Video. Apel očajne majke Alekseja Navaljnog: 'Govorim tebi, Putine. Daj mi da konačno vidim svog sina'

Majka pokojnog oporbenog lidera želi dostojno sahraniti sina

FOTO: Screenshot YouTube

Majka Alekseja Navaljnog, pokojnog oporbenog lidera i velikog kritičara Vladimira Putina, koji je preminuo u ruskom zatvoru, pozvala je ruskog predsjednika da vrati njegovo tijelo.

Navaljni je prošlog petka pao u nesvijest i umro nakon šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, objavile su zatvorske službe. Navaljnijevoj majci Ljudmili rečeno je da je umro od “sindroma iznenadne smrti”, nedefiniranog izraza za razne smrtonosne srčane bolesti, izjavili su iz Navaljnijeva tima.

U međuvremenu, ruske vlasti odlučile su zadržati tijelo Alekseja Navaljnog još 14 dana, izjavila je njegova glasnogovornica. Tijelo će biti pod nekom vrstom “kemijskog ispitivanja”, napisala je Kira Jarmiš na X-u, bivšem Twitteru.

‘Vladimire, sve ovisi samo o tebi’

Majka Alekseja Navaljnog sada je snimila video ispred bodljikave žice kaznene kolonije u kojoj je umro. Tvrdi da joj već pet dana ne daju da vidi njegovo tijelo.

Zatim apelira na ruskog predsjednika: “Obraćam se tebi, Vladimire Putine, sve ovisi samo o tebi. Pusti me da konačno vidim svog sina. Zahtijevam da se Aleksejevo tijelo odmah pusti kako bih ga mogla dostojno sahraniti”.

Nakon što su ruske vlasti objavile da je Navaljni (47) umro, njegova majka i odvjetnici otputovali su u sibirsku kaznenu koloniju gdje je bio zatočen kako bi preuzeli tijelo, ali im vlasti do sada nisu odobrile pristup

Navaljnijeva udovica optužila Putina

Julija Navaljna, udovica ruskog oporbenog čelnika, u ponedjeljak je u video poruci poručila da će nastaviti djelo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju. U videu je optužila ruske vlasti da skrivaju Navaljnijevo tijelo i čekaju da tragovi nervnog otrova Novičoka nestanu iz njegova organizma. “Vladimir Putin ubio je mog supruga”, poručila je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužbe je nazvao “neutemeljenima i vulgarnima”, ali je dodao da, budući da je Julija Navalnja ostala udovica prije samo nekoliko dana, neće dalje komentirati.

Smrću Navaljnog, 47-godišnjeg bivšeg odvjetnika, razjedinjena ruska oporba ostala je bez svojeg najkarizmatičnijeg i najhrabrijeg vođe dok se predsjednik Vladimir Putin priprema za izbore koji bi ga mogli zadržati na vlasti najmanje do 2030.