Umro je general Anton Tus

Umirovljeni general preminuo je u 92. godini

FOTO: Boris Scitar/PIXSELL

U Zagrebu je u 92. godini preminuo umirovljeni hrvatski general Anton Tus, doznaje Jutarnji list. Rođen u Bribiru 1931. godine, Tus je bio stožerni general Hrvatske vojske, prvi načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i savjetnik za vojna pitanja predsjednika Republike Hrvatske. Slovio je za jednog od najsposobnijih vojnih pilota.

Tus je s trinaest navršenih godina, 1944. godine stupio u Narodnooslobodilačku vojsku i partizanske odrede Jugoslavije. Završio je Ratnu školu i Zrakoplovnu akademiju u Mostaru, a bio je jedini pilot Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva koji je pilotirao američkim i sovjetskim nadzvučnim avionima. Tijekom svoje pilotske karijere, Tus je upravljao svim tipovima raznih zrakoplova bivše države. U JNA je dosegnuo čin generala-pukovnika, te od 1985. do 1991. godine bio zapovjednik JRZ-a, 204. lovačkog avijacijskog puka.

Bio je glavni vojni savjetnik Tuđmanu

Premijer SFRJ Ante Marković htio je Tusa postaviti na mjesto generala-armije, te time smijeniti Veljka Kadijevića, no Tus se 1991. godine stavio na raspolaganje Hrvatskoj. Predsjednik Franjo Tuđman ga je imenovao prvim načelnikom Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS), dužnosti na kojoj je ostao do 1992. godine, sve do sukoba s ministrom Gojkom Šuškom zbog neslaganja s njegovom politikom prema Bosni i Hercegovini.

Tus je od te 1992. do 1995. godine bio glavni vojni savjetnik Tuđmanu, a od 1995. do 1996. godine bio je pročelnik Ureda za međunarodnu vojnu suradnju. Između 2001. i 2005. godine vršio je dužnost šefa Misije Republike Hrvatske pri sjedištu NATO-a.

Tus je, uz pokojnog generala Petra Stipetića, jedini bivši zapovjednik JNA kojem se u Beogradu sudilo u odsutnosti zbog veleizdaje i dezerterstva