Ukrajincima kod Časiv Jara hitno treba streljivo: 'Nadam se da ćemo uskoro dobiti granate'

Zapovjednik jurišne bojne kod Časiv Jara kaže da će im one pomoći zadržati položaj

TORETSK, UKRAINE - MARCH 26: Ukrainian soldiers of a mortar team in 24th brigade are seen at positions near Toretsk as the war between Russia and Ukraine continues in Toretsk, Ukraine on March 26, 2024. Wolfgang Schwan / Anadolu (Photo by Wolfgang Schwan / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Ukrajinske snage koje brane strateško istočno uporište Časiv Jar kažu da još uvijek čekaju novo streljivo nakon što su Sjedinjene Države odobrile veliki paket vojne pomoći, u jeku intenziviranih napada ruskih trupa i bespilotnih letjelica. Ruska vojska napreduje zapadno od Avdijvke, grada koji je zauzela u veljači, a ruske snage stigle su do predgrađa Časiv Jara, još jednog velikog cilja s koji bi bili na višem terenu te bi mogli gađati gradove dalje na zapadu.

Oleh Širjajev, zapovjednik ukrajinske 225. jurišne bojne koja se bori u blizini Časiv Jara, rekao je da će više topničkih granata pomoći njegovoj jedinici da zadrži svoje položaje. “Nadam se da ćemo uskoro dobiti topničke granate”, rekao je, govoreći u zapovjednom mjestu u blizini grada.

Značajna razlika u prošlosti

Dodao je da je streljivo koje su isporučili saveznici činilo značajnu razliku na bojnom polju u prošlosti. “Bio sam svjedok događaja prije godinu dana kada je Wagner napredovao”, rekao je Širjajev. “Dobili smo kasetno streljivo koje je značajno promijenilo situaciju i uspješno smo izveli protunapad”, dodao je.

Kasetno streljivo zabranjeno je u mnogim zemljama, ali koristile su ga obje strane u Ukrajini. Više obučenih trupa i oružja dugog dometa također bi pomoglo Ukrajini da učinkovitije obrani svoj teritorij, rekao je Širjajev. “Ako dobijemo oružje dugog dometa, odsjeći ćemo logistiku i opskrbu ruskih snaga”, dodao je. Ukrajina je već primila neke rakete dugog dometa od svojih saveznika. One su korištene protiv ruskih zračnih luka, skladišta streljiva, zapovjednih mjesta i na mjestima gdje su se grupirale postrojbe.