U Čavlima nakon Škuribanda Fureštića obješen novi pust. Nazvali su ga - Novinarko Škandalić

Podizanje pusta, krivca za sve loše u protekloj godini, organizirala je udruga Čavjanske maškare

FOTO: screenshot Nova TV

Nakon što su Čavjanske maškare prvog vikenda nakon Sveta tri kralja u Čavlima objesile pusta Škuribanda Fureštića i potom ga uklonile zbog negativnih reakcija i komentara o rasističkoj poruci, u četvrtak je obješen novi pust i krivac za sve – Novinarko Škandalić.

Podizanje pusta, krivca za sve loše u protekloj godini, kojeg se na kraju karnevala javno spaljuje, organizirala je udruga Čavjanske maškare, a na ponovljenom postavljanju pusta bila je manja skupina maškara.

Predsjednik udruge, koji je i općinski vijećnik Grobničke stranke u Čavlima, Goran Mavrinac naglasio je da je pust maškarana lutka i izmišljen lik. Tim običajem, dodao je skreću pažnju na probleme na satiričan način te nisu nikoga željeli povrijediti.

‘Mještani bili zabrinuti za djecu’

Odbio je teze da su kao udruga poticali na nasilje i mržnju prema određenoj društvenoj skupini, naglasivši antifašističku tradiciju tog kraja. Spomenuo je i da nije bilo reakcija kada je u nekim mjestima obješen pust crnac ili Nepalko Čvorić.

Po njegovim riječima, željeli su ukazati na slučaj koji se, kaže, dogodio potkraj prošle godine, kada su tri strana državljanina kombijem zapriječili put jednom mlađem mještaninu te su odlučili za pusta objesiti lika nalik osobi koja mu je pokušala ograničiti slobodu kretanja.

Kazao je da policija nije uspjela pronaći počinitelje, ali su ih mještani pronašli i prijavili policiji, nakon čega su pušteni te je dodao da su mještani zabrinuti za svoju djecu. Najavio je da će protiv medija koji su manipulirali slučajem sa željom za senzacionalizmom podnijeti kaznenu prijavu i prijaviti ih HND-u.

Priča je krivo shvaćena

“Po službenoj dužnosti predstavljamo van novoga pusta sakramenskoga hjusta ki od žeje za senzacionalizmon ne more zaprit vlastita usta. Novinarko Škandalić muj ime i dopejal nan je sakramensko brime”, pročitao je Mavrinac u proglasu o novome pustu.

Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić (SDP) izjavila je ranije danas Hini da na tom području ima puno stranih radnika, ali da nikada nije bilo problema.

Kazala je da u tom kraju, poznatom po antifašizmu, nema rasizma. “Kod nas se ne događaju ovakve stvari ni otmice djece, a priča je krenula od jedne neugodne situacije kada su se ljudi malo zastrašili”, dodala je. Priznala je da je naziv pusta možda bio glup, a priča je krivo shvaćena i interpretirana pa će ubuduće trebati više misliti što i kako objesiti.

Načelnica pozvala na ‘smirivanje strasti’

Činjenica je da ni maškare više neće biti što su bile, maškarama je nekada bilo sve oprošteno, a danas očito to više nije moguće, a ako je tako, to moramo prihvatiti, rekla je, pozvavši na smirivanje strasti.

Primorsko-goranska policija izvijestila je na Badnjak, nakon objava na društvenim mrežama i u medijima o navodnom pokušaju otmice djeteta u Čavlima, da postupanjem po dojavi zaprimljenoj 21. prosinca nisu utvrđena obilježja kaznenog djela, prekršaja ili bilo kojeg drugog oblika protupravnog ponašanja.

Teolog: ‘To je bilo na razini govora mržnje’

Reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar o tome je razgovarala s teologom Zoranom Grozdanovom. “Novi smo u tome. Odnos Hrvata prema stranim radnicima ocijenio bih dvojkom. Ovo što se dogodilo – pretjerali su. To je bilo na razini govora mržnje. Ne razumiju organizatori kakav su problem napravili. Mislim da je to na razini rasizma”, rekao je Grozdanov.

“Vješanje stranog radnika povezano je s lažnom vijesti da je grupa stranih radnika otela jednog lokalnog mladića. Tu je priču osnažio lokalni političar Marin Miletić koji je širio diskriminatorne tvrdnje, a policija je rekla da je to lažna vijest”, dodao je.