Vijest koju smo svi čekali. Još tjedan dana južine i kiše, pa promjena vremena sa šansama za snijeg

Ostvarit će se uvjeti koji bi mogli dovesti do snijega u nizinskim krajevima unutrašnjost

24.01.2022., Zagreb - Snijeg koji je jutros zabijelio Zagreb stvorio je prelijepu snijeznu idilu u Maksimirskoj sumi u kojoj su uzivali setaci, trkaci i njihovi ljubimci. 
  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Promjenljivo, u Gorskoj Hrvatskoj i na Jadranu ponegdje i pretežno oblačno, prognozira za subotu Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Povremeno malo kiše, ponajprije na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u Gorskom kotaru i Lici.

Vjetar slab, mjestimice do umjeren jugozapadni, u Dalmaciji jugoistočni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 10 do 16 Celzijevih stupnjeva.

Iznadprosječno toplo vrijeme

Sutra će biti iznadprosječno toplo te razmjerno vjetrovito. Na Jadranu i uz njega promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, češćom na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru. U središnjim i istočnim krajevima djelomice sunčano. Zapuhat će umjeren, povremeno i jak jugozapadni vjetar, u gorju na udare i olujan.

Jutarnja temperatura bit će između 1 i 7, na Jadranu od 6 do 11. Najviša dnevna između 11 i 16 °C. U novogodišnjoj noći i dalje prilično vjetrovito. Kiša povremeno na Jadranu i uz njega, češća na širem riječkom području i u Gorskom kotaru, a prema jutru će se proširiti i na središnje i istočne krajeve. Temperatura u noći između 5 i 10, na Jadranu od 9 do 14 °C.

Snijeg početkom idućeg tjedna

Prvi dan 2024. godine donosi pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom i najvišim dnevnim temperaturama u unutrašnjosti oko 7, a na Jadranu oko 11C. Na sjevernom Jadranu, Istri, Kvarneru i Gorskom kotaru uz jugo i oštro moguće su veće količine oborina, najavljuje prognostičar N1 televizije Bojan Lipovšćak.

U nastavku tjedna zadržat će promjenljivo oblačno vrijeme s povremenom kišom. Obilne oborine očekuju se na Jadranu, u Lici i u Gorskom kotaru krajem tjedna.

Kratkotrajan ugriz zime prema sada dostupnim prognostičkim podlogama vjerojatan je početkom idućeg tjedna kada bi se snježna granica spustila na 600 m nadmorske visine, ali ostvarili bi se i uvjeti za snježne oborine kako u planinama, tako i u nizinskim krajevima unutrašnjost, piše N1.