Uskoro počinju radovi na jednoj od najsmrtonosnijih dionica na hrvatskim autocestama, izdano upozorenje vozačima

Tijekom sljedeće tri godine planiraju i sanaciju dodatnih 120 kilometara u oba smjera autoceste

16.03.2020. Slavonski Brod, Pusta autocesta A3 kroz Slavoniju, kojom danas prometuju uglavnom kamioni i vozila za opskrbu.rPhoto: Ivica Galovic/PIXSELLr
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELLr

Hrvatske ceste za ovu godinu najavljuju radove na sanaciji autoceste A3 u dužini od 44 kilometra na dionici Nova Gradiška – Slavonski Brod zapad. U sklopu radova planiraju zamijeniti i postojeću elastičnu odbojnu ogradu. Projekt je vrijedan 34,6 milijuna eura, a početak radova očekuje se ovog proljeća, nakon zimske službe održavanja, javlja Jutarnji list.

“Radovi će se organizirati uz osiguranje maksimalno mogućeg dopuštenog broja prometnih traka kako bi se zastoji i eventualne kolone vozila sveli na minimum. Tijekom sljedeće tri godine u planu je sanacija dodatnih 120 kilometara u oba smjera autoceste”, kazao je HAC.

“Budući da autocesta A3 većim dijelom predstavlja stari autocestovni pravac, ali i prometno najopterećeniji i s najvećim udjelom teretnih vozila, svake godine ulažu se sredstva za sanaciju asfaltnog zastora te popratnog sadržaja uz autocestu”, dodali su.

Dionica duga 84 kilometra

Pojasnili su i da je “trenutno ograničenje brzine kretanja vozila na spomenutoj dionici postavljeno u vidu očuvanja sigurnosti prometa i svih korisnika”.

Inače, kako piše Jutarnji, na stranicama Hrvatskog autokluba česta je obavijest kako se zbog oštećenja kolnika i nastalih kolotraga na autocesti A3 između čvora Nova Gradiška i čvora Sredanci u oba smjera vozi se uz ograničenje brzine od 100 kilometara na sat. Riječ je o dionici dugoj 84 kilometra.

HAC je dodao da su na A3 u 2022. sanirali 5 kilometara kolnika punog profila autoceste, dok su u 2023. sanirali 45 kilometara na dijelu AC od čvora Jakuševec do čvora Križ.

Povećan broj nesreća u 2023.

Kad je riječ o sigurnosti prometa, prema podacima Policijske uprave brodsko-posavske između Nove Gradiške i Sredanaca od 2018. do kraja 2023. godine dogodilo se ukupno 712 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 19 osoba. Deset osoba je poginulo u slijetanju busa 2021. godine.

Lani je na toj dionici u četiri nesreće poginulo šest osoba, a tri od četiri prometne bile su kod Nove Gradiške. Prošle godine je na toj dionici bilo 148 prometnih nesreća od kojih je 116 bilo s materijalnom štetom, 12 osoba je pretrpjelo teške a 49 lakše tjelesne ozljede. Godinu ranije su zabilježene 44 nesreće manje nego 2023.