U Ekvadoru oslobođeno 11 čuvara zatvora koje su zatvorenici uzeli za taoce, u racijama uhićeno preko 800 ljudi

Ekvador je suočen sa sigurnosnom krizom koja se ovaj tjedan pogoršala

A prison official (L) who was being held hostage by inmates is embraced by a relative upon being released from Machala prison, in Machala, Ecuador, on January 13, 2024. More than 40 Ecuador prison officials taken hostage by inmates have been freed, the prisons authority said Saturday, as the country grapples with a brutal campaign of gang terror. The 24 guards and 17 administrative employees had been "released," the SNAI prisons agency said without providing details, while 133 guards and three employees continue to be held hostage. (Photo by Ariel Suárez / AFP)
FOTO: AFP

Jedanaest zatvorskih djelatnika koje su kao taoce držali zatvorenici u zatvoru Esmeraldas u Ekvadoru oslobođeno je u subotu, priopćila je policija. Oni su bili među 158 čuvara i 20 članova administrativnog osoblja koji su uzeti za taoce od ponedjeljka u najmanje sedam zatvora u nasilju koje eskalira u toj južnoameričkoj zemlji.

Kako se doznaje iz službenih izvora, osam ostalih zatvorskih djelatnika oslobođeno je prije subote. Ekvador je suočen sa sigurnosnom krizom koja se ovaj tjedan pogoršala nakon što su naoružani napadači upali u televizijski studio dok je trajalo emitiranje uživo, a onda su zatvorenici za taoce uzeli desetke zatvorskih djelatnika.

Uhićeno preko 800 ljudi

Policija i oružane snage nastavile su s operacijama diljem zemlje. Više od 800 ljudi uhićeno je od početka izvanrednog stanja u ponedjeljak. Naoružane skupine reagiraju na planove predsjednika Daniela Noboe da se obračuna s teškom sigurnosnom situacijom u zemlji.