Ukrajinci pogodili ruski desantni brod. Moskva uvjerava da je samo oštećen, no snimke koje se šire baš ih opako demantiraju

Ukrajinci kažu da je brod uništen, no Rusi uvjeravaju da je samo oštećen

FOTO: Twitter

Rusko Ministarstvo obrane potvrdilo je da je ukrajinski zrakoplov navođenim projektilima pogodio veliki desantni brod Novočerkask. Zračni napad dogodio se rano ujutro u utorak, u Feodosiji na Krimu koji se nalazi pod ruskom okupacijom.

Šef ukrajinskih zračnih snaga ranije je izjavio da su njihovi borbeni zrakoplovi uništili brod, a glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat rekao je da je brod pogodilo više krstarećih raketa.

U napadu je ubijena jedna osoba, a nekoliko ih je ozlijeđeno, otkrio je proruski premijer Krima Sergej Aksjonov. “Oštećeno je šest zgrada, a manji broj ljudi sklonjen je u privremene smještajne centre”, kaže Aksjonov. Transportne aktivnosti luke normalno funkcioniraju nakon što je požar izazvan napadom ugašen.

Društvenim mrežama dijele se snimke koje ukazuju da je brod potpuno uništen.

Dobre vijesti za Ukrajinu

Snimku na kojoj se navodno vidi velika eksplozija u luci na Telegramu je podijelio zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga general pukovnik Mikola Oleščuk, a njegove objave još uvijek nisu neovisno provjerene. No, mediji navode da satelitske snimke od 24. prosinca pokazuju brod u luci u Feodosiji za koji se čini da je iste duljine kao Novočerkask, koji je desantni brod dizajniran za prijevoz trupa, oružja i tereta do obale.

Svaka uspješna akcija protiv Rusa je dobra vijest za Ukrajinu, ističe BBC, s obzirom na to da potpora zapada sve više slabi, što utječe na operacije na prvoj liniji bojišta. S obzirom na to da je Novočerkask bio u luci, velika je vjerojatnost da je bio krcat vojnicima, opremom ili oboje.

Onesposobljavanje Novočerkaska, makar bilo privremeno, ugrozit će sposobnost Rusije da opskrbi trupe na teritoriju koji zauzima sjevernije. Ono što za sada nije jasno je to koliko će brod biti van službe, te kakav će zapravo biti utjecaj ovog napada na prve crte bojišnice. U međuvremenu, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga opovrgnuo je da je Rusija oborila dva ukrajinska bombardera Su-24 oko 125 kilometara od okupiranog ukrajinskog grada Mikolajiva.