Ukrajinski mediji javljaju o velikom uspjehu branitelja, u jednoj noći srušena tri moćna ruska lovca-bombardera

Prošli tjedan su se pohvalili s obaranjem ukupno šest zrakoplova

FOTO: AFP

Ukrajinska vojska pohvalila se obaranjem još tri ruska borbena aviona Su-34. “Nakon uspješnih borbenih operacija protiv jednog neprijateljskog zrakoplova u noći 29. veljače, uništena su još dva: lovci-bombarderi Su-34 u regijama Avdiivka i Mariupolj”, napisao je glavni zapovjednik oružanih snaga Oleksandr Sirski, a Rusi za sada nisu potvrdili niti opovrgnuli njegove navode.

Avdiivka, smještena u istočnu Ukrajinu, pala je u ruke Rusa ovog mjeseca nakon duge i teške bitke. Rusija je kontrolu nad jugoistočnim lučkim gradom Mariupoljem preuzela još u svibnju 2022.

Prošli tjedna oborili šest zrakoplova

Ova obaranja triju zrakoplova dolaze nakon što je Ukrajina prošlog tjedna objavila da je oborila ukupno šest zrakoplova u samo tri dana. Otkako je na bojište postavila napredne zapadne sustave protuzračne obrane, ukrajinska vojska predstavlja veću prijetnju ruskom zrakoplovstvu u područjima blizu prve linije, premda je nedavno pretrpjela neuspjehe na istočnim ratištima.

Ukrajinci optužuju Ruse da lovcima-bombarderima Su-34 napadaju i civilne ciljeve, posebice u južnoj regiji Herson, kao i za napade diljem bojišta. Rusija je zanijekala da namjerno napada civile, premda je potvrđeno da su mnogi civili stradali u ruskim napadima, ističe The Independent.

“Rusi pokušavaju zauzeti gradove i sela Tonenke, Orlivka, Semenivka, Berdiči i Krasnohorivka u istočnoj regiji Donjeck”, rekao je Sirski. Riječ je o mjestima na kojima ukrajinski dužnosnici nastoje formirati novu liniju obrane. Sirski, kojeg je predsjednik Volodimir Zelenski početkom mjeseca imenovao za šefa vojske, optužio je neke od svojih zapovjednika za “pogreške pri procjeni neprijatelja i poduzimanju adekvatnih protumjera”.