U Brazilu pronađeno više od stotinu uginulih dupina, znanstvenici ozbiljno zabrinuti stanjem Amazone

Istraživači i aktivisti pokušavaju preživjele životinje prebaciti iz laguna i jezerca u glavni tok rijeke

U Amazoni uginulo više od stotinu dupina
FOTO: André Zumak/Mamirauá Institute

Pronađeno je više od stotinu uginulih dupina u brazilskoj Amazoni. Na tom području vlada rekordna suša, a voda bilježi visoke temperature koje su na pojedinim mjestima premašile 39 stupnjeva Celzijusa.

Svi uginuli dupini pronađeni su u jezeru Tefé tijekom proteklih tjedan dana, navodi se u priopćenju istraživačke ustanove Instituta Mamirauá.

Velik broj uginulih dupina

Navode da je tako visok broj uginulih dupina neuobičajen. Klimatolozi su zabrinuti zbog posljedica koje ljudske aktivnosti imaju na klimu u tom području.

“Još je rano za utvrđivanje točnog uzroka ovog ekstremnog događaja, no naši stručnjaci smatraju da je sigurno povezan sa sušnim razdobljem i visokim temperaturama u jezeru Tefé”, dodaje se u priopćenju.

Prebacuju ih u glavni tok rijeke

Rijeka Amazon je najveći vodeni put na svijetu i trenutno je u sušnoj sezoni. Dio riječne faune ugrožen je visokim temperaturama vode. Istraživači i aktivisti pokušavaju spasiti preživjele dupine prebacujući ih iz laguna i jezerca u glavni tok rijeke gdje je voda hladnija, javlja CNN Brazil. Ta operacija nije jednostavna zbog velikih udaljenosti.

“Važno je i provjeriti jesu li u njima prisutni toksini ili virusi prije puštanja životinja u divljinu”, rekao je André Coelho, istraživač na Institutu Mamiraua. Vlasti očekuju još veće suše tijekom sljedećih nekoliko tjedana što bi moglo rezultirati novim uginulim dupinima.