Uživajte u snijegu dok ga ima. Uskoro počinje dugačko razdoblje toplijeg, stabilnog vremena

Sve toplije bit će od četvrtka

13.01.2024., Park Maksimir, Zagreb - Sunčan zimski dan, ljudi su iskoristili za šetnju Maksimirskim parkom. Photo: Josip Mikacic/PIXSELL
FOTO: Josip Mikacic/PIXSELL

Nakon vala hladnoće koji je zahvatio cijelu Hrvatsku slijedi nam zatopljenje. Prema prognozi DHMZ-a ovog jutra i prijepodneva čeka nas prolazno oblačnije s mjestimičnom slabom oborinom, većinom kišom. Jedino je u najvišim predjelima unutrašnjosti Dalmacije moguće i malo susnježice ili snijega.

Ujutro se u unutrašnjosti oborina lokalno može smrzavati u dodiru s hladnim tlom, a od sredine dana vrijeme će biti stabilnije i barem djelomice sunčano. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar koji će okretati na zapadni i sjeverozapadni. Duž obale će okretati na buru i sjeverac koji će navečer mjestimice biti i jak.

Najviša dnevna temperatura većinom će se kretati između 6 i 10°C, a na Jadranu od 9 do 13 °C. Za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju je u jutarnjim satima izdan žuti alarm zbog moguće poledice, dok je za kninsku regiju izdan zbog oborina koje se mogu smrzavati na tlu. Velebitski kanal te sjeverna, srednja i južna Dalmacija su pod istim alarmom zbog jake i pojačane bure od podneva.

Vrijeme danas DHMZ

Kakvo će biti vrijeme u ostatku tjedna?

Meteorologinja televizije N1, Tea Blažević, prognozira kako će u nastavku dana oblaci odmicati na istok dok će oborine uglavnom prestati. Dodaje kako će srijeda posvuda bit uglavnom suha, ali da treba računati na promjenjivu naoblaku.

Krajem dana na istoku zemlje može biti slabe kiše i u noći na četvrtak. Tijekom četvrtka je u unutrašnjosti prolazno moguća slaba kiša.

Od četvrtka se očekuje i postepeni rast temperatura. Slabe kiše na kopnu može biti i na prijelazu sa petka na subotu dok će za vikend posvuda biti uglavnom suho i stabilno. Blažević napominje i kako za sada, barem u periodu od idućih desetak dana, nema naznaka za novo zahlađenje i snijeg.

Izgledi vremena DHMZ