Ruski kolaps u bitki za ključni grad: 'Jedan od trojice dobije pušku. Ostali mogu pokupiti oružje kad im suborac pogine'

'Napadaju u velikom broju, umiru u gomilama i još uvijek ne odustaju'

FOTO: AFP

Ruski vojnici svakodnevno pokušavaju probiti ukrajinske linije pred gradom Kupjanskom na istoku zemlje. U tom urbanom području prije rata je živjelo 50.000 stanovnika, a Rusi su grad zauzeli bez borbe na samom početku rata u veljači prošle godine.

Kupjansk je nakon dolaska Rusa postao glavni grad okupiranog dijela istočne Ukrajine u regiji Harkov. Prije godinu dana, u munjevitoj ofenzivi, ukrajinske snage izbacile su rusku vojsku iz gotovo cijele regije, kao i iz dijelova obližnjih regija Donjecka i Luganska.

Svakodnevna ruska granatiranja

Nakon što je Kupjansk vraćen pod ukrajinsku kontrolu, dio ruskih trupa ostao je unutar topničkog dometa ukrajinske vojske. Naravno, to znači i da Rusi svojim topovima mogu dosegnuti Kupjansk, pa gotovo svakodnevno uništavaju taj grad granatiranjem, a pokrenuli su i novu ofenzivu kako bi ga ponovno preuzeli grad. Rusi su u blizini grada rasporedili više od 50.000 vojnika, a njihovi mediji već pišu o skorom padu Kupjanska.

Naravno, Ukrajinci se ne slažu s tom računicom svojih neprijatelja. “Rezultat njihove ofenzive bilo je povećanje ničije zemlje, broja naselja u kojima se vode aktivne borbe”, rekao je Oleh Sinehubov, šef ukrajinske vojne uprave za regiju Harkov. “Ali Rusi nisu uspjeli zauzeti nijedno novo selo ovdje od prošlog rujna i nastavljaju se njihovi veliki gubici u ljudstvu i opremi”, dodao je.

Sela pretvorena u ruševine

Sela na prilazima Kupjansku pretvorila su se u ruševine, a gotovo svi stanovnici su nestali. U samom Kupjansku ostalo je manje od jedne petine predratnog stanovništva. Ukrajinske vlasti proglasile su obveznu evakuaciju prošlog mjeseca za gradske civile zbog učestalog granatiranja i raketiranja, piše The Wall Street Journal.

No, ukrajinsko zakonodavstvo ne dopušta prisilno iseljavanje stanovnika iz njihovih domova pa se samo dio preostalih stanovnika odazvao pozivu na evakuaciju. Meta raketnog napada bio je i jedini pontonski prijelaz između obala rijeke Oskil koja presijeca grad.

Zbog gubitaka pretrpljenih posljednjih tjedana Rusi se sada pregrupiraju i formiraju nove postrojbe. “Nisu promijenili planove. Nastavit će pokušavati ići naprijed”, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar. “Oni traže osvetu i način da u Harkovu vrate dio zemlje koji smo oslobodili prošle jeseni”, dodaje.

Pušku dobije svaki treći vojnik

U ukrajinskoj vojsci navode da Rusi koriste kaznene postrojbe sastavljene od zatvorenika novaka na fronti u Kupjansku. Kažu kako su neke postrojbe toliko loše opremljene da samo jedan od trojice vojnika ima pušku, dok se druga dvojica moraju snaći i uzeti oružje od poginulog suborca ili ga zaplijeniti od ukrajinskog vojnika.

“Neprestano pokušavaju zauzeti Kupjansk s desne i lijeve strane, napadaju u velikom broju, umiru u gomilama i još uvijek ne odustaju”, opisao je zapovjednik ukrajinske bojne, poznat kao Feniks, stanje na fronti u Kupjansku. “Jedan od nedavno zarobljenih Rusa bio je uvjeren da se bori protiv SAD-a kako bi oslobodio Ukrajinu od američke okupacije”, dodaje.

Nastavljaju privid normalnog života

U Kupjansku, unatoč ogromnom razaranju, nastavlja se privid normalnog života. Glavna tržnica uz most koji povezuje dvije obale Oskila pretvorena je u gomilu iskrivljenog metala i ruševina od cigle. No, u manje pogođenom dijelu grada nastala je improvizirana tržnica s desecima štandova i nekoliko trgovina mješovitom robom.

Civilima i vojnicima na raspolaganju su trgovine, kafići i frizerski saloni. “Dečki čvrsto stoje na prvoj crti, a mi smo ovdje iza njih. Tko će ih hraniti ako mi odemo?”, kazala je prodavačica Nina Levčenko.

Kose travnjake, čiste uvelo lišće i travu

Općinski radnici su na zid zgrade općine, koja se nalazi na glavnom gradskom trgu, nalijepili plakat s natpisom “Neovisnost – dokazujemo je svakodnevno”. Ekipe radnika kose travu i sakupljaju lišće. “Rat ili ne rat, to je naš grad i mora biti čist”, rekla je jedna od radnica, Natalija Trotšenko.

Zgrada elektroprivrede Kupjansk pogođena je dvaput u posljednjih nekoliko tjedana, a posljednji je napad uništio dio krova. U gradu je ostala samo trećina zaposlenika komunalnog poduzeća. “Kada nastupi zatišje, obnovimo vodove”, rekao je Anatolij Zahrebelni dok je pokazivao popravljeni krov. “Da smo napustili ovu zgradu bez krova, bila bi uništena čim bi počela kiša”, dodao je.

U strahu od povratka ruske vojske

Voditelj komunalnog poduzeća Volodimir Kopatienko rekao je da se mnogi stanovnici boje povratka Rusije. “Sada imaju posao, primaju plaće, primaju mirovine. Nitko ne želi ponovno živjeti pod okupacijom”, rekao je.

Za vrijeme ruske okupacije znatan broj stanovnika u Kupjansku je surađivao s Rusima. Većina njih je prošle jeseni s obiteljima pobjegla u Rusiju. Sad u grupama na društvenim mrežama imenuju proukrajinske stanovnike Kupjanska, čak i objavljuju GPS koordinate njihovih domova.

Rizično putovanje preko rijeke

Na istočnoj obali Oskila koja je bliže ruskim linijama, stanovnici su se počeli udruživati te slati vozila na rizično putovanje preko rijeke, kako bi prikupili zalihe hrane koje stižu zahvaljujući humanitarnim organizacijama. Tvornice u industrijskoj zoni istočnog Kupjanska su zatvorene, a njihovu imovinu od pljačkaša čuva manji dio ljudi.

Jedan od čuvara Dmitri Zimin podrijetlom je iz Rusije, a u Kupjansk se preselio 1999. “Ja govorim samo ruski, ali se stvarno nadam da se Rusi neće vratiti”, rekao je. “Kada su bili ovdje, bilo je kao da ti je neki čovjek preuzeo kuću, smjestio se u tvoju sobu i počeo ti govoriti kako da živiš”, opisao je.

Oleksandr Špakovski, vlasnik trgovine mješovitom robom, rekao je da malo tko u gradu vjeruje kako Rusija ima snage ponovno zauzeti Kupjansk. “U veljači prošle godine Moskovljani nisu prolili ni kap krvi da zauzmu grad. Sada moraju platiti napredovanje – svakih stotinu metara zalijevaju krvlju. Neće im biti lako”, kazao je Špakovski.