Politika & Kriminal

Donosimo ulomak iz Kumeka, knjige o Milanu Bandiću: Agram, majka svih afera zbog koje je dva puta zatvaran

Pišu Saša Paparella i Hrvoje Appelt

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uhićen je u listopadu 2014. u istrazi afere Agram. Pušten je nakon mjesec dana pritvora u Remetincu, jer je ured njegovog odvjetnika Marijana Hanžekovića dao 15 milijuna kuna jamčevine. Ubrzo je ponovno bio uhićen – ovog puta zbog nagovaranja svjedokinje na davanje lažnog iskaza, pa je odležao još jedan mjesec. Odlukom Ustavnog suda Bandić je ponovno pušten.

Dosad su mu počela dva suđenja – za aferu Agram, te za aferu Štandovi (gdje je nepravomoćno oslobođen). Zadnjih godina hodnici zagrebačkog županijskog suda puni su Bandićevih prijatelja i suradnika, od nekadašnjih dečki iz komiteta SKJ na Peščenici pa do poduzetnika i kriminalaca nove generacije.

Kilometarski popis afera

Oni su optuženi u nizu afera: Agram (suđenje Bandiću, Petru Pripuzu, Slobodanu Ljubičiću Kikašu i ekipi je u tijeku), Bundekfest (promijenjena sutkinja, kreće iz početka, čeka se datum rasprave), Čistoća (u tijeku), Krašograd/Grokomp (potvrđena optužnica, čeka se datum rasprave), GUP (šestero Bandićevih suradnika – Željko Horvat, Greta Augustinović Pavičić, Davor Jelavić, Jadranka Veselić Bruvo, Ivica Fanjek i Vidoje Bulum – u veljači 2019. nepravomoćno osuđeni na uvjetne kazne), Nadstrešnice (pri kraju je).

Tu su i Prljavi policajci (u tijeku), Pročistač (direktor Zagrebačkih otpadnih voda Ante Pavić, Bandićev prijatelj Darko Turopoljac i dr., u tijeku), Suhi led (Zvonimir Šostar i ekipa, u tijeku), afera Robert Ljutić (u tijeku), Struja (nepravomoćno osuđen bivši voditelj gradskog odjela), Štandovi, Vrtići (prvooptuženi službenik nepravomoćno oslobođen, osuđeni korumpirani inspektori), Cibona (nepravomoćno oslobođen gradski pročelnik Ivica Lovrić)…

Kako bi vas podsjetili na neke od tih slučajeva u kojima se isprepliću novac, vlast, ucjene, prostitucija i ostale vrste kriminala, Telegram će u narednim danima objavljivati odlomke iz knjige Kumek autora Saše Paparelle i Hrvoja Appelta, objavljene potkraj 2020. kao nadopuna istoimenom filmu Darija Juričana.

Bandić i Kikaš puni gotovine

Milan Bandić uhićen je u nedjelju 19. listopada 2014., u sklopu afere Agram. U trenutku kad je policija došla u pretres njegova stana, gradonačelnik je, koristeći vikend, brao mahune u svom vrtu, tako da je uhićen tek kad je s punim vrećicama došao doma u Bužanovu. Policija je istovremeno pretresla i stanove dvadesetak njegovih pajdaša.

U Bandićevu je džepu nađeno 5.500 kuna, odnosno tadašnja prosječna hrvatska plaća. U pretresu njegovih stanova i ureda ukupno je pronađena gotovina u protuvrijednosti od 278.000 kuna te dva certifikata od dijamanata. Ali ne i dijamanti. Bandić je prenoćio u pritvorskoj jedinici na Oranicama, a potom mu je i određen pritvor u zatvoru Remetinec, u kojem su završili i njegovi suradnici.

U velikoj akciji Uskoka uhićeni su tada i predsjednik Uprave Zagrebačkog Holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, te još 16 osoba. Ljubičić je uhićen u pokušaju prelaska slovenske granice. Sa sobom je imao 160.000 USD, a novac nije oduzet jer je Ljubičić policiji objasnio kako je to novac njegove supruge za navodnu kupnju stana u susjednoj državi.

