Ukida se drugi dio krizne mjere iz 2009.; mirovine rastu za oko 110 tisuća umirovljenika

HZMO je objavio i kada kreće isplata mirovina za siječanj

21.12.2023., Zagreb - Premijer Andrej Plenkovic najavio je da ce Vlada RH na danasnjoj sjednici donijeti odluku kojom ce isplatiti jos jedan paket potpore umirovljenicima, ovaj put svima s mirovinom do 840 eura. 
“Taj paket ce obuhvatiti oko 830000 umirovljenika, a ulozit cemo nesto malo vise od 70 milijuna eura”, rekao je premijer u sredisnjem Dnevniku HTV-a. To ce, dodao je, biti moguce zahvaljujuci proracunskim ustedama u ovoj godini. Gruba racunica kaze da ce prosjecna bozicnica iznositi 85 eura. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izvijestio je da u četvrtak 8. veljače počinje isplata mirovina za siječanj. Javljaju i da se u potpunosti ukida drugi dio tzv. krizne mjere iz 2009., prema kojoj su mirovine ostvarene po posebnim propisima bile smanjene za 10 posto.

Stupanjem na snagu izmjena Zakona o smanjenju mirovina, umanjenje od 5 posto ukinuto je od 1. srpnja 2023. za mirovine iznad 464,53 eura, dok je preostalo umanjenje od 5 posto ukinuto od 1. siječnja ove godine. Izmjene obuhvaćaju 109.658 umirovljenika priznatih ili određenih prema posebnim propisima, a prosječno uvećanje mirovina iznosi 46,94 eura.

Povećanje dodatka

Iz HZMO-a poručuju i da se izmjenama Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju povećava dodatak na dio osnovne mirovine iz prvog stupa sa 20,25 na 27 posto za mirovinski staž ostvaren od uvođenja drugog mirovinskog stupa.

Time se od 1. siječnja korisnicima mirovina iz oba mirovinska stupa omogućuje jedinstvena stopa dodatka od 27 posto na mirovinu iz prvog stupa, neovisno o tome kada je navršen mirovinski staž, prije ili poslije uvođenja drugog stupa. To povećanje utjecat će za 13.136 umirovljenika, a prosječno iznosi 16,59 eura.