Udruga objavila video policijskih dezinformacija nakon ubojstva osječke studentice: 'Lagali su, zahtijevamo odgovore'

'Nevjerojatno je da nitko iz policije ne izađe i ne kaže da su pogriješili, nego su zabili glavu u pijesak'

Udruga Adela traži odgovore o ubojstvu studentice
FOTO: Udruga Adela

Točno tri mjeseca nakon ubojstva studentice Mihaele Berak, Udruga za ženska ljudska prava i razvoj demokracije Adela u Osijeku je rano jutros organizirala mirnu akciju. Navode da su se odlučili na akciju umjesto prosvjeda kako ne bi remetili blagdanski mir sugrađana.

“Tri mjeseca nakon ubojstva dvadesetogodišnje studentice Mihaele Berak koje je počinio policajac Marko Smažil, a nakon čega je policija plasirala u javnost niz gluposti, odlučile smo te gluposti sažeti u kratak video koji smo projicirale na zidu u blizini Prve policijske postaje u Osijeku”, navode.

Prikazana videosnimka ‘Sigurnost i povjerenje’

Prikazana je videosnimka “Sigurnost i povjerenje”. “Video je kratka projekcija kronologije onoga kako se policija obraćala javnosti nakon ubojstva, gdje su, kako oni kažu, nespretno komunicirali s javnosti, da je Mihaela počinila samoubojstvo, što nikada nisu u policiji opovrgnuli”, rekla je Maja Celing Celić iz Udruge Adela, a prenosi HRT.

“Govorili su da je bio u pitanju sigurnosni metak, nespretno čišćenje pištolja, i ono za što mislimo da je najgore, a to je da je sam načelnik policije rekao kako se Marko tog dana hvalio novom futrolom pa je došlo do opaljenja pištolja. Nama je već smiješno ponavljati te laži i nevjerojatno je da nitko iz policije ne izađe i ne kaže da su pogriješili, nego su zabili glavu u pijesak i misle da će to tako proći”, dodaje.

Inzistiraju na odgovorima o ubojstvu

Udruga inzistira na odgovorima i traži odgovornost za ubojstvo osječke studentice. “Ovom simboličnom direktnom akcijom želimo podsjetiti na to da nećemo odustati od traženja odgovornosti, iako nas institucije prilično uspješno ignoriraju”, navode u udruzi.

Dodaju da su svim nadležnim institucijama poslali upite u kojima su tražili odgovore na pitanja: u kojoj je fazi istraga o ubojstvu, je li unutar policije pokrenuta interna istraga o odgovornosti za širenje dezinformacija o ubojstvu, koga je Smažil zvao prije nego je okrenuo broj 112, zašto obitelji ubijene nitko iz policije nije izrazio sućut te kad će hrvatska javnost dobiti odgovore na sva pitanja vezana uz ovo ubojstvo.