U SAD-u ustrijeljena trojica palestinskih studenata, ne zna se tko je počinitelj

Pucnjava se dogodila u ozračju porasta islamofobije i antisemitizma u Sjedinjenim Državama

Police officers block traffic after suspect Robert Card was found dead in Lisbon, Maine, on October 27, 2023. The suspect in a mass shooting in the US state of Maine has been found dead of an apparent self-inflicted gunshot wound, US media reported October 27, after an intense manhunt that lasted more than two days.
Confirmed details were not immediately known, but authorities in Maine called a news conference for 10 pm (0200 GMT). (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
FOTO: AFP

Trojica palestinskih studenata u Sjedinjenim Državama ustrijeljena su u subotu navečer u Burlingtonu u saveznoj državi Vermont, navodi njihova bivša škola sa Zapadne obale. U Facebook objavi škole Ramallah Friends stoji da su trojica njihovih bivših učenika ustrijeljena u blizini kampusa Sveučilišta u Vermontu.

Riječ je o Hishamu Awartaniju sa Sveučilišta Brown u Rhode Islandu, Kinnanu Abdelu Hamidu s koledža Haverford u Pennsylvaniji i Tahseenu Ahmedu s koledža Trinity u Connecticutu. Iz škole kažu da su svi preživjeli, ali su zadobili različite stupnjeve ozljeda.

„Njima i njihovim obiteljima šaljemo svoje molitve kako bi se u potpunosti oporavili, posebno s obzirom na ozbiljnost ozljeda. Hisham je upucan u leđa, Tahseen u prsa, a Kinnan je zadobio manje ozljede“, stoji u objavi na Facebooku.

Ramallah Friends School board, administration, staff and community are deeply distressed by the recent incident…

Posted by Ramallah Friends School on Sunday, November 26, 2023

Ne zna se tko je počinitelj

Burlingtonska policija objavila je u subotu kasno navečer da je iste večeri oko 18:30 po lokalnom vremenu pozvana zbog pucnjave te pronašla dvije ozlijeđene osobe na jednome mjestu u blizini sveučilišnog kampusa, a treću nedaleko od njih.

Policija nije objavila identitet žrtava, ali je u izjavi za medije stoji da su prvoj dvojici pružili prvu pomoć na licu mjesta, nakon čega su ih vatrogasci prevezli u Sveučilišni bolnički centar u Vermontu, dok su trećeg sami odvezli u istu bolnicu. Nisu identificirali ni uhitili počinitelja, stoji u izvješću. Glasnogovornik policije nije odgovarao na pozive medija u nedjelju.

‘Još jedan primjer mržnje’

Pucnjava se dogodila u ozračju porasta islamofobije i antisemitizma u Sjedinjenim Državama, uključujući fizičko i internetsko nasilje, otkad je započeo konflikt između Izraela i Hamasa 7. listopada. Studenti su govorili arapski i nosili tradicionalnu palestinsku maramu kefiju, potvrdilo je palestinsko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju, pozivajući američke vlasti da procesuiraju odgovorne.

Američko-arapski odbor za borbu protiv diskriminacije (ADC), koji djeluje u Sjedinjenim Državama, pozvao je državu i državno odvjetništvo da kvalificira pucnjavu kao zločin iz mržnje, izjavili su u nedjelju.

„Ovakvom porastu antiarapskog i antipalestinskog sentimenta još nismo svjedočili, a ovo je samo još jedan primjer mržnje manifestirane fizičkim nasiljem“, rekao je izvršni direktor ADC-a Abed Ayoub.