Njemačkoj prijeti nova blokada željezničkog prometa. Strojovođe kažu da dogovora oko plaća nema na vidiku

Novi štrajk trajat će od srijede do ponedjeljka

dpatop - 22 January 2024, Mecklenburg-Western Pomerania, Rostock: Passengers wait for their train on one of the platforms at the main station. The train drivers' union GDL has called on Deutsche Bahn employees to go on strike again. This will begin early Wednesday morning at 2.00 a.m. and last until 6.00 p.m. on Monday next week, the union announced during the night. Photo: Jens Büttner/dpa (Photo by JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: Jens Büttner/dpa (Photo by JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Njemački sindikat strojovođa GDL u ponedjeljak je priopćio da je pozvao zaposlenike državnog poduzeća Deutsche Bahn (DB) na ponovni višednevni štrajk.

Štrajk će započeti u srijedu u dva ujutro i nastaviti do 18 sati u ponedjeljak sljedećeg tjedna, rekao je GDL u priopćenju objavljenom u ranim jutarnjim satima ponedjeljka. Članovi sindikata DB Carga, zaduženog za teretni promet, već su bili pozvani na štrajk od 18 sati u utorak.

U petak je Deutsche Bahn predstavio novu ponudu plaća kako bi vratio GDL za pregovarački stol. Ponuda uključuje mogućnost jedan sat kraćeg radnog vremena za strojovođe i pratitelje vlakova od 1. siječnja 2026. Ponuda je uključivala i povećanje plaća zaposlenicima od 4,8 posto od kolovoza te dodatnih 5 posto od travnja 2025.

Četvrti štrajk strojovođa

Deutsche Bahn također nudi strojovođama i pratiteljima vlakova mogućnost smanjenja radnog vremena s 38 na 37 sati tjedno od 1. siječnja 2026. uz istu plaću. Oni koji se odluče protiv smanjenja dobit će umjesto toga povećanje plaće od 2,7 posto, stoji u ponudi.

No, to nije bilo dovoljno za nove pregovore. “S trećom i navodno poboljšanom ponudom, Deutsche Bahn AG je još jednom pokazao da nastavlja slijediti svoj dosadašnji kurs odbijanja i sukobljavanja – nema znakova spremnosti za postizanje dogovora”, stoji u priopćenju GDL-a. Deutsche Bahn je branio svoju ponudu GDL-u. “DB se fokusira na kompromise, GDL pretjerano zaoštrava sukob”, rekao je glasnogovornik DB-a.

Ovo će biti četvrti štrajk u aktualnom sporu oko plaća. Prije kraja prošle godine, GDL je paralizirao velike dijelove putničkog prijevoza u dva štrajka, nakon čega je uslijedio trodnevni štrajk sa sličnim učinkom u siječnju.