Uhićen časnik HV-a: 'Vojnicima naređivao da mu grade kuću, prodavao čahure kao staro željezo, a muljao je i s dnevnicama'

Jedan od zapovjednika Hrvatske vojske počinio je čitav niz kaznenih djela

08.03.2024., Pozega, Vojarna „123. brigade HV“, Ulica hrvatskih branitelja - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oruzanih snaga Republike Hrvatske sudjelovao je na svecanoj prisezi 41. narastaja rocnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Uskok je pokrenuo istragu protiv 42-godišnjeg časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske zbog sumnje da je počinio tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti. Njega su danas uhitili istražitelji Odjela kriminalističke vojne policije Pukovnije vojne policije, koji su ga ujedno i prijavili Uskoku.

Istražitelji sumnjaju da je 42-godišnjak od 1. travnja 2021. do 31. kolovoza 2023. kao zapovjednik Posredišta za skladištenje materijalne imovine Doljani, vlastoručno potpisivao i ovjeravao izvješća i popis djelatnika angažiranih na zadaćama održavanja i uništavanja ubojnih sredstava te lažno navodio kako je on obavljao te poslove kako bi ostvario dodatak na plaću.

Na temelju neistinitih podataka MORH mu je neosnovano isplatio dnevne pirotehničke dodatke u bruto iznosu od 15.042,28 eura.

Tjerao ih da mu grade kuću

Osim toga, istražitelji sumnjaju da je zapovjednik svojim podređenim djelatnicima od travnja 2021. do kraja prosinca 2022. nalagao da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće.

Radnicima je, između ostalog, nalagao da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na gradilište, koriste strojeve u vlasništvu vojske tijekom radova, te da odlaze po građevinski materijal u trgovine u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Daruvaru, tankajući pritom prijevozna vozila novcem MORH-a.

Radnici su obavili radove na njegovoj kući u trajanju od najmanje 1200 radnih sati, a time je, navodi USKOK, Republiku Hrvatsku oštetio za iznos od najmanje 15.953,53 eura dok je sebi pribavio nepripadajuću materijalnu korist u iznosu od 6727,91 euro.

Prodavao čahure kao sekundarni otpad

No, njegovim marifetlucima tu nije bio kraj. Istražitelji također sumnjaju da je otpadnu metalnu masu dobivenu nakon uništavanja streljiva, koja je u vlasništvu države, prodao trgovačkom društvu ovlaštenom za otkup sekundarnih sirovina za ukupni iznos od 1480,40 eura, a novac je zadržao za sebe.

Uhićeni 42-godišnjak predan je pritvorskom nadzorniku, a USKOK-u je protiv njega podnesena kaznena prijava.