Umro je Slobodan Ljubičić Kikaš, nekad najbliži suradnik Milana Bandića

Iz liječničkih se krugova doznaje da je umro nešto iza ponoći na KBC-u Rebro

05.09.2007., Zagreb - Milan Bandic i Slobodan Ljubicic u Gradskom poglavarstvu na potpisivanju ugovora o privatizaciji Vodoprivrede. "nPhoto: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Kako doznaje Jutarnji list, jutros je u 66. godini preminuo Slobodan Ljubičić Kikaš, najbliži suradnik pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Kikaš je ustrojio i godinama vodio Zagrebački holding kao predsjednik Uprave.

Ljubičić je, doznaje se iz liječničkih krugova, preminuo nešto iza ponoći na KBC-u Rebro, uslijed komplikacija nakon duge i teške bolesti.

Povezivalo ga se s aferom Agram

Ljubičića se povezivalo s aferom Agram, gdje je optužen za nezakonito zapošljavanje i namještanje poslova za odvoz otpada CIOS-u.

Postupak protiv Ljubičića razdvojen je u siječnju 2020. godine, jer je utvrđeno da je teško bolestan, te da ima kognitivnu disfunkciju zbog koje teško govori, koncentrira se i ima problema s prostornom i vremenskom orijentacijom.

’Trajno raspravno nesposoban’, a vozio auto

Protiv Ljubičića je u međuvremenu pokrenut i zaseban sudski postupak na zagrebačkom Županijskom sudu. USKOK je u svibnju 2021. godine sudu predočio podatke koji su ukazivali da je Ljubičić za sud “trajno raspravno nesposoban”, dok on istovremeno vozi automobil i prelazi državnu granicu, piše Večernji list.

Zbog toga je naloženo ponovno vještačenje, u kojem su vještaci ustanovili kako je Ljubičić bio u stanju pratiti sudsku raspravu i shvatiti što se na njoj događa.

Bio Bandićev glavni operativac

Slobodan Ljubičić Kikaš rođen je u Runovićima kod Imotskog, a diplomirao je na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Ljubičić je ušao u politiku tijekom 1980-ih godina kao stručno-politički radnik u nekadašnjoj zagrebačkoj Općini Trnje, a Milana Bandića upoznaje 1992., nakon čega zajedno stvaraju zagrebački ogranak SDP-a.

Nakon što je SDP osvojio vlast u Zagrebu 2000. godine Ljubičić postaje Bandićev glavni logističar i operativac, a navodno je upravo nekadašnji zagrebački gradonačelnik dao Ljubičiću nadimak Kikaš po liku iz serije Prosjaci i sinovi zbog njegovog urođenog smisla za poslovanje. Ljubičić je neko vrijeme bio direktor Robnih terminala i godinama se brinuo za stranačke financije. S Bandićem je planirao i 2006. ostvario ujedinjenje svih gradskih poduzeća u jedno – Zagrebački holding – i to, kako su obojica tvrdili, radi ostvarivanja velikih ušteda.

Uhićen 2014. godine

Bandić je smijenio Ljubičića 2008. godine nakon što je na web stranicama Holdinga objavio tekst u kojem se tadašnjeg direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića prozvalo zbog maltretiranja zaposlenica. Rađenović je upozoravao na nepravilnosti u Zagrebačkim cestama i zbog toga je pretučen. Iako su počinitelji uhićeni, naručitelji napada nisu nikad otkriveni.

Nakon što je Bandić samostalno ponovno osvojio vlast u Zagrebu 2013., vratio je Ljubičića na čelo Holdinga. Godinu dana kasnije, Ljubičić je uhićen zbog afere Agram u kojoj je bio optužen za nezakonito zapošljavanje i namještanje poslova za odvoz otpada te je dao ostavku na funkciji člana Uprave Holdinga, ali je zadržao poziciju direktora Gradske plinare – Opskrba, koja nije bila obuhvaćena istragom.