Konačno lijepa vijest. Uprava Makarske zaustavit će devastaciju grada koji se guši u betonu: ‘Zabranit ćemo suludu gradnju’

'Ovo je prvi korak na dugom putu sanacije i ozdravljenja grada. Vjerujemo da će opet zablistati', kažu iz Društva arhitekata Split

Kako su danas objavili iz Grada, resorno Ministarstvo odobrilo je izmjene Prostornog plana grada Makarske, za koje gradonačelnik kaže da su "revolucionarne''

Makarsko područje, prirodno jedan od najljepših dijelova Dalmacije, već dugo figurira kao simbol otužne devastacije obale. Guši se u betonu, nedovršene buduće vile investitori već nude na prodaju, a cijene kvadrata divljaju zbog čega mladi masovno napuštaju grad.

U ovom dalmatinskom gradu problem devastacije traje posljednjih 14 godina, od predzadnjih izmjena prostornih planova 2009. i onih 2020. godine, objasnio je SDP-ov gradonačelnik Zoran Paunović. No, izgleda da bi se degutantnoj apartmanizaciji konačno moglo stati na kraj.

Kako su danas objavili iz Grada, resorno Ministarstvo odobrilo je izmjene Prostornog plana grada Makarske, za koje gradonačelnik kaže da su “revolucionarne”, a pred gradskim vijećnicima trebale bi se naći u petak 22. prosinca.

Antonija Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika i Zoran Paunović, gradonačelnik Matko Begovic/PIXSELL

‘Najvažnija odluka u nekoliko desetljeća’

Prema novom planu, u Makarskoj će do daljnjeg biti zabranjena višestambena gradnja, kao i etažiranje aparthotela, a do takve odluke su, poručuje gradonačelnik, došli zbog neodrživog stanja na terenu. Inače, aparthoteli su siva zona koju su tamošnji investitori debelo iskorištavali: riječ je zapravo o stambenim zgradama koje su se naknadno etažirale i zatim su se apartmani najnormalnije prodavali kao stanovi.

Dakle, radi se o svojevrsnoj rupi u zakonu, a novim planom bi se stavili izvan snage svi aparthoteli koji su trenutačno u izgradnji i oni koji još nemaju uporabnu dozvolu. Kada je riječ stambenoj izgradnji, bit će moguća gradnja najviše četiri stana i jednog poslovnog prostora po zgradi, a nema više ni dvojne gradnje, odnosno “zgrade uz zgradu”, niti višestambene, objašnjava gradonačelnik. Paunović kaže da je ova izmjena Prostornog plana “najvažnija odluka makarske gradske vlasti u proteklih nekoliko desetljeća i prvi korak da spase grad”.

Oko tisuću stanova u kojima nitko nije boravio

Međutim, novi plan ne odnosi se na dozvole izdane prije Prostornog plana iz 2020. godine, što trenutno omogućava izgradnju 10.000 dodatnih stambenih jedinica.

“To znači kako, nažalost, možemo očekivati nastavak gradnje i u godinama nakon donošenja izmjena Prostornog plana jer su u pitanju stare dozvole, koje, po zakonu, ne možemo mijenjati. Službe nemaju izbora već postupiti po slovu zakona, ali tu podvlačimo crtu i više neće biti izdavanja novih dozvola”, objasnio je gradonačelnik.

Na vrhuncu sezone, Makarska ima 2,2 posjetitelja po stanovniku, a procjena je kako postoji 10.000 neprijavljenih komercijalnih ležajeva te 1000 dovršenih stanova u kojima nitko nikada nije živio ni boravio, dodaje Paunović, naglašavajući kako se radi o problemu koji prevladava na većem dijelu naše obale.

‘Ovo nije politika, ovo je očuvanje života’

Inače, Paunović je na posljednjim izborima smijenio HDZ-ovog Juru Brkana koji je, mada se u njegovom mandatu dobro zacementirao urbanistički kaos, nagrađen pozicijom u saborskom Odboru za zaštitu okoliša i prirode. Iz Grada za Telegram kažu kako je ovo višestranačko pitanje te očekuju da će izmjene Prostornog plana proći.

“Ovo nema veze s politikom, ovo je očuvanje života lokalnog stanovništva i turizma”, poručio je gradonačelnik. Očekuje da će i HDZ, koji je u oporbi, dignuti glas za novi plan.

Cijene četvornih metara idu u nebo

Iz Grada su istaknuli i zabrinjavajuće rezultate Studije turističkog nosivog kapaciteta, prema kojima, ako se nekontrolirana gradnja nastavi, komunalna infrastruktura Makarske neće izdržati. U pitanju je, doslovno, opskrba vodom, električnom energijom, javna odvodnja i normalno prometovanje gradom, kaže gradonačelnik.

Naime, nedavno objavljena Studija turističkog nosivog kapaciteta, koju je Makarska napravila u suradnji s Institutom za turizam, potvrdila je kako više od polovine stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, a od 2016. do 2019. godine izgradnja se udvostručila.

„Ovdje je riječ o našim ljudima. Mladi nam napuštaju grad, jer je cijena kvadrata nevjerojatno skupa, a nikada se nije više gradilo. Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova, već stavljanjem izgrađenih stanova u funkciju građana, umjesto ilegalnog bogaćenja“, poručio je Paunović.

‘Nadamo se da će Makarska opet zasjati’

Makarska je dugi niz godina sinonim za devastaciju prostora. O predloženim izmjenama Prostornog plana grada Makarske oglasilo se i Društvo arhitekata Split.

“Vjerujemo da je ovo prvi korak na dugom putu sanacije, ozdravljenja pa i razvoja prostora grada Makarske i nadamo se da će jednog dana, slijedom dobrih prostornih odluka, Makarska opet zasjati kao biser dalmatinskog priobalja”, poručili su.