Uskok rasvijetlio kako funkcionira mreža krijumčara migranata. Po čovjeku zarade 400 eura

Razotkrivena je najnovija zločinačka skupina

23.03.2021., Maljevac - Reportaza iz Maljevca i opcine Cetingrad gdje je migrantska ruta kojom prelaze migranti iz BIH u Republiku Hrvatsku."nPhoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Ilustrativna fotografija / Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

USKOK je, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv šestero krijumčara migranata koje tereti da su od granice s BiH do Zagreba prevezli najmanje 26 stranaca bez dozvole boravka u Hrvatskoj.

Tužiteljstvo je priopćilo da je optužilo šestoricu hrvatskih državljana, od kojih su se trojica od 22. ožujka do 13. travnja 2023. povezali u zajedničko djelovanje s još nepoznatim muškarcem iz BiH.

Cilj im je, dodao je USKOK, bio nepripadno se okoristili “kontinuiranim ilegalnim prevođenjem stranih državljana” kojima nije dozvoljen boravak u Hrvatskoj preko granice s BiH i njihovim daljnjim prijevozom kroz Hrvatsku za novčanu naknadu.

Sa suradnikom iz BiH dogovarali prelaske

Prva dvojica osumnjičenih navodno su sa suradnikom iz BiH dogovarali prelazak stranaca preko ilegalnih graničnih prijelaza. Zatim su angažirali i ostale sudionike skupine, a svi su radili kao vozači ili tzv. prethodnice krijumčarskih grupa.

Na taj su način od granice Hrvatske i BiH do Zagreba prevezli 26 stranaca i od suradnika iz BiH preuzimali najmanje 400 eura po prevezenom migrantu. Tužiteljstvo sumnja da su na taj način zaradili najmanje 10.400 eura, a novac su potom međusobno dijelili sukladno svojim ulogama u zločinačkoj organizaciji.