U Siriji ubijen osnivač podružnice Al-Kaide. Bombaš ga pristojno pozdravio pa raznio sebe i njega

Teroristička organizacija koju je vodio za njegovu smrt krivi suparnički ISIL

Syrian security forces carry the remains of a reported suicide bomber following an attack near the main police headquarters in Syria's capital Damascus on October 11, 2017. Three suicide bombers blew themselves up near the main police headquarters building in Syria's capital Damascus on Wednesday, killing at least two people, the interior ministry said. (Photo by LOUAI BESHARA / AFP)
FOTO: AFP

Vođa iračkih džihadista na sjeverozapadu Sirije, koju drže pobunjenici i koji je osnovao bivšu podružnicu Al-Kaide, ubijen je u četvrtak kada se bombaš samoubojica raznio u njegovoj gostinjskoj kući, rekli su džihadistički izvori.

Tri izvora rekla su da je Abu Maria al Kahtani, čije je pravo ime Majsr al Džaburi, preminuo nakon što je stigao u bolnicu s teškim ranama zadobivenim kada se bombaš samoubojica detonirao nekoliko sekundi nakon što ga je pozdravio u gradu Sarmada.

Nekoliko drugih je ozlijeđeno, rekli su izvori koji su željeli ostati anonimni. Kahtani je bio jedan od osnivača Nusra Fronta, bivšeg ogranka Al-Kaide u Siriji koji se preimenovao u Hajat Tahrir al Šam (HTS) nakon što je raskinuo veze s Al-Kaidom.

Okrivili ISIL

HTS je potvrdio Kahtanijevu smrt u objavama na društvenim mrežama i okrivio ISIL, ideološki rivalsku militantnu skupinu. Trenutno nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Kahtani je bio pobunjenik koji se borio protiv američkih snaga nakon invazije na Irak pod vodstvom SAD-a 2003. Preselio se u Siriju nakon 2011. kako bi se pridružio pobunjenicima koji se bore protiv autoritarne vladavine sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Bio u zatvoru

Kahtani, koji se posvađao s vodstvom HTS-a, pušten je iz zatvora prošli mjesec nakon što je proveo šest mjeseci u zatvoru pod optužbom da je komunicirao sa zabranjenim skupinama.

Hajat Tahrir al Šam, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Sjedinjenih Država, dugo je na meti sirijske vlade i ruskih snaga. Skupina se natječe s glavnim pobunjeničkim skupinama koje podupire Turska i koje također kontroliraju dijelove teritorija duž granice s Turskom u sjeverozapadnoj Siriji.