a lot of moving parts," Judge Juan Merchan said Thursday, rejecting calls for a delay from Trump's lawyers, who launched a spirited objection describing the timing as "election interference." (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
FOTO: AFP

Američki predsjednički kandidat Donald Trump je opet zaprijetio da SAD neće priskočiti u pomoć onim zemljama koje ne odvajaju dva posto svoga BDP-a za obranu i da bi on, štoviše, ohrabrio napad na te članice, ako opet postane predsjednik, piše The Guardian. Kaže da se te zemlje zbog toga “smiju SAD-u”.

“Govorio sam o tome, ako neće platiti, mi ih nećemo štititi, u redu? Joe Biden je odmah rekao da je to toliko strašno i loše. Ne, računi se moraju platiti, a oni ih ne plaćaju”, rekao je u srijedu na skupu u Južnoj Karolini bivši predsjednik. Danas je sve ponovio.

‘Zemlje NATO-a moraju platiti’

“Zemlje NATO-a moraju platiti”, rekao je Trump. “Moraju platiti svoje račune. Sjedinjene Države daju 200 milijardi dolara, a oni 25 milijardi dolara. Njihovo gospodarstvo je kada zbrojite zemlje koje čine NATO otprilike iste veličine kao naše gospodarstvo. Dakle, mi dajemo 200 milijardi dolara, a oni 25 milijardi dolara i to je za njih mnogo važnije jer nas i Rusiju dijeli ocean”, naglasio je.

“Dakle, zemlje NATO-a moraju platiti. Ne plaćaju ono što bi trebale i smiju se gluposti Sjedinjenih Američkih Država, gdje imamo tipa koji daje 60 milijardi dolara svaki put kad netko dođe i traži. Ne bismo to trebali raditi. Smiju nam se. Oni misle da smo glupa zemlja zbog našeg nesposobnog vodstva”, izjavio je.

Podsjetimo, šef NATO-a Jens Stoltenberg je odgovorio Trumpu da ne treba podrivati vjerodostojnost snage odvraćanja NATO-a. “To se odnosi i na sposobnosti u koje investiramo, ali i na to kako komuniciramo jer naši protivnici imaju na umu našu snagu odvraćanja. Ne bismo smjeli ostavljati prostora za pogrešne procjene ili nesporazum u Moskvi o našoj spremnosti, predanosti i odlučnosti da zaštitimo sve saveznike”, rekao je glavni tajnik.

Senat odobrio pomoć Ukrajini

Američki senat je u utorak izglasao zakon o inozemnoj pomoći težak 95,34 milijarde dolara, namijenjen Ukrajini, Tajvanu i Izraelu. Mjera je odobrena sa 70 glasova za, a 29 glasova protiv, čime je premašen prag od 60 glasova potrebnih za usvajanje.

Zakon je potom poslan u Zastupnički dom, gdje mu je budućnost neizvjesna, budući da dom kontroliraju republikanci. Među 22 republikanca koji su podržali zakon je i vođa manjine u Senatu Mitch McConnell. Pretpostavlja se da republikanci, koji kontroliraju Zastupnički dom, vjerojatno neće odobriti prijedlog zakona.