Mizeran skup podrške

Iako je samo godinu dana ranije Bandić dobio 142.646 glasova u prvom te 170.798 glasova u drugom krugu, protestnom okupljanju pred gradskim poglavarstvom zbog Bandićeva uhićenja odazvala se šačica građana. Na šest kilometara dugo pješačenje do Remetinca uputilo se tek njih 40-ak. Novinarima su putem objasnili svoju motivaciju: “Bandić radi 24 sata na dan”, “ jedan je od najsposobnijih ljudi u Hrvatskoj”.

Ispred zatvora se molilo i dozivalo gradonačelnika, dogovarao se i masovniji dolazak sljedeći vikend. Nitko nije došao. A novine su objavile kako se i četiri dana nakon uhićenja nitko nije najavio posjet Bandiću niti Slobodanu Ljubičiću, dok su Petra Pripuza posjetili supruga i djeca.

Nisu dugo ostali u Remetincu

Kao i mnogi drugi (Zdravko Mamić, Miroslav Kutle), Milan Bandić također vjeruje da je “cijeli proces politički montiran”. Tako su, dok su mediji više od desetljeća upozoravali na kriminalnu spregu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih najbližih ljudi, a zbog napisanih tekstova novinari dobivali prijetnje smrću, državne institucije privele kraju tu opsežnu istragu. Nisu dugo ostali u Remetincu. Prvi je izašao Petar Pripuz. Nakon 11 dana provedenih iza zatvorskih vrata ponudio je jamčevinu u iznosu od 7,7 milijuna kuna, pa je pušten da se brani sa slobode.

Nešto kasnije, mjesec dana nakon uhićenja, 19. studenog 2014. izašli su i ostali osumnjičenici. Milan Bandić izašao je iz pritvora nakon što je sudu dostavio dokaz da je uplatio 15 milijuna kuna jamčevine. Dočekali su ga supruga i pas Rudi. I ostali osumnjičeni su plaćali jamčevine – od 150.000 kuna na više.

Bandić se uskoro vratio u zatvor

Novac za Bandića je uplatilo odvjetničko društvo Hanžeković & partneri d.o.o.. Suvlasnik tog odvjetničkog poduzeća bio je i Marijan Hanžeković, mason 33. stupnja i član Trilateralne komisije koji je sredinom 2016. preuzeo Europapress Holding (EPH), najvećeg izdavača tiskanih medija u Hrvatskoj.

Za isplatu 15 milijuna kuna jamčevine podignut je kratkoročni kredit, ali Bandića to nije zaustavilo u daljnjem činjenju kaznenih djela. Već u ožujku 2015. je, naime, ostao bez jamčevine jer je s jednom odvjetnicom iz odvjetničkog ureda Hanžeković & partneri d.o.o. pokušao utjecati na svjedokinju Vidu Demarin, koju je tražio da lažno svjedoči. Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković bezuspješno su se žalili na odluku suca istrage da se Bandiću ponovno odredi istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

U pritvoru je ostao još mjesec dana. Na dan kad je zakazano ročište na zagrebačkom Županijskom sudu na kojem je sudac istrage Zdenko Posavec trebao odlučivati o produljenju istražnog zatvora Milanu Bandiću, Ustavni sud pustio ga je na slobodu i vratio mu jamčevinu.

‘Odnos ovisnosti’ s Hanžekovićevim uredom

Zbog sklapanja ugovora s odvjetničkim uredom Marijana Hanžekovića, “jer se nalazio u odnosu ovisnosti budući da mu je odvjetničko društvo Hanžeković i partneri platilo jamstvo za izlazak na slobodu od 15 milijuna kuna”, u veljači 2019. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je ponovno financijski kaznilo Bandića, po četvrti put, ovog puta s 30.000 kuna. Naime, upravo je to društvo zagrebačkom gradonačelniku, nakon što je ovaj uhićen tijekom istrage u aferi Agram, platilo spomenutu jamčevinu, “što prelazi opseg pravne pomoći koju je odvjetnik Marijan Hanžeković kao branitelj bio dužan pružiti dužnosniku kao okrivljeniku u kaznenom postupku”.

