Umro milijarder Mohamed al-Fayed, nekadašnji vlasnik Harrodsa i Fulhama

Preminuo je u dobi od 94 godine

(FILES) Harrods department store owner Mohamed Al Fayed arrives at the London High Court, 27 July 2007, for the preliminary hearing ahead of the coroner's inquest into the death of princess Diana. Tycoon Mohamed Al-Fayed, a controversial billionaire and the father of Dodi who was killed along with Princess Diana in 1997, has died aged 94 his family said in a statement Friday, September 1, 2023. (Photo by SHAUN CURRY / AFP)
FOTO: AFP

Mohamed Al-Fayed, bivši vlasnik poznate londonske robne kuće Harrods i nogometnog kluba Fulham, preminuo je u dobi od 94 godine, objavio je klub Fulham u priopćenju u petak.

Poslovni čovjek egipatskog podrijetla, poznat i kao vlasnik Harrodsa, izgradio je poslovno carstvo na Bliskom istoku prije nego što se preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo 1970-ih. Prema posljednjim procjenama, imao je bogatstvo vrijedno oko dvije milijarde američkih dolara.

Njegov najstariji sin Dodi poginuo je zajedno s princezom od Walesa Dianom u prometnoj nesreći, čije je okolnosti Al-Fayed godinama ispitivao, ostajući uglavnom izvan svjetla javnosti u prošlom desetljeću, živeći u svojoj vili u Surreyju sa suprugom Heini.

Obitelj izdala priopćenje

U priopćenju objavljenom u petak navečer njegova obitelj je rekla: “Supruga Mohameda Al-Fayeda, njezina djeca i unuci žele potvrditi da je njezin voljeni suprug, njihov otac i njihov djed, Mohamed, preminuo mirno od starosti u srijedu, 30. kolovoza 2023.”.

“Uživao je u dugoj i ispunjenoj mirovini okružen svojim najmilijima. Obitelj je zamolila da se u ovom trenutku poštuje njihova privatnost.”

Iz nogometnog kluba Fulhama (London), čiji je Al-Fayed nekoć bio vlasnik, poručili su da je “nevjerojatno tužno saznanje” o njegovoj smrti. “Mohamedu dugujemo zahvalnost za ono što je učinio za klub, a naše su misli sada s njegovom obitelji i prijateljima u ovo mračno vrijeme”, stoji u priopćenju Fulhama. Al Fayed je pokopan tijekom petka u centralnoj džamiji u Londonu.