Nova eskalacija: Izrael napao Hezbolah u Libanonu; tvrde da su ubili i Hamasovog šefa zračnih snaga

Pratimo 21. dan sukoba na Bliskom istoku

Smoke billows from an explosion following an Israeli air strike in Rafah in the southern Gaza Strip on May 13, 2021. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji:


  • Izrael iz zraka napao položaje Hezbolaha
  • Izrael potvrdio da je proširio operacije kopnenih snaga
  • Netanyahuov savjetnik: ‘Hamas će osjetiti naš gnjev’
  • Prekinute su sve komunikacijeske veze u Pojasu Gaze
  • Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju; Izrael, SAD i RH protiv
  • Reuters: ‘Projektil je pao na egipatski grad’
  • SAD napao lokacije u Siriji povezane s Iranom
  • Šestero ozlijeđenih u padu projektila u Egiptu
  • Polovica Izraelaca nije za ofenzivu na Gazu

Izrael: Napali smo Hezbolah u Libanonu

Izraelske obrambene snage priopćile su da su tijekom noći izvele zračni napad na lokaciju Hezbolaha u južnom Libanonu, kao odgovor na jučerašnje raketiranje Izraela. Rakete su jučer bile usmjerene na položaj IDF-a na Golanskoj visoravni, no projektili su pali u Siriju.


Ubijen Hamasov šef zračnih snaga?

Izraelski borbeni zrakoplovi ubili su šefa Hamasove zračnih snaga, koji je sudjelovao u planiranju napada 7. listopada, priopćila je izraleska vojska (IDF). Asem Abu Rakaba bio je odgovoran za Hamasove bespilotne letjelice, paraglajdere, detekciju i obranu iz zraka, navodi se u priopćenju.

“Sudjelovao je u planiranju masakra u zajednicama koje okružuju Pojas Gaze 7. listopada. Upravljao je teroristima koji su se paraglajderima infiltrirali u Izrael i bio je odgovoran za napade dronovima na položaje IDF-a”, kažu iz IDF-a.


Izglasana rezolucija kojom se poziva na humanitarno primirje

  • Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se traži “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi. Ali pošto se u dokumentu imenom ne spominje Hamas, protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska. Više pročitajte OVDJE.

Izraelska vojska ne može jamčiti sigurnost novinarima

  • Izraelska vojska priopćila je međunarodnim novinskim organizacijama Reuters i Agence France Presse da ne može jamčiti sigurnost njihovim novinarima koji se nalaze u Pojasu Gaze.

Izraelske obrambene snage (IDF) navode da su “ciljale sve vojne aktivnosti Hamasa diljem Gaze”, dodajući da je Hamas namjerno stavio vojne operacije “u blizinu novinara i civila”. Dodaju da bi u napadima na ciljeve Hamasa mogli oštetiti okolne zgrade te da bi Hamasove rakete mogle ubiti ljude unutar Gaze.

“Pod tim okolnostima ne možemo jamčiti sigurnost vaših zaposlenika i pozivamo vas da poduzmete sve potrebne mjere za njihovu sigurnost”, navodi IDF u pismu poslanom novinskim agencijama. Riječ je o odgovoru na zahtjev novinskih agencija za jamstvom sigurnosti njihovih zaposlenika.

“Situacija na terenu je strašna, a nespremnost IDF-a da pruži jamstva o sigurnosti našeg osoblja ugrožava njihovu sposobnost da prenose vijesti o ovom sukobu bez straha da će biti ozlijeđeni ili ubijeni”, priopćeno je iz Reutersa.

“Nalazimo se u nevjerojatno neizvjesnoj poziciji i važno je da svijet razumije kako postoji veliki tim novinara koji radi u iznimno opasnim uvjetima”, rekao je AFP-ov direktor vijesti Phil Chetwynd. Najmanje 27 novinara ubijeno je od izbijanja rata između Hamasa i Izraela, većina u izraelskim napadima na Gazu.


Konvoj vojnika i topništva na granici s Gazom

  • Društvenim mrežama širi se snimka konvoja izraelskih vojnika i topništva koji dolaze na sjeveroistočni dio izraelske granice s Gazom.

Hamas: ‘Ostatke izraelskih vojnika progutat će zemlja Gaze’

  • Hamas je spreman za izraelsku invaziju na Gazu, izjavio je visoki dužnosnik palestinske terorističke skupine, a prenose strani mediji.

“Ako Netanyahu večeras odluči ući u Gazu, otpor je spreman”, poručio je Ezzat al-Rishaq, viši član političkog ureda Hamasa, na platformi Telegram.

“Ostatke njegovih vojnika progutat će zemlja Gaze”, zaprijetio.


