Upaljeni crveni alarmi, nevrijeme će biti žešće nego što se očekivalo: 'Postoji opasnost po život od munja, poplava i vjetra'

Opasne vremenske prilike sutra i u Sloveniji, gdje se očekuju novi porasti vodostaja rijeka

FOTO: Pixsell / DHMZ

U noći s četvrtka na petak u Hrvatsku sa zapada stiže jače naoblačenje s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Crveni meteoalarm za sutra je oglašen za tri regije – riječku, kninsku i splitsku. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju na “grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom”, a moguća je i tuča. Inače, ranije je za navedena područja na snazi bilo narančasto upozorenje, ali u međuvremenu je razina opasnosti podignuta.

“Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti”, stoji na stranicama DHMZ-a za navedene regije.

DHMZ

Mjestimice pljuskovi mogu biti jače izraženi, osobito na Jadranu i u gorju, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme, upozoravaju iz DHMZ-a. Probleme će stvarati i jaki, mjestimice olujni udari juga. I u unutrašnjosti zemlje sutra se očekuju mjestimice obilne padaline. Zbog mjestimice obilne kiše, osobito u Gorskom kotaru, za gospićku regiju na snazi je narančasto upozorenje.

Opasno vrijeme i u Sloveniji

Nepovoljne vremenske prilike sutra bi probleme mogle stvarati i u susjednoj Sloveniji. Pod crvenim upozorenjem je zapadni dio zemlje, gdje se očekuje obilna oborina te novi porasti vodostaja rijeka.

Slovenska Agencija za okoliš i Civilna zaštita mole sve one koji se ne osjećaju sigurno u svojim kućama – pronađu smještaj kod rodbine i prijatelja ili u nekom od centara za privremeni smještaj.

Obilna oborina podignut će ponovno vodostaje rijeka i u Hrvatskoj, na što će utjecati i priljev iz susjednih zemalja. Trenutačno su na dvije postaje na Savi na snazi redovne mjere obrane od poplava, a zabrinjava i to što u Hrvatsku stižu dva vala obilne oborine, prvi već noćas, a idući u nedjelju, kaže meteorologinja N1 televizije, Tea Blažević.

Agencija Republike Slovenije za okolje je za naš del Slovenije razglasila rdeči alarm. ⚠️‼️Za vse, ki se na svojih…

Posted by Alen Červ on Thursday, November 2, 2023