Time je, zaključilo je Povjerenstvo, “stvoren odnos ovisnosti”, a istovremeno su tvrtke u vlasništvu grada (Zagrebački holding, GSKG, Vodoopskrba i odvodnja, Gradska plinara, Zagrebačka stanogradnja) s odvjetničkim društvom Hanžeković i partneri, koji Gradu pruža pravne usluge još od 2007., sklopile poslove u vrijednosti od 24,5 milijuna kuna godišnje (plus PDV). Bandić je u ta četiri navrata ukupno novčano kažnjen sa 112.000 kuna, a nekoliko se puta provukao s opomenom.

Bandić je dobio poklon za zatvor

U prosincu 2015. Uskok je optužnicu protiv Milana Bandića i njegovih suradnika predao sudu. Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu Grada Zagreba potvrđeno je u ožujku 2018. dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada dva puta vraćene tužiteljstvu na doradu. Potvrđene su tek u listopadu 2019., a u siječnju 2020., uoči nastavka suđenja za aferu Agram skupina građanskih aktivista dočekala je Bandića ispred Županijskog suda zvižducima i povicima “Lopove, lopove!”

Okupljeni aktivisti raznih udruga nosili su transparente s natpisima “Lopove u zatvore”, “Stavi pravu stvar na pravo mjesto – u Remetinec”, “20 godina Bandićevog terora – tražimo pravdu od suda”… Gradonačelniku su donijeli i poklon za zatvor: četkicu za zube, ručnik s njegovim imenom, sapun, toaletni papir i mandarine. Odvjetnica Jadranka Sloković nazvala je prosvjednike “plaćenicima”, a oni su joj zaprijetili tužbom.

Opsežna optužnica Uskoka

Uskokova optužnica do u detalja je opisala kako su se Milan Bandić i njegov prijatelj Petar Pripuz te tucet gradonačelniku podređenih osoba udružili i činili razna kaznena djela u cilju pribavljanja nepripadne materijalne koristi.

U 1. točki optužnice, Uskok na teret gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanu Ljubičiću, poduzetniku i vlasniku C.I.O.S.-a Petru Pripuzu, specijalnom savjetniku gradonačelnika Željku Horvatu, članu Uprave Zagrebačkog holdinga za Čistoću Ivanu Toliću, direktoru nabave Zagrebačkog holdinga Ivanu Markusu, referentu javne nabave Zagrebačkog holdinga Filipu Čuli i voditelju podružnice Čistoća Miljenku Benku stavlja poduzimanje nedozvoljenih radnji u cilju pogodovanja društvima članicama C.I.O.S. grupe vezano za posao zbrinjavanje otpada u Gradu Zagrebu.

Na taj je način Zagrebački holding d.o.o. – podružnica Čistoća, tvrdi USKOK, oštećen za 2.006.294 kuna a poduzećima u okviru C.I.O.S. grupe navodno je pribavljena nepripadna imovinska korist, od čega CE-ZA-R d.o.o. u iznosu od 1.270.828 kuna, a društvu Održivi razvoj d.o.o. u iznosu od 735.466 kuna.

Specifičan odnos Pripuza i Bandića

Ostale točke USKOK-ove optužnice odnose se na nezakonito zapošljavanje u Zagrebačkom holdingu i njegovim podružnicama, nezakonito korištenje službenih automobila, pogodovanje građevinskom poduzeću, primanju donacija nakon Predsjedničkih izbora te poticanje na davanje lažnog iskaza kako bi se izbjegao kazneni progon. Iz tajno prikupljenih snimki telefonskih razgovora koji su nakon uhićenja osumnjičenika u aferi Agram izlazili u medije, između ostalog, javnost je upoznata i sa specifičnim odnosom poduzetnika Pripuza i gradonačelnika Bandića, ali i njegovih pomagača.

Podružnica Čistoća dana 28. listopada 2013. poslala je upit trgovačkom društvu CE-ZA-R d.o.o. o mogućnosti odlaganja otpada na njihovo odlagalište, uz preciziranje da se radi o cca 220 t/mj. proizvodnog otpada, cca 2250 t/ mj. glomaznog otpada, cca 360 t/mj. otpada koji nastaje kao ostatak prilikom čišćenja ulica, cca 250 t/mj. otpada s tržnica te cca 1150 t/mj. otpada s divljih odlagališta. Branimir Valašek, voditelj podružnice Čistoća kazao je USKOK-ovim istražiteljima da ga je kontaktirao predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić te ga vezano za mogućnost zbrinjavanja otpada uputio na to privatno poduzeće.

