U Hrvatskoj i dalje imamo ovo: komunalci u Zadru naredili uklanjanje nadgrobnog spomenika zbog ćirilice

Obitelj pokojnika ne želi ukloniti nadgrobni spomenik

FOTO: RTL/Screesnhot

Općinsko komunalno poduzeće u mjestu Poljica u Općini Vrsi izdalo je nalog da se na mjesnom groblju u roku od 15 ukloni nadgrobni spomenik na ćirilici, no obitelj pokojnika to odbija učiniti, piše RTL.

Naime, direktor Vrsi infrastrukture Zdenko Kojić tvrdi kako je službeno pismo u Hrvatskoj latinica, a neko drugo pismo javno može koristiti samo manjina koja čini 30 posto stanovništva.

‘ Nepoštivanje Hrvatske’

Direktor objašnjava kako je riječ o obitelji pokojnika koja živi u Nizozemskoj, a porijeklom je iz sela koje teritorijalno pripada Gradu Ninu, ali čijim mještanima su Vrsi dopustile da se ukapaju na njihovu groblju

“To je za mene nepoštivanje Republike Hrvatske koja je praktički i njegova domovina. Jer, otići i dati svim portalima u Srbiji taj naš dopis, a ne doći se očitovati ovdje kod nas, da vidimo da probamo riješiti taj dopis, taj problem. Apsolutno smatram da je cilj provokacija”, kazao je Kojić.

‘Moglo je i bez toga’

U mjestu u zadarskom zaleđu su se do osamdesetih godina prošlog stoljeća pokapali u odvojenim dijelovima starog groblja, a kada je napravljeno novo groblje, podjela više nije bilo.

Ćiriličnih natpisa nije bilo ni na starom groblju jer se srpska zajednica u Poljicima uvijek služila latinicom, kazao je za RTL Poljičanin Mojmir Marinković. “Moglo je i bez toga. Mislim, pismo ovo ili ono, što ima veze? Ako pišemo ovako, pišemo. Uvijek smo bili zajedno”, kazao je Marinković za RTL.

Druga priča u Zadru

U susjednom Zadru ćirilični spomenici su u pravoslavnom dijelu groblja i obitelji pokojnika ih redovito obnavljaju na ćirilici, a tako traže i konzervatori. “U osnovnom dijelu groblja za sada nismo imali nikakvih upita. A ako bi ih dobili, o tome se uvijek može razgovarati”, kazao je Josip Krnčević direktor zadarskih Nasada koji upravljaju Gradskim grobljem.

S obzirom da obitelj pokojnika spomenik u Poljicima ne želi ukloniti, nije poznato kako će se razriješiti spor.