U Zagreb stigla i druga skupina hrvatskih državljana iz Gaze: 'Prošli smo užas. To nije rat, to je masakr'

Na pitanje koga su ostavili iza sebe, rekao je: 'Skoro 30 umrlih'

FOTO: HRT/Screenshot

Jutros je druga skupina hrvatskih državljana evakuiranih iz Gaze stigla u Hrvatsku.

“Hvala Bogu što smo stigli. Prošli smo užas. Situacija je loša, nema ništa – goriva ni hrane. To nije rat, to je masakr, protiv djece i civila”, rekao je jedan muškarac. Na pitanje koga su ostavili iza sebe, rekao je: “Skoro 30 umrlih.”

S njima je u Kairu uoči polaska bio i veleposlanik Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak, zadužen i za pojas Gaze. Treća skupina državljana RH stiže poslijepodne. obiteljima s djecom.

U subotu stigla prva skupina

Prva skupina evakuiranih hrvatskih državljana, njih 22, iz Pojasa Gaze u subotu je stigla Hrvatsku. Kažu da su u Gazi doživjeli nezamislive strahote. “Hvala Bogu što smo stigli ovdje. Situacija je strašna, mrtvi na ulicama”, dodao je jedan gospodin.

U zagrebačkoj zračnoj luci bila je i Amani Elbalawi, koja je dočekala povratak oca koji je letio preko Pariza. “Moj otac bio je u katastrofalnoj situaciji, kao i svatko tamo. Izašao je uz pomoć veleposlanstva jer smo na vrijeme poslali dokumente. Sačekali su ga na egipatskoj strani i sad je na putu za Zagreb.”

U četvrtak su evakuirani svi hrvatski državljani koji su htjeli napustiti Pojas Gaze. Iako su se prvotno prijavila 23 hrvatska državljanina, jedna se žena predomislila i odlučila ostati, potvrđeno je tada iz službenih izvora. U pojasu Gaze još je 24 hrvatskih državljana, no iako se ondje vode teške borbe – zasad nisu zatražili evakuaciju.