Uoči novog glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a, Izrael kreće u šire napade u Gazi

Izraelski ministar vanjskih poslova  kaže da se i dalje vode pregovori

An Israeli artillery unit is pictured near the border with the Gaza Strip on December 5, 2023, amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. Israel pressed on with its expanded ground operation against Hamas in the Gaza Strip, following the expiry of a seven-day truce on Friday, after which fighting resumed. Hamas militants from Gaza launched an unprecedented attack on southern Israel on October 7, killing about 1,200 people, mostly civilians, and taking around 240 hostages, according to Israeli officials. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP)
FOTO: AFP

Čini se da izraelske snage proširuju svoju kopnenu ofenzivu novim napadom na središnju Gazu u petak, dok se iščekuje glasanje Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji o povećanju humanitarne pomoći kako bi se spriječila glad u toj palestinskoj enklavi.

Kako su blijedjele nade da će se postići napredak u pregovorima ovog tjedna u Egiptu o novom primirju Izraela i Hamasa, zabilježeni su zračni napadi, bombardiranje i borbe diljem palestinske enklave. Izraelska vojska naredila je u petak stanovnicima Al Bureija u središnjoj Gazi da se premjeste na jug, što ukazuje na novo žarište izraelskog kopnenog napada.

Do sada ubijeno više od 20.000 Palestinaca

Izraelska vlada na čelu s Benjaminom Netanyahuom obećala je da će iskorijeniti Hamas nakon što su borci te islamističke skupine u napadu na Izrael ubili 1200, a oteli 240 ljudi, prema izraelskim podacima.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je da se pregovori o oslobađanju talaca nastavljaju, ali je odbio iznijeti detalje.Sve veći broj mrtvih u izraelskoj vojnoj kampanji odmazde izazvao je međunarodne kritike, čak i od Sjedinjenih Država, vjernog saveznika Izraela.

Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je da je ubijeno 20.057 Palestinaca, a ranjeno 53.320 od početka izraelskih napada. Izrael je naveo da je izgubio 140 vojnika od početka kopnene invazije.