U gradu heroju svi jedni druge gledaju sumnjičavo. Rusi nadiru, Kupjansku opet prijeti pad: 'Pobjeda Ukrajine sve je dalje'

Ruska vojska je trenutačno na osam kilometara od grada koji su posjetili reporteri BBC-ja

KHARKIV, UKRAINE - NOVEMBER 27: Ukrainian soldiers of the 57th Brigade prepare the D-20 artillery in their fighting position, in the direction of Kupiansk, in Kharkiv, Ukraine on November 27, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Božić, ove godine po prvi put dana 25. prosinca, u ukrajinskom gradu Kupjansku slavi se tek simbolično. Većina djece je evakuirana, a u gradu koji je nekada brojao 26 tisuća stanovnika ostala ih je tek nekolicina. Opipljiva napetost vlada u zraku – tako je to živjeti u gradu koji je blizu prvih crta bojišnice. “U prvih sat vremena našeg dolaska tamo dva puta je oglašena uzbuna nakon čega je uslijedila baraža artiljerije”, prenose reporteri BBC-ja koji su posjetili grad.

Rusi su u jednom trenutku osvojili Kupjansk i držali ga pod okupacijom šest mjeseci da bi tijekom prošle godine bio oslobođen i vraćen u ukrajinske ruke. No, kako je vojna pomoć Zapada Kijevu u zadnje vrijeme počela jenjavati, Rusi su ponovno počeli napredovati prema ovome gradu. “Svi živimo na rubu, u strahu od smrti”, objašnjava Svitlana koja radi u kiosku na tamošnjoj tržnici.

“Napetost se tu osjeća najjače. Stanovnicima smo sumnjivi i kad su nas ugledali počeli su nas snimati mobilnim telefonima. U daljini pak odzvanjaju eksplozije”, podcrtavaju reporteri BBC-ja. “Kada idemo na posao, ne znamo što će se dogoditi. Hoće li nas Rusija zasuti projektilima i hoćemo li se vratiti doma, odnosno preživjeti”, dodaje Svitlana.

‘Smrt je posvuda’

Kako se odmičete od tržnice, napetost posustaje, ali je taj osjećaj praćen spoznajom koliko su ovdje ulice prazne. Nogostupima šeću uglavnom stariji ljudi. Iznimka je Sofija, 17-godišnjakinja koja odrasta uz rusku agresiju. Njezin otac je na bojištu, a kada priča jasno se vidi koliko ju je rat očvrsnuo.

“Kada je počela invazija, shvatili smo da je smrt posvuda. To vas učini čvršćim i otpornijim na stresne situacije, čak i tijekom granatiranja”, priča Sofija. Njezin obiteljski dom u obližnjem gradu Izjumu je uništen pa je obitelj pobjegla u Kupjansk. Svi njezini prijatelji su pak iz Kupjanska odavno otišli.

Kaže kako se boji malo toga, ali je očito da je pogađa činjenica da sudbinu njezine zemlje kroje skeptični političari Zapada. “Pozvala bih ih sve ovdje da vlastitim očima vide kako je. Nakon toga se više ne bi pitali treba li nam pomoć ili ne”, uvjerena je Sofija.

Val za valom napada

Poput Avdiivke, još jednog ukrajinskog grada na prvoj crti bojišnice, ukrajinska vojska i Kupjansk brani s položaja na uzvišenju jer je grad na brdovitom terenu. Preko puta rijeke Oskil, koja presijeca grad, vidljivi su oblaci dima. Posljedice su to bitke u kojoj ukrajinske snage pokušavaju blokirati napredovanje ruske vojske.

Rusi su trenutačno udaljeni osam kilometara od grada, ali strahuje se da bi mogli ponovno doći do lijeve obale Oskila. Ambicija Ukrajine da u potpunosti oslobodi okupirani teritorij ovdje se čini kao daleki san. Umjesto da napreduju, Ukrajinici tek zadržavaju val za valom napada ruskog ratnog stroja.

Veća okupljanja su opasna budući da su u zraku neprekidno ruski dronovi. U štali nedaleko od Kupjanska 15 ukrajinskih vojnika nakratko je uhvatilo kratku pauzu za božićnu molitvu. Plamen svijeće osvjetljava kondenzirani zrak koji izdišu. Na smrznutom tlu izvan štale je tanki pokrov snijega.

‘Rusi neće stati’

Nakon što ga je zapovjednik uvjerio da je sigurno pričati s reporterima, vojnik Oleški, iz 14. mehanizirane čete, objašnjava koliko je teško stalno braniti pozicije. “To traje danju i noću, 24 sata dnevno, nema odmora”, žali se.

Dok se on i njegovi kolege bore, političari u SAD-u uživaju u božićnim blagdanima nakon što se nisu uspjeli dogovoriti oko novog paketa vojne pomoći Kijevu vrijednog gotovo 50 milijardi dolara. “Rusi imaju više meta, pa nama treba još streljiva. Neprekidno u bitku beskompromisno ubacuju gomile ljudi i mašinerije”, tvrdi Oleški.

Službeni Kijev tvrdi kako Rusi neće stati na Kupjansku ako još jednom padne i da im je cilj i dalje cijela Ukrajina. Kijev pak želi potpunu ukrajinsku pobjedu u ovom ratu. “No, ako je suditi prema onome što se može vidjeti u Kupjansku, to postaje sve teža misija”, zaključuje BBC.