U Slavonskom Brodu umrlo dijete koje je od svog rođenja, gotovo dvije godine, čekalo na mjesto u domu

Postupak na sudu ne može se okončati jer stručni tim ne može dostaviti ključni podatak - gdje će dijete nastaviti živjeti nakon što se oduzme roditeljima

04.01.2024., Slavonski Brod - Zbog povecanog broja respiratornih infekcija preporuka bolnice je da pacijente posjecuje po jedna osoba i to ne duze od 15 -ak minuta, te da protom po mogucnosti nosi zastitnu masku. Posjete ce zabranjivati i odjele zatvarati samo tamo gdje se pojave slucajevi zaraze, jer za sada brojke nisu alarmantne.
 Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

U bolnici “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu sredinom prosinca prošle godine preminulo je dijete u dobi od 20 mjeseci, piše Jutarnji list. Radi se o djetetu koje je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo biti oduzeto roditeljima. Međutim, tijekom gotovo dvije godine sustav socijalne skrbi nesretnom djetetu nije uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim obiteljima.

Na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu je postupak oduzimanja prava roditeljima da žive s djetetom pokrenut netom nakon što se dijete rodilo, u travnju 2022. godine. No, postupak još uvijek nije okončan jer stručni tim nekadašnjeg centra za socijalnu skrb Slavonski Brod ne može sudu dostaviti ključan podatak – gdje će dijete nastaviti živjeti nakon što se oduzme roditeljima. Bez te informacije sud ne može donijeti odluku.

Zahtjevi stručnog tima iz Slavonskog Broda redovito nailaze na odbijenice. Pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike stručnjaci iz Slavonskog Broda zatražili su još u srpnju 2022. godine. Braća preminulog K.N. u dobi od tri i četiri godine, za koju je socijalna služba također u istom postupku tražila izdvajanje iz obitelji, još uvijek žive s roditeljima, piše Jutarnji.

Život bez vode i sanitarnog čvora

Dodaju kako je riječ o obitelji koja živi u dvije mračne prostorije, bez vode i sanitarnog čvora. Prema procjeni struke, roditelji ni uz stručnu pomoć ne mogu adekvatno brinuti o njima, prije svega zbog intelektualnih teškoća s kojima se nose oba roditelja. Majci je utvrđena lakša do umjerena mentalna retardacija.

Policija kaže kako nije utvrdila elemente kaznenog djela. Tragova nasilja na djetetu nije bilo, a koji je uzrok djetetove smrti još uvijek se ne zna. Iz bolnice kažu da će se oglasiti “čim naprave analizu složene medicinske dokumentacije”.

Iznenadni zastoj srca?

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) i nadležnog Ministarstva socijalne politike, čiji ministar Marin Piletić mjesecima tvrdi da Hrvatska nema nikakvih osobitih problema sa smještajem djece te da su besmislice podaci koje iznose stručni radnici o 500 djece kojoj ovaj čas treba smještaj, očitovali su se na slučaj šturo i bez ikakvog preuzimanja odgovornosti. Tvrde kako su od policije dobili obavijest da je dijete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca, odnosno da je uzrok tzv. smrt u kolijevci, piše Jutarnji.

“U konačnici je potpuno nevažno od čega je dijete umrlo. Ostaje činjenica da je cijeli svoj kratki život provelo u uvjetima i u obitelji za koju je struka i prije njegova rođenja nedvojbeno utvrdila da je za dijete visokougrožavajuća”, kažu u inicijativi #odšutnjedopromjene koja okuplja gotovo 600 stručnih radnika u sustavu socijalne skrbi, a oformljena je upravo zbog ogromnog stresa i straha s kojim se suočavaju stručni radnici zbog dramatičnog manjka smještajnih kapaciteta.

Kako je objasnila središnja služba Hrvatskog zavoda za socijalni rad “sukladno uputi Ministarstva, domovi socijalne skrbi obvezni su izvršiti prihvat mlt. djece u slučaju izricanja žurne mjere izdvajanja i smještaja djeteta izvan obitelji”. No, u ovom slučaju je nadležni područni ured procijenio da nema elemenata za žurno izdvajanje djece iz obitelji te se “na sudu vodio redovni postupak oduzimanja prava na stanovanje i povjeravanje svakodnevne skrbi o djetetu, što je mjera obiteljsko-pravne zaštite o kojoj odlučuje sud”.