Ukrajinski čovjek iz sjene, špijun koji je preživio 10 atentata: 'Nisam siguran da je Prigožin mrtav, a Putinove dvojnike viđam posvuda'

Pod Budanovljevovim vodstvom GUR je izveo spektakularne operacije poput napada na Krimski most

FOTO: AFP

Šef ukrajinske špijunske službe, general-pukovnik Kyrylo Budanov, novinare Financial Timesa koji su ga došli intervjuirati dočekao je na pomalo neobičan način. Ured mu je zamračen, bez mogućnosti da do njega dopre vanjsko svijetlo. Zidovi su ojačani, na prozore nabacane vreće pijeska, a zastori do kraja navučeni.

Budanov se novinarima ukazao kroz vrata na kojima je bila obješena vjerska ikona. Pri ulasku u prostoriju, svom pomoćniku je naredio da ugasi svijetla. “Volim tamu”, rekao je Budanov novinarima.

U svom ‘bunkeru’ ima i ljubimca – žabu Petra

Budanov se s vremenom profilirao kao jedna od najzanimljivijih figura u ukrajinskoj borbi protiv Rusa. Na mjestu šefa Glavne obavještajne jedinice (GUR) ministarstva obrane, Budanov je osmislio tajni rat Ukrajine protiv Rusije.

Preživio je najmanje deset pokušaja ubojstva, a živi i radi u svom zamračenom uredu na periferiji Kijeva. Zidove je ukrasio domoljubnom umjetnošću i ratnim suvenirima, dok njegov ljubimac, žaba Petro, pliva u akvariju pored njegovog stola.

Saveznici kritizirali njegove akcije

Budanovljev glavni zadatak je izvoditi napade duboko iza neprijateljskih linija, na teritoriju pod ruskom okupacijom, ali i samoj Rusiji. No, glavni ukrajinski špijun si rijetko prisvaja zasluge za takve napade, zbog čega Moskva i ostatak svijeta nagađaju o dosegu njegove moći.

Jedan od zapaženijih pothvata Budanovljevog sektora bio je prošlotjedni udar dronovima na Sankt Peterburg, gdje su napadnuti naftni terminal i tvornica baruta. Napadnuto je i skladište nafte u regiji Brijansk, sjeverno od ukrajinske granice.

Neki od zapadnih saveznika često su kritizirali Budanovljeve akcije. Smatrali su da će one izazvati brutalan, a možda čak i nuklearni odgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina. Budanov kaže kako ne mari za takve prigovore, pa najavljuje da će “nastaviti djelovati duboko u Rusiji kako bi sabotirao Putinov ratni stroj”. “Ne predviđamo nikakve drastične promjene u bliskoj budućnosti. Sve što smo radili, radit ćemo i dalje”, kaže Budanov.

Svjestan je izazova ove godine

Budanov je svjestan da je pred Ukrajinom izazovna godina. Financial Times ističe kako se Ukrajina bori s Rusijom više od desetljeća, otkako su se ruski vojnici bez oznaka pojavili na Krimu i u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Na pitanje o hvaljenoj prošlogodišnjoj protuofenzivi Ukrajine koja nije uspjela realizirati ciljeve, Budanov odgovara kako “kazati da je sve u redu ne bi bilo točno, no reći da je bila katastrofalna također nije istina”. Tvrdi kako će Ukrajina ipak uspjeti otjerati Putina i njegovo trupe, a ne samo da je predvidio, već je i dokazao, da je “cijela legenda o ruskoj moći mjehurić sapunice”.

Borio se u Donbasu 2014. godine

Budanov se i sam, kao pripadnik specijalnih snaga, borio u Donbasu 2014. godine. Sudjelovao je u tajnim misijama, uključujući i one na okupiranom poluotoku Krimu. Tijelo mu nosi ožiljke iz tog doba. Šrapnel od protupješačke mine jednom je pogodio blizu njegovog srca, umalo ga ubivši. U borbama je slomio vrati i leđa, a bio je upucan i u ruku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imenovao ga je za šefa GUR-a 2020. godine. Tajna služba je pod njegovim vodstvom doživjela uzlet i izašla iz sjene mnogo veće Ukrajinske službe sigurnosti (SBU). Kremlj je okrivio GUR za eksploziju na Krimskom mostu u listopadu 2022. godine, koja slovi za jedan od sramotnijih napada za Moskvu.

Zbog takvih akcija Budanov uživa gotovo kultni status među Ukrajincima, koji dijele memeove s njegovim likom na društvenim mrežama, najčešće kada vojna oprema eksplodira u Rusiji ili područjima pod ruskom kontrolom.

Kultni status ima svoju cijenu

No, taj kultni status ima cijenu. Budanov više ne može izaći iz svog zamračenog ureda bez pratnje tjelohranitelja i agenata. Velik broj pokušaja ubojstava opisuje kao “ništa posebno”, kao i onaj iz 2019. godine, kada je bomba postavljena ispod njegovog vozila prerano eksplodirala. Budanov je ostao neozlijeđen.

Njegova supruga Marianna Budanova imala je manje sreće kada je u studenome namjerno otrovana teškim metalima, zajedno s nekoliko službenika GUR-a. “Ona se liječi, sada se osjeća bolje”, rekao je Budanov, koji je potom odbio otkriti je li on bio meta trovanja, ili je netko zaista pokušao ubiti njegovu suprugu.

