U Bruxellesu važan sastanak o migrantima, jedna od tema je i Hrvatska. Italija odobrila slanje više vojske na ulice

Posebna pozornost posvetiti planu EK za rješavanje pritiska kojeg trenutačno osjeća Italija

Migrants gather in the harbour of Italian island of Lampedusa, before being transferred to Porto Empedocle in Sicily region, south Italy, by the Italian military ship Cassiopea, on September 15, 2023. The island's reception centre, built to house fewer than 400 people, was overwhelmed with men, women and children forced to sleep outside on makeshift plastic cots, many wrapped in metallic emergency blankets. Good weather has seen a surge in arrivals across Italy in recent days, with more than 5,000 people landing across the country on September 12, and almost 3000 the day after, according to updated interior ministry figures. (Photo by Alessandro SERRANO / AFP)
FOTO: AFP

Ministri unutarnjih poslova članica Europske unije raspravljat će tijekom četvrtka u Bruxellesu o sve većem broju migranata s kojim se susreće jedan dio članica Europske unije.

Ministri unutarnjih poslova prvenstveno će se fokusirati na vanjski aspekt migracija, ali i pokušati pronaći rješenje za učinkovitije zaustavljanje novih migrantskih valova. Najavljeno je kako će se posebna pozornost posvetiti planu Europske komisije za rješavanje pritiska kojeg trenutačno osjeća Italija. No, bit će govora i o drugim migracijskim rutama, a jedna od njih prelazi i preko područja Hrvatske.

Povećan broj vojnika u Italiji

S obzirom na sve jači migrantski pritisak vlada Italije odobrila je povećanje broja vojnika na ulicama svoje zemlje koji bi trebali doprinijeti ispunjenju tamošnjeg zadatka, a to je od ranije poznata operacija „Sigurne ulice“, s kojom se želi suzbiti i potpuno smanjiti kriminal na ulicama.

Talijanska vojska najviše će biti stacionirana na željezničkim postajama gdje je sve veći broj migranata i gdje je zabilježen porast kriminala.