Ukinuta linija 'žutog vlaka' koji je češke turiste razvozio po Jadranu: 'Kapacitete preusmjeravamo prema Ukrajini'

Češki prijevoznik tvrdi da će usmjeriti više autobusa prema hrvatskoj obali

04.06.2022., Rijeka - Regiojetov vlak sa turistima iz Ceske stigao na rijecki kolodvor. 
  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Poznati “žuti vlak” češkog prijevoznika RegioJeta, ove godine neće dovoziti na tisuće čeških turista na Jadran. Nakon četiri godine ukinut je vlak koji povezuje Prag s Rijekom, odnosno Splitom, te češki prijevoznik planira prema Hrvatskoj usmjeriti više autobusa.

Razlog tome je, kako je kazao za češki portal Zdopravy.cz vlasnik RegioJeta Radim Jančura, što tvrtka svoje željezničke kapacitete preusmjerava prema Ukrajini. Glasnogovornica tvrtke Alexandra Janoušek Kostricová kazala je kako je ruta do Hrvatske bila jedna od najdužih u Europi.

“Prolazi kroz mnoge države, a zbog blokada postoji opasnost od kašnjenja. Zato smo odlučili preusmjeriti kapacitet vlakova na drugu vezu, točnije iz Praga u Ukrajinu”, kazala je.

Krenula prodaja autobusnih karata

Kako piše Novi list, RegioJet je sredinom siječnja najavio početak prodaje autobusnih karata za Hrvatsku za ljetnu sezonu, a autobusna linija Prag – Split prometovat će svakodnevno tijekom ljetnih praznika.

U lipnju i rujnu linija će prometovati tri puta tjedno – utorkom, petkom i nedjeljom prema Hrvatskoj, ponedjeljkom, srijedom i subotom prema Češkoj, a cijena jednosmjerne karte od Praga do Splita kreće od 999 čeških kruna, odnosno 40.25 eura.

“Nadovezujemo se na prošlogodišnju sezonu svakodnevnim vezama za Hrvatsku. Ove godine planiramo pojačati veze petkom s još jednim autobusom”, kazala je za ranije spomenuti češki portal direktorica RegioJet Bus Transporta, Dita Tomešová. RegioJet je započeo prometovati prepoznatljivim žutim vlakovima prema Jadranu u ljeto 2020. godine, kojim je na hrvatsku obalu stizalo i do sto tisuća putnika.