U Kini djeca masovno obolijevaju od respiratorne bolesti. WHO uvjerava: 'Nije riječ o novom virusu'

Kineski mediji pisali su ovih dana o bolnicama pretrpanima bolesnom djecom

Children receive a drip at a children hospital in Beijing on November 23, 2023. The World Health Organization has asked on November 23, 2023, China for more data on a respiratory illness spreading in the north of the country, urging people to take steps to reduce the risk of infection. China has reported an increase in "influenza-like illness" since mid-October when compared to the same period in the previous three years, the WHO said. (Photo by Jade Gao / AFP)
FOTO: AFP

Kina nije prijavila neuobičajene ili nove patogene nakon masovne pojave upale pluća kod djece, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Peking porast oboljenja sličnih gripi pripisuje ukidanju mjera protiv COVID-a, rekao je WHO.

Ipak, stanovnici Kine pozvani su da poduzmu dodatne mjere opreza, poput cijepljenja i nošenja maski, piše BBC.

Bolnice pune oboljele djece

Lokalni mediji su posljednjih dana izvještavali da su bolnice pretrpane oboljelom djecom. U priopćenju objavljenom u srijedu, WHO je rekao da je od Kine zatražio više informacija o izvješćima u medijima o “klasterima nedijagnosticirane upale pluća u djece u sjevernoj Kini”.

Nakon zahtjeva WHO-a, državna novinska agencija Xinhua objavila je članak u kojem su citirali dužnosnike kineske Nacionalne zdravstvene komisije (NHC) koji su rekli da posvećuju veliku pozornost dijagnostici i njezi djece s respiratornim bolestima.

Kasnije u četvrtak, WHO je u priopćenju rekao da Kina nije otkrila nikakve “neuobičajene ili nove patogene”, te da je porast respiratornih bolesti koje se šire na sjeveru zemlje uzrokovan “višestrukim poznatim patogenima”.

Oboljenja nisu neočekivana

Od listopada je sjeverna Kina izvijestila o “povećanju slučajeva bolesti sličnih gripi” u usporedbi s istim razdobljem u posljednje tri godine, rekao je WHO.

“Neka od ovih povećanja dogodila su se ranije u sezoni nego prijašnjih godina, ali nisu neočekivana s obzirom na ukidanje ograničenja protiv COVID-a, slično kao u drugim zemljama”, stoji u priopćenju.

Slično je i u drugim zemljama

Prošlog je tjedna kineski NHC rekao da je došlo do porasta nekoliko respiratornih bolesti diljem zemlje: posebice gripe, COVID, upale pluća i respiratornog sincicijskog virusa (RSV).

Druge zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, zabilježile su slične poraste slučajeva oboljenja od bolesti sličnih gripi nakon što su ukinuta ograničenja zbog pandemije.

“Kina sada vjerojatno prolazi kroz veliki val respiratornih infekcija kod djece jer je ovo prva zima nakon dugotrajnog zatvaranja koje je drastično smanjilo cirkulaciju respiratornih infekcija, a time je i smanjen imunitet na endemske infekcije”, rekao je profesor Francois Balloux s Instituta za genetiku Sveučilišta College of London.