Zabilježen je i razgovor u kojem članu Uprave Zagrebačkog holdinga za Čistoću Ivan Tolić govori Miljenku Benku. voditelju podružnice Čistoća, kako “Kikaš traži da se zavara trag”, a na što mu Benko govori “ne možemo ga zavarati kad je puno dvorište C.I.O.S.-ovih kamiona!”

Kondor i Leopard

Tijekom istrage utvrđeno je i da su odnosi Milana Bandića i Slobodana Ljubičića više od isključivo poslovnih, jer je tijekom izbora za Predsjednika RH u 2009./2010. Ljubičić dao pozajmicu od 500.000 kuna za financiranje Bandićeve izborne promidžbe. To sve, zaključuje Uskok, nadilazi strogo poslovni odnos i predstavljaju prijateljsko interesne veze. Isto se zaključilo i za odnos Bandića i Pripuza, a posebno je indikativno, navodi Uskok, da se u međusobnoj komunikaciji oslovljavaju nadimcima ‘Kondor’ za Petra Pripuza i ‘Leopard’ za Milana Bandića.

Tri mjeseca nakon ispitivanja u Uskoku, 15. siječnja 2015., prema izvatku iz zemljišnih knjiga, temeljem sporazuma o osiguranju potraživanja zasnivanjem založnog prava na nekretnini od 2. siječnja 2015., osumnjičeni Pripuz je osumnjičenom Ljubičiću posudio 5,5 milijuna kuna te se uknjižio na vilu i dvorište u njegovu vlasništvu. Ako mu ne vrati dug, Petar Pripuz mogao bi postati i vlasnik vile na Pantovčaku u kojoj Ljubičić živi. Javnost je ostala uskraćena za informaciju zašto je Pripuz preuzeo Ljubičićev dug prema Hypo banci.

Ljubičić medicinski nesposoban za svjedočenje

U studenom 2020., Sud je odlučio da Slobodan Ljubičić neće svjedočiti u aferi Agram zbog trajne nesposobnosti koju je utvrdio sudsko-medicinski vještak. Milan Bandić i ostali suoptuženici od početka suđenja odbacuju krivnju, a gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić i bivši direktor plinare Ante Dodig su priznali nedjela (op.a. u slučaju nezakonitog zapošljavanja) i nagodili se s tužiteljstvom te su osuđeni na uvjetne kazne.

Nadalje, Uskok je 31. svibnja 2017., uz asistenciju Poreznog Uskoka, podigao još jednu optužnicu protiv Petra Pripuza i 13-orice osumnjičenika da su kao organizirana skupina iz tvrtke CE-ZA-R d.o.o. izvukli i podijelili 98 milijuna kuna, čime su omogućili i manje plaćanje poreza na dobit tvrtki CE-ZA-R u visini od 16 milijuna kuna, te PDV-a u iznosu od 5 milijuna kuna.

Nova optužnica protiv Pripuza

Prema optužnici, Petar i Ante Pripuz su od 2012. do 2017. organizirali nabavu metalnog otpada i davali naloge da se evidentiraju nevjerodostojni računi i drugi knjigovodstveni dokumenti u kojima je neistinito prikazano da su ih tvrtki CE-ZA-R isporučile ostale tvrtke iz optužnice iako ih neke tvrtke nisu nabavile niti isporučile CE-ZA-R-u.

Optužnica je 2020. izmijenjena, a prema novoj su Ante i Petar Pripuz na temelju fiktivnih računa isplatili 189 milijuna kuna, od čega je “neposredno s računa ili nakon prije- nosa na račune drugih društava pod njihovom kontrolom”, u gotovini isplaćeno ukupno preko 168 milijuna kuna. Od toga je kod Pripuza i njegova sina navodno završilo 39.8 milijuna kuna, a preostali dio je korišten za gotovinsko plaćanje nabave metalnog otpada “na crno”. Na taj je način tvrtka, po tvrdnjama Uskoka, oštećena za 39.8 milijuna kuna, a državni proračun za 5.19 milijuna kuna neplaćenog PDV-a po računima za otkup metalnog otpada.


* Sljedeći ulomak iz Kumeka donosimo sutra, 28. veljače

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu