U Indoneziji uhićeni militanti kojima je uzor Islamska država, planirali su ometanje izbora: 'Za njih je to nemoralno'

Dio uhićenih bilo je iz mreže Jemaah Islamiah, koja ima veze s Al Qaidom

Indonesian police stand guard during a protest against the decision of Indonesia's constitutional court adjusting the age eligibility for presidential candidacy that led to Gibran Rakabuming Raka, son of President Joko Widodo, to be the vice presidential running mate with Defence Minister Prabowo Subianto, in Jakarta on October 26, 2023. (Photo by ADEK BERRY / AFP)
FOTO: AFP

Indonezijska protuteroristička jedinica uhitila je 59 osumnjičenih islamskih militanata, uključujući neke iz skupine Jamaah Ansharut Daulah (JAD) inspirirane Islamskom državom, osumnjičenih za planiranje ometanja predstojećih izbora, rekao je glasnogovornik jedinice u utorak.

Devetnaest uhićenih bilo je iz mreže Jemaah Islamiah (JI), koja ima veze s Al Qaidom, dok je 40 osumnjičenih bilo iz JAD-a, koji je obećao vjernost Islamskoj državi (IS).

‘Žele omesti izbore’

Aswin Siregar, glasnogovornik operativne skupine za borbu protiv terorizma Densus 88, rekao je da su militanti JAD-a osumnjičeni za planiranje napada kako bi ometali predsjedničke i parlamentarne izbore 14. veljače.

“Za njih su izbori nemoralni i protiv islamskih zakona”, rekao je Aswin na tiskovnoj konferenciji. “Oni planiraju napasti policijske objekte. To se odnosi na njihov glavni cilj, a to je poništavanje izbora”, dodao je ne dajući više pojedinosti o navodnoj zavjeri.

Osumnjičenici su privedeni u operacijama od 2. do 28. listopada, a policija je također zaplijenila nešto oružja i kemikalija za izradu bombi, rekao je Aswin.

Islamistički napadi

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svijetu i doživjela je niz islamističkih napada nakon 11. rujna 2001., napada na Sjedinjene Države, uključujući bombaške napade na odmorišni otok Bali 2002. u kojima je poginulo više od 200 ljudi, mnogi od njih australski turisti. Vjeruje se da je bombaški napad na Baliju orkestrirao JI.

Međutim, sigurnosni analitičari kažu da se militantna prijetnja znatno smanjila posljednjih godina, uglavnom zbog uspješnih operacija snaga sigurnosti. Aswin je također upozorio da bi propalestinski prosvjedi i prikupljanje sredstava od nedavnog nasilja na Bliskom istoku mogli potaknuti bijes i isprovocirati militantne napade.