U splitskom vrtiću pojavio se hripavac. Roditeljima upućen apel da cijepe djecu

Hripavac može biti jako opasan, pogotovo za djecu koja nisu cijepljena

06.06.2023., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic i zamjenica Danijela Dolenec posjetili su rekonstruirani Djecji vrtic Botinec, nakon cega su odrzali redovnu konferenciju za medije. Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: Ilustrativna fotografija / Igor Soban/PIXSELL

U dječjem vrtiću u Splitu zabilježeno je nekoliko slučajeva hripavca. Hripavac (pertussis, magareći kašalj, kukurikavac) je visoko zarazna infekcija dišnog sustava, a karakteriziraju je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom.

Zdravstvene voditeljice Dječjeg vrtića Grigor Vitez upozorile su da se bolest pojavljuje među necijepljenom dojenčadi i malom djecom, ali i kod odraslih. Bakteriju Bordetella pertussis, uzročnika bolesti moguće je otkriti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, piše Dalmatinski portal.

Upućen apel roditeljima

“U svrhu prevencije daljnjeg širenja bolesti, osobito u dolazećem zimskom periodu i u našoj ustanovi, ovim putem potičemo redovna cijepljenja dojenčadi i pozivanje/upućivanje male djece na planirana DTaP/dTap cijepljenja, kao i svih onih koji cjepivo nisu primili. Molimo roditelje da se jave izabranim pedijatrima ili obiteljskim liječnicima kako bismo zaustavili širenje bolesti te izbjegli epidemiju”, poručili su vrtića.

Hripavac je dugotrajna bolest koja traje do šest tjedana. Inkubacija traje od 6 do 20 dana. Prvi simptomi bolesti su slični blagoj prehladi – hunjavica, crvenilo očiju, curenje nosa, kihanje, blagi kašalj i sl. Oboljela osoba nema temperaturu, a kašalj se postupno pojačava.

Napadaji kašlja sve češći

Napadaji kašlja posebno su snažni po noći. Oboljeli odjednom počinje nezadrživo kašljati bez mogućnosti udaha, čineći se kao da će se ugušiti. Za to vrijeme u licu se zacrveni ili čak poplavi, oči su pune suza, usta otvorena, jezik isplažen i curi slina, oznojen je i nemiran.

Kad se stvarno čini da će se ugušiti, nastaje snažan, dubok i glasan udisaj, koji svojim zvukom podsjeća na glasanje magarca ili kukurikanje, po čemu je bolest u narodu i dobila ime. Tijekom iskašljavanja može se izbaciti malo žilave sluzi, a na kraju je oboljeli vrlo iscrpljen. Povraćanje poslije napadaja kašlja vrlo je često i predstavlja važan simptom u dijagnosticiranju bolesti u adolescenata i odraslih.

Posebno opasan za najmlađe

U novorođenčadi i mlađe dojenčadi klinička slika se bitno razlikuje. Kod njih nema klasičnih napadaja kašlja. Dijete odjednom prestane disati, poplavi, omlohavi, može dobiti i konvulzije, a onda se udisaji ponovno jave i postupno prelaze u normalno disanje. U navedenoj dobnoj skupini bolest je posebno teška i rizična te zahtijeva veliku pozornost.

Izvor zaraze je bolestan čovjek, često adolescent ili odrasla osoba koja boluje od neprepoznatog hripavca, a prenosi se kapljičnim putem, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.