Papa Franjo molio za mir na Bliskom Istoku

  • Papa Franjo u petak je predvodio posebnu molitvu za mir na Bliskom Istoku i drugim područjima sukoba. Franjo, koji je sazvao dan molitve i posta za mir među kršćanima diljem svijeta nakon što je ovaj mjesec eruptirao rat u Gazi, predvodio je u molitvi tisuće ljudi u bazilici svetog Petra i mnoge druge koji su je pratili na televiziji i društvenim mrežama.

86-godišnji rimokatolički poglavar, koji je pozvao na oslobađanje taoca i osudio ubojstva Izraelaca koja su počinili militanti Hamasa, molio se Djevici Mariji da “inspirira čelnike nacija da potraže put mira.” Papa je također osudio težak položaj civila u Gazi te je pozvao na humanitarne koridore i poštivanje ljudskih prava u enklavi.

Molio je da Djevica Marija “dodirne srca zahvaćena mržnjom; preobrati one koji potiču i huškaju sukob. Osuši suze djece, bude prisutna za stare i same; osnaži ranjene i bolesne; zaštiti one koji su prisiljeni napustiti svoje zemlje i svoje voljene; utješi potištene; probudi novu nadu.” Na večernjem bogoslužju u petak nije spomenuo konkretne sukobe.


WHO izgubio kontakt s osobljem u Gazi

  • Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus navodi da je UN-ova agencija izgubila kontakt sa svojim osobljem u Gazi, sa zdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima i svojim humanitarnim partnerima na terenu.

“Zbog ove opsade ozbiljno sam zabrinut za njihovu sigurnost i neposredne zdravstvene rizike ranjivih pacijenata”, napisao je na X-u.


‘Hamas će osjetiti naš gnjev!’

  • Hamas će večeras osjetiti gnjev Izraela, poručio je savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Govoreći za MSNBC, Mark Regev je rekao da će militantna skupina platiti za svoje zločine protiv čovječnosti.

“Osveta Izraela počinje večeras”, zaprijetio je.


Napad s kopna izazvao bi “humanitarnu katastrofu epskih razmjera”

  • Izraelska kopnena operacija u Gazi izazvala bi “humanitarnu katastrofu epskih razmjera”, upozorio je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi na platformi X.

Opća skupština UN-a glasat će o rezoluciji o “humanitarnom primirju” koju je predložila arapska skupina Ujedinjenih naroda koja okuplja 22 zemlje. Safadi je pozvao da se glasanje održi danas. Arapska skupina traži djelovanje UN-a da se dogovori o rezoluciji.


Šef UN-a pozvao na prekid vatre

Glavni tajnik UN-a Antonio Gueterres objavio je prije kratkog vremena na platformi X poziv na prekid vatre i napisao da je “ovo trenutak istine”.

“Ponavljam svoj poziv na humanitarni prekid vatre na Bliskom istoku, bezuvjetno oslobađanje svih talaca i isporuku zaliha koje spašavaju živote. Svatko mora preuzeti odgovornost. Ovo je trenutak istine. Povijest će nam svima suditi.”


Britanski odvjetnici upozoravaju na kršenje ljudskih prava

  • Stotine britanskih odvjetnika poslalo je otvoreno pismo premijeru da hitno djeluje, upozoravajući na ozbiljna kršenja međunarodnog prava koja su počinjena u Gazi. Jedan od odvjetnika kazao je da je ideja pisma bila skrenuti pozornost vlade i javnosti na položaj u međunarodnom pravu.

“Uključenost civila u takve napade jasno je kršenje međunarodnog prava. Obveza je britanske vlade učiniti sve što mogu kako bi uvjerili i potaknuli Izraelce da ne krše međunarodni zakon o ljudskim pravima”, dodao je odvjetnik. Smatra da Izrael napada neselektivno na “veliki broj civila koji ne žele sudjelovati u akcijama Hamasa”.


Još 10 kamiona s humanitarnom pomoći ušlo je u Gazu

  • Dodatnih 10 kamiona pomoći ušlo je u Gazu tijekom izraelskog zračnog bombardiranja, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby. Upozorio je da se u regiju mora poslati više goriva.

SAD pregovara s Izraelom o humanitarnoj pauzi

  • SAD pregovaraju s Izraelom o humanitarnoj pauzi kako bi se omogućilo oslobađanje talaca u Gazi, priopćila je Bijela kuća.

“Apsolutno vjerujemo da ako se može napraviti pauza kako bi se omogućilo oslobađanje talaca, onda je to nešto što bismo podržali i vjerujemo da bi Izrael to trebao podržati”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Dodao je da će SAD nastaviti vršiti pritisak na partnere u regiji da se taoci oslobode. “Ako je za to potrebna lokalizirana, privremena stanka, onda to apsolutno podržavamo. Podržavamo sve moguće napore da se oni sigurno vrate kući svojim obiteljima”, rekao je Kirby.


