Prvi Hrvati koji su evakuirani iz Pojasa Gaze sletjeli u Zagreb: 'Poginula je jedna hrvatska državljanka, moja prijateljica...'

Svi su dobrog zdravstvenog stanja

U zagrebačku zračnu luku sletjeli su hrvatski državljani i državljanke evakuiranih iz Pojasa Gaze, javlja N1. Danas je stigla prva skupina, a očekuje se da će ostalih 16 doći sutra.

Prvo su odletjeli u Kairo gdje ih je pregledao liječnik. Svi su dobrog zdravstvenog stanja. U Pojasu Gaze se, osim 16 državljana koji se očekuju sutra, nalazi još njih 25 koji se nisu prijavili za evakuaciju.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Jedna od državljanki, koja je novinarima rekla da se zove Vedrana, dala je izjavu za medije u zračnoj luci. “Ne mogu opisati emocije. Prošli smo kroz užas”, rekla je. Kaže kako joj je zdravstveno stanje dobro – osim psihičkog.

Još se službeno ne zna ima li poginulih državljana

Izjavila je kako je jedna hrvatska državljanka, njezina prijateljica, poginula. “Poginula je prije nekoliko dana”, rekla je. Opisala je situaciju koju je doživjela u Gazi. “I prije je bilo napada, ali nikad ovako. Ovo je strašno. Ovo je genocid”, rekla je.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Neslužbeno se doznaje da je poginula jedna osoba s hrvatskim državljanstvom, ali još nema službene potvrde. “Ne znamo je li netko poginuo, te se informacije još provjeravaju”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković. Isto je jučer rekao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Tomislav Miletic/PIXSELL