Diljem Hrvatske prosvjedi, traži se pravda za Mihaelu Berak. Oglasio se i ministar Piletić

'Cijeli niz propusta u postupanju policije dobro je poznat javnosti', kažu iz zaklade Solidarna

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

U 16 hrvatskih gradova i mjesta 20. studenog održavaju se prosvjedne akcije kojima se zahtijeva pravda za studenticu Mihaelu Berak i njezinu obitelj, točno dva mjeseca nakon njezina ubojstva.

”Pozivamo žene da se 20. studenoga pridruže akciji ‘Sigurnost i povjerenje za žene’ u jednom od 16 gradova i mjesta u Hrvatskoj i iskažu solidarnost sa ženama Osijeka i svim ženama koje trpe nasilje”, ističu iz zaklade Solidarna.

Slučaj koji je otkrio niz propusta

Kažu da je slučaj Mihaele Berak, koju je ubio policajac Marko Smažil (27) s kojim se kratko vrijeme viđala, pokazao nefunkcioniranje sustava u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim razinama.

”Cijeli niz propusta u postupanju policije dobro je poznat javnosti. U javnost su plasirane pogrešne kvalifikacije ovog teškog ubojstva, prvo kao samoubojstvo, potom nesretni slučaj prilikom provjere oružja. Posebnu zabrinutost u javnosti, a s obzirom na iznesene okolnosti slučaja, izaziva činjenica da je okrivljeniku uopće bilo dopušteno raditi u policiji i nositi oružje”, kažu iz Solidarne.

Jedna od aktivistica Dunja Bonnacci istaknula je kako su od 2016. godine do danas 56 žena ubili njihovi partneri. “Od njih 56, pet su ubili policajci službenim oružjem, a to uključuje i slučaj u Osijeku”, naglasila je Bonnacci.

Objavili svoje zahtjeve od Vlade

Poručuju da je Mihaelin slučaj ukazao na ”probleme s postojećim zakonskim rješenjima, kao i trenutnim prijedlogom Vlade RH u proceduri, a vezano za sankcioniranje femicida”. Navode da prema trenutnom prijedlogu Zakona Mihaelino ubojstvo ne bi bilo tretirano kao femicid.

Dorotea Šušek iz Centra za ženske studije opetovano je navela četiri osnovna zahtjeva ženskih organizacija i udruga.

“Prvi da svi oblici nasilja nad ženama budu dio kaznene sfere zakona, drugi je donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama u skladu s Istanbulskom konvencijom te s predviđenim proračunskim sredstvima za provedbu. Tražimo i da se femicid kao posebni kazneni čin smatra rodno uvjetovanim te da takav uđe u zakon kao i strožu provjeru policajaca kojima se oružje treba ograniči na nošenje unutar službe”, poručila je.

Prosvjed pred MUP-om u Savskoj

”Koliko mrtvih žena treba da se Vlada Republike Hrvatske Pokrene”, stoji na stranicama zaklade Solidarna.

Prosvjed je u Zagrebu održan pred Ministarstvom unutarnjih poslova, a slijede i oni u Zadru, Trogiru, Šibeniku, Rijeci. Akcija je organizirana i u Osijeku, Splitu, Belom Manastiru, Pakracu, Vukovaru, Virovitici, Bjelovaru, Karlovcu, Korenici i Malom Lošinju.

Podsjetimo, smrt studentice Mihaele Berak potresla je Hrvatsku, a javnost je uznemirilo i postupanje osječke policije u tom slučaju. Ubio ju je 27-godišnji policajac Marko Smažil kojeg je policija najprije teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti na štetu 21-godišnjakinje.

DORH je svejedno podignuo optužnicu za ubojstvo, a Smažil je iznio nekoliko verzija o tome što se dogodilo u stanu u kojemu je Mihaela preminula. Prvo je tvrdio da je hitac ispaljen dok je on bio u kupaonici, a kada nazvao 112 rekao je da on nije pucao. Navodno je prije poziva policiji pozvao i više drugih brojeva, a među brojevima koje je okrenuo bilo je i nekoliko njemu nadređenih policajaca.

Policija pozvana nakon sat vremena

Od tragičnog događaja do trenutka kad ga je on prijavio prošlo je barem sat vremena. Njegova priča da je djevojka imala pištolj u ruci počela je padati već na očevidu.

Tijelo djevojke pronađeno je na kauču, a s obzirom na to da je obilno krvavila, policajcima na očevidu je postalo jasno da je krv morala zahvatiti i Smažilovu odjeću. Ustanovljeno je da je oprao svoju odjeću u perilici rublja, a tragova Mihaeline krvi bilo je i u kupaonici, pisao je ranije Jutarnji list. On se navodno i istuširao.

Požalila se prijateljici na njega

Uzorci sa šaka žrtve i policajca, kao i preliminarni rezultati brzo su isključili mogućnost da je ona rukovala pištoljem.

Tada je policajac promijenio priču. Tvrdio je da je pištolj slučajno opalio dok ga je čistio. Ni to nije držalo vodu jer nije mogao objasniti zašto je repetirao pištolj i ubacio metak u cijev bez razloga. Oružje je zadužio 9. kolovoza.

Nedugo prije smrti Mihaela se požalila prijateljici da je Smažil opsesivan, posesivan i manipulativan. ”Ja sada ovo kažem, ne kažem da ga uvrijedim ili ponizim, ali ja stvarno mislim da on nije normalan, čist u glavi. Da je opsesivan, posesivan, poremećen. Manipulativan najviše”, napisala je žrtva prijateljici.

Piletić: ‘Promijenili smo zakon’

Ministar Marin Piletić izjavio je u ponedjeljak u povodu akcije ženskih udruga da će novim izmjenama kaznenog zakona sustav bolje rješavati obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama. “Vlada je pokrenula proceduru izmjena čitavog seta zakona te u odredbe zakona ulazi teškog kazneno djelo ubojstva žene, dakle femicid”, izjavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nakon sjednice Vijeća za djecu.

Piletić je dodao kako od izmjena očekuje osnaženje sustava, kako sudbene vlasti tako i sustava Ministarstva unutarnjih poslova i socijalne skrbi. Kazao je kako će se novim izmjenama poboljšati komunikacija kako bi sve službe bile pravovremeno obavještene čim se detektira nasilje u obitelji.

Ministar je i izjavio kako Vlada formira alimentacijski fond kako ne bi morala ponovno biti viktimizirana i kako bi se država obračunala sa nasilnikom bez da ugrozi egzistenciju drugom roditelju i djeci.