U Osijeku izmjerena povećana koncentracija lebdećih čestica u zraku. Gradonačelnik: 'Nemojte izlaziti van iz domova'

Gradska uprava apelira građane da ne izlaze iz svojih domova ako ne trebaju

07.10.2022., Osijek - Na konferenciji za medije gradskog stozera povodom novih informacija o kvaliteti zraka u gradu nakon pozara gradonacelnik Ivan radic te Dragan Vulin apleirali su na gradjane da ne izlaze van zbog povecane koncentracij lebdecih cestica. Photo: Borna Jaksic/PIXSELL
FOTO: Borna Jaksic/PIXSELL

Zbog povećane koncentracije lebdećih čestica u zraku osječka Gradska uprava pozvala je u subotu građane da ne izlaze van i ne zadržavaju se na otvorenom prostoru ako ne moraju. Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je na konferenciji za novinare kako se u ovom trenutku u Osijeku osjeća smrad spaljene plastike, jer je vjetar okrenuo smjer i puše južno prema gradu.

Ovih dana kvaliteta zraka u gradu je bila zadovoljavajuća, ali u ovom trenutku je povećana koncentracija lebdećih čestica u zraku, pa apeliramo na sugrađane da, ako ne moraju izlaziti van i zadržavati se na otvorenom prostoru, to i ne rade, poručio je Radić. Napominje kako će Gradska uprava i dalje pratiti stanje i izvještavati javnost ovisno o koncentraciji lebdećih čestica, jer bi prema vremenskoj prognozi vjetar trebao nastaviti puhati južno prema Osijeku.

Otkazuju se javne manifestacije

Zbog svega se otkazuje humanitarna akcija u povodu Dana ružičaste vrpce, koja se trebala održati na Trgu Ante Starčevića, dok se Sajam antikviteta neće otkazivati, ali će se građanima uputiti obavijest s najnovijom preporukom. Ima mjesta oprezu, ali nema mjesta panici. Određene probleme može stvoriti samo dugotrajno izlaganje, ali ako nema potrebe neka građani ne borave na otvorenom, dok se koncentracija lebdećih čestica u zraku ne smanji, istaknuo je Radić.

Izvijestio je i da je veliki dio požarišta u tvrtki “Drava international” zatrpan sa zemljom kako bi se zaustavilo izdimljavanje. Dio požara iz kojeg i dalje izlazi dim ne smije se dirati, s obzirom da policija mora obaviti očevid, te se taj dio požara zalijeva vodom i pjenom, kako bi se smanjio dim.