Ne želi procijeniti sadašnje vojne operacije

Budanov također nije bio voljan dati procjenu trenutačnih ukrajinskih vojnih operacija, prepuštajući ih glavnom stožeru vojske. No, ipak je upozorio da “nije moguće čak ni pomisliti da možemo bez mobilizacije”. Budanov je time još jednom ponovio poziv vrhu za više novaka. “Manjak ljudstva je opipljiv”, objasnio je.

Predsjednik Zelenski ranije je otkrio kako je vojni vrh zemlje od njega tražio da mobilizira oko 400.000 do 500.000 novih vojnika, kako bi ne samo zamijenili poginule i ranjene, već i odmorili one koji su sudjelovali u najintenzivnijim borbama.

Tvrdi da su mu predviđanja bila točna

Prije godinu dana Budanov je predviđao da će, nakon uspješne protuofenzive 2022. godine kojom su oslobođeni veći dijelovi regija Harkiv i Herson, ukrajinske snage napredovati sve dublje – do Krima. No, ukrajinske trupe nikada nisu uspjele probiti rusku snažno utvrđenu obranu. Linija bojišnice ostala je gotovo ista kao što je izgledala prije godinu dana.

Ipak, Budanov tvrdi da nije pogriješio. “Iako su prvotni planovi sugerirali nešto drugačije, održali smo obećanje. Ovog su ljeta naše jedinice više puta ulazile na Krim”, rekao je šef GUR-a, pri čemu je mislio na svoje komandose, koji su se ušuljali na poluotok kako bi izvršili napade na ruske baze.

Veliki problemi za Rusiju – oružje i radna snaga

Intervju se potom dotaknuo proizvodnje oružja, pa je Budanov konstatirao da Rusija troši više oružja i streljiva nego što može proizvesti. Istovremeno se bori s kontrolom kvalitete. Budanov svoje tvrdnje potkrjepljuje činjenicom da se Rusija počela obraćati drugim zemljama u potrazi za oružjem.

Budanov kaže da je Sjeverna Koreja trenutno najveći dobavljač oružja Rusiji. “Prebacili su značajnu količinu topničkog streljiva. To je Rusiji omogućilo da malo odahne. Bez njihove pomoći situacija bi bila katastrofalna”, kaže Budanov. Dodaje da se Rusija radije ne bi oslanjala na pomoć izvana. “To im je uvijek bilo ispod časti, to je za njih nedostojanstveno”, pojasnio je.

Dodatni izazov s kojim se Rusija suočava je gubitak radne snage. Moskva gubi onoliko ili čak više vojnika nego što ih može regrutirati, smatra Budanov. Njegov pomoćnik, Vadim Skibicki, rekao je da se od prošlog tjedna oko 1.000 do 1.100 ljudi svaki dan pridružuje ruskoj vojsci – bilo kroz mobilizaciju ili dobrovoljno.

Indirektno kaže kako sumnja u Prigožinovu smrt

Tamo gdje mobilizacija ne uspije, skupine plaćenika pomažu u popunjavanju redova, kazao je Budanov. Spomenuo je i skupinu Wagner, koju je utemeljio pokojni ruski ugostitelj i kasniji ratni zapovjednik, Jevgenij Prigožin.

Na temu Prigožina, dolazi do svojevrsne intervencije po kojoj je Budanov dobro poznat – iznosi dramatične tvrdnje koje je gotovo nemoguće provjeriti. “Wagner postoji”, rekao je Budanov, čime je odbacio navode da je plaćenički odred raspušten.

“Kad smo već kod Prigožina, ne bih bio tako brz sa zaključcima”, rekao je Budanov, misleći na navodnu smrt šefa Wagnera u zrakoplovnoj nesreći prošle godine. Prigožinova smrt bila je očiti atentat koji je, ako se pita Zapad, naručio Putin. Kremlj je zanijekao umiješanost te izjavio da DNK dokazuje da je Prigožin umro, no njegovo tijelo nikada nije viđeno u javnosti. “Ja ne tvrdim da nije mrtav ili da je mrtav. Samo ističem da ne postoji niti jedan jedini dokaz da je mrtav”, rekao je Budanov.

Opčinjen je Putinovim zdravljem

Druga Budanova tema s kojom se zaokuplja poput hobija je Putinovo zdravlje. U prošlosti je tvrdio da ruski predsjednik ima rak, a sada Budanov inzistira na tome da redovito viđa “klonove” Putina na televiziji.

Upitan za dokaze, Budanov je rekao da njegovi analitičari proučavaju Putinovu fizionomiju – “od resica ušiju do razmaka između obrva i tako dalje”. “Nije tako teško. Lako to možete učiniti sami” dodao je Budanov, sliježući ramenima kao da želi sugerirati da su dvojnici očita varka.

Na kraju, tema se razgovora ponovno je bio rat. Budanov je odbio dati bilo kakva hrabra predviđanja za 2024. godinu. “Ne. Nadam se da će naš uspjeh biti veći od njihovog”, zaključio je Budanov, prije nego što se iskrao iz zamračene sobe.