Umro Robert Badinter, čuveni francuski pravnik čija je komisija proglasila kraj Jugoslavije

Zaključci Badinterove komisije bili su presudni za međunarodno priznanje Hrvatske u njezinim današnjim granicama

(FILES) Portrait of the french lawyer Robert Badinter at the Court of Appeal of Paris on January 24, 1977. An aide reported on February 9, 2024 that Robert Badinter has died at the age of 95. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Francuski pravnik i političar Robert Badinter, bivši ministar pravosuđa koji je bio predsjednik arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji 1991. godine, preminuo je u petak u dobi od 95 godina, izvijestili su francuski mediji.

Badinter – odvjetnik, profesor prava na Sorbonnei i predsjednik francuskog Ustavnoga vijeća – u vrijeme raspada Jugoslavije bio je na čelu takozvane Badinterove komisije koja je u prosincu 1991. donijela mišljenje da je SFRJ u procesu dezintegracije, na temelju kojega su 15. siječnja 1992. države Europske ekonomske zajednice (EEZ) priznale državnu neovisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

Napadali ga s desnice

U svojoj se dugogodišnjoj pravničkoj i političkoj karijeri zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, što je ostvareno 1981. godine.

Židovski intelektualac i ministar u socijalističkoj vladi, čiji je otac umro u njemačkom koncentracijskom logoru, Badinter je bio meta brojnih napada francuske desnice, od kojih su neki bili obojeni antisemitizmom.