Crveni polumjesec izgubio kontakt s timom u Gazi

  • Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca priopćilo je da je potpuno izgubilo kontakt s medicinskim timovima koji djeluju u Gazi nakon povećanja izraelskih zračnih napada na enklavu.

“Duboko smo zabrinuti za naše timove koji pružaju hitne medicinske usluge, posebno jer ovaj prekid utječe na broj hitne pomoći ‘101’ i ometa dolazak vozila hitne pomoći do ranjenih i ozlijeđenih”, stoji u priopćenju.

Ranije je Jawwal, palestinska telekomunikacijska tvrtka koja pruža mobilne usluge u Pojasu Gaze, priopćila da su zabilježili potpuni prekid telekomunikacijskih usluga.


‘Hamas ima kontrolno središte skriveno pod bolnicom’

  • Hamas koristi najveću kliniku u obalnom području kao svoje zapovjedno i kontrolno središte, tvrdi izraelska vojska.

“Teroristi Hamasa djeluju u i pod bolnicom Šifa”, rekao je novinarima u petak glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari.

Tuneli vode do podzemne baze izvana kao i kroz ulaz unutar bolnice, dodao je. Hamas je također koristio različite odjele same bolnice da naređuje i kontrolira “terorističke aktivnosti” i lansiranje raketa, rekao je Hagari.

Druge klinike su također korištene u svrhe Islamističke organizacije, rekao je. “Hamas vodi rat iz bolnica”, dodao je glasnogovornik, naglasivši također da se gorivo sladišti u bolnicama u Gazi. “Hamas to koristi za svoju terorističku infrastrukturu.”


Izraelske kopnene snage kreću u širenje operacije

  • Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari kaže da izraelske kopnene snage “večeras proširuju svoje operacije”. Po svemu sudeći, Izrael kreće u najavljenu kopnenu invaziju.

“Nastavit ćemo napadati Gazu i okolicu”, dodaje, poručujući građanima da će pronaći “bolje uvjete” na jugu regije.


Izraelci žestoko napadaju Gazu

  • Serija eksplozija odjekivala je u petak navečer Gazom, javlja reporter CNN-a koji se javio s granice Izraela i Pojasa gaze. Novinar Nic Robertson je izvijestio kako je čuo tenkovsku vatru kao i “neuobičajenu, intenzivnu i kontinuiranu” vojnu aktivnost u proteklih nekoliko sati.

“Rundu za rundom ispaljivali su izraelski tenkovi granate prema Gazi. Višestruki udari prijavljeni su u Pojasu Gaze i u samom gradu Gazi”, kaže Robertson.

CNN-ova ekipa vidjela je i ogroman ‘zid’ dima iznad Gaze.

Izraelske obrambene snage nisu komentirale porast vojnih aktivnosti niti je li došlo do povećanja njihovih operacija usmjerenih na Hamas.


U Gazi trenutno nema interneta

  • Guardian je izvijestio kako se čini da je u Pojasu Gaze potpuno nestao internet, a dvije velike palestinske mobilne mreže kažu da su im prekinute i telefonske linije. Kao razlog se navode silovitiji zračni napadi izraelskih snaga nego inače.

Obustavljeni letovi Lufthanse za i iz Tel Aviva i Beiruta

  • Lufthansa je obustavila letove za i iz Tel Aviva i Bejruta najmanje do sredine sljedećeg mjeseca, objavljeno je iz kompanije. Njemački nacionalni prijevoznik rekao je da su letovi za i iz libanonske prijestolnice na čekanju do 14. studenog, dok su letovi za Tel Aviv na čekanju do 30. studenog. Nakon Hamasovog napada na Izrael početkom ovog mjeseca, brojne zrakoplovne linije su preusmjerene ili vraćene na polaznu zračnu luku. American Airlines je rekao da je privremeno obustavio sve letove za i iz Tel Aviva do 4. prosinca, a Emirates je rekao da smanjuje letove za i iz Tel Aviva na jednu dnevnu liniju između 13. i 31. listopada.

Još šest kamiona pomoći ušlo u Gazu

  • Šest kamiona punih humanitarne pomoći prešlo je prijelaz Rafah i ušlo u Pojas Gaze iz Egipta, priopćio je Međunarodni odbor Crvenog križa. “Dovozimo medicinsko osoblje, uključujući tim ratne kirurgije, uz 6 kamiona s hitnom humanitarnom pomoći”, stoji u priopćenju. Crveni križ je rekao da je dopremio medicinski materijal, alate za pročišćavanje vode i opremu za ratnu kirurgiju.

Američki zračni napadi bili su odmazda za napade na američke baze

  • Američki zračni napadi koji su ranije danas pogodili Iran ciljali su skladišta oružja i objekte kao znak odmazde za brojne napade na američke baze, prema glasnogovorniku Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Johnu Kirbyju. “Ovi su napadi bili u samoobrani”, rekao je Kirby. Na pitanje hoće li Iran uzvratiti, Kirby je odgovorio: “Nije neuobičajeno da uzvrate udarac”. “Ako to učine, mi ćemo apsolutno učiniti ono što moramo da zaštitimo svoje trupe i objekte. Bit ćemo spremni za to”, dodao je Kirby.

Kod džamije Al-Aqsa sukobile su se izraelske snage sigurnosti i Palestinci

  • Izraelske snage sigurnosti spriječile su u petak mlade Palestince da dođu do džamije Al-Aqsa, zahtijevajući od njih da se mole izvan jeruzalemskog starog grada, prije nego što su dopustile nekoliko tisuća starijih vjernika da pobjegnu. Nadležna vlast, Odjel za islamska pitanja u Jeruzalemu, rekla je da je 5000 vjernika obavilo molitvu petkom na svetom mjestu. To je u usporedbi s oko 50.000 u prosjeku prije 7. listopada. Veliki broj izraelskih policajaca čuvao je Al-Aqsu na brdu poznatom Židovima kao Har ha-Bayit ili Brdo hrama, a muslimanima kao al-Haram al-Sharif ili Plemenito svetište.

Zarazne bolesti šire se Gazom alarmantnom brzinom

  • Nedostatak čiste vode i prenapučenost u Gazi doveli su do porasta epidemija zaraznih bolesti “alarmantnom brzinom”, prema dobrotvornoj organizaciji Medical Aid for Palestinians (MAP). Navodi se da je zdravstveni sustav u Gazi “pred potpunim kolapsom” i da je 12 bolnica prisiljeno zatvoriti se zbog štete, nesigurnosti ili nedostatka goriva. Svi koji još rade “skupljaju što god mogu od pojedinaca u zajednici kako bi održali napajanje i kako bi pacijenti preživjeli”, stoji u priopćenju MAP-a.

“Epidemije zaraznih bolesti poput vodenih kozica, kožnih bolesti i bronhijalnih infekcija rastu alarmantnom brzinom zbog nedostupnosti čiste vode i prenapučenosti u skloništima i bolnicama”, dodaje se. Iz MAP-a kažu da je “većina” medicinskih radnika raseljena iz svojih domova, Kažu i da ih je 19 ubijeno od početka izraelskog bombardiranja i blokade.


Iran: ‘Hamas je spreman osloboditi civilne taoce pod jednim uvjetom’

  • Hamas je spreman osloboditi civilne taoce pod uvjetom da se pusti 6.000 Palestinaca koji se drže u izraelskim zatvorima, rekao je iranski ministar vanjskih poslova. Govoreći na hitnom sastanku Opće skupštine UN-a u New Yorku, Hossein Amirabdollahian je rekao da je Iran “spreman odigrati svoju ulogu u ovom vrlo važnom humanitarnom poduhvatu, zajedno s Katarom i Turskom”. Dodao je da svijet “treba podržati oslobađanje” palestinskih zatvorenika. Izraelska vojska ranije je povećala broj ljudi za koje se vjeruje da su taoci militanata u Gazi na 229, a do sada su oslobođena četiri taoca.

WFP: Ozbiljna nestašica goriva pogoršava već katastrofalne uvjete u Gazi

  • Svjetski program za hranu (WFP) rekao je da postoji opasnost da se “katastrofalni uvjeti” s kojima se stotine Palestinaca suočavaju u Gazi “još više pogoršaju zbog ozbiljne nestašice goriva”. Nedostatak goriva prijeti da zaustavi humanitarne operacije, rečeno je. Upozoreno je i da pekare s kojima je WFP radio više neće moći proizvoditi kruh. “Trenutno samo dvije od naših ugovorenih pekara imaju goriva za proizvodnju kruha, a sutra ih možda neće biti. Ovo bi bio užasan udarac za tisuće obitelji koje žive u skloništima i oslanjaju se na svakodnevnu isporuku kruha”, rekao je predstavnik WFP-a za Gazu Samer Abdeljaber.

Peskov brani odluku o pozivu Hamasu

  • Kremlj je branio svoju odluku da pozove izaslanstvo Hamasa u Moskvu. Odluka Rusije izazvala je gnjev Izraela, a Izrael je poziv opisao kao “vrijedan žaljenja” i pozvao Rusiju da protjera delegaciju. Iz Kremlja je u petak rečeno da Rusija vjeruje da je potrebno održavati kontakte sa svim stranama u sukobu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se izaslanstvo sastalo s predstavnicima ruskog ministarstva vanjskih poslova, ali nije imalo kontakta s Kremljom.

