U ECB-u je ozbiljna drama, radnici digli bunu protiv Lagarde zbog maslinova ulja u menzi: 'Strašno, daju nam gorivo za kotlove'

Južnjaci su pokrenuli ustanak, a onda su im sjevernjaci rekli kako se bune oko gluposti. Ipak, vrh ECB-a je intervenirao

FOTO: AFP

Zaposlenici Europske središnje banke umalo su podignuli ustanak zbog drastičnog pada kvalitete maslinova ulja koje se poslužuje uz salate u kantinama te institucije. Prvi znakovi nezadovoljstva pojavili su se na internoj ploči za razmjenu poruka djelatnika ECB-a. Posebno su revoltirani bili radnici iz Italije, piše Politico koji je ovoj dramatičnoj situaciji posvetio veliki tekst.

“Već nekoliko tjedana poslužuju maslinovo ulje Sansa”, napisao je jedan zaposlenik, referirajući se na vrstu ulja niske kvalitete napravljenog od pulpe maslina, koje se uglavnom prodaje upola jeftinije od ekstra djevičanskog ulja, i navodno je toliko neukusno da ga se često koristi kao gorivo za kotlove na biomasu. “To je potpuno ludilo”, ljutio se taj gospodin.

Posvađali se sjevernjaci i južnjaci

Djelatnike banke posebno je ogorčilo to što je novo ulje unatoč lošijoj kvaliteti bilo skuplje od onog koje im se sviđalo. Krivnju su svalili na Aramark, novi catering servis koji je ECB angažirao u prosincu. Zaposlenike banke posebno je ogorčilo to što njihov poslodavac, a svima im je šefica Christine Lagarde, propovijeda određeni način poslovanja i ponašanja, ali toga se ne pridržava u odnosu prema svojem osoblju.

“ECB bi trebao imati više kontrole nad onim što nam se nudi za cijenu koju plaćamo”, napisao je jedan od ogorčenih radnika. Osim što su nastala trvenja u odnosima banke i njezinih zaposlenika, čini se da je afera s maslinovim uljem izazvala i podjelu osoblja banke, i to na relaciji između sjevera i juga Europe.

“Ovdje sam zato da se borim za Europu, a ne zato da se borim za restoran s tri zvjezdice na poslu”, rekao je jedan zaposlenik koji nosi germansko prezime. Južnjaci pak ističu kako je teško štititi europske interese ako se nekvalitetno hranite. “Možda ste čuli izraz, ‘mens sana in corpore sano’”, napisao je jedan Talijan, što je latinska inačica poslovice “u zdravom tijelu zdrav duh”.

Pobuna nije ugašena

Nezadovoljstvo zaposlenika naposljetku je natjeralo vodstvo ECB-a na reakciju pa je ekstra djevičansko maslinovo ulje vraćeno u kantine početkom ovog mjeseca. No, čini se da su pobunjenici shvatili kako sada imaju priliku značajno popraviti kvalitetu hrane u menzama ECB-a pa su počeli novu kampanju za uvođenje kvalitetnijeg javorova sirupa.

Politico doznaje kako se dio zaposlenika ECB-a žali kako je pod novim catering servisom sva hrana lošija, manje raznolika i do dvostruko skuplja.

“Osoblje je očito gubitnik u ovoj igri, nadam se da je barem ECB znatno uštedio novom politikom nabave, inače su njihove odluke teško razumljive”, rekao je jedan zaposlenik (također Talijan). Drugi je bjesnio kako se više ne može tolerirati Aramarkov monopol, zbog čega je dio radnika počeo ručati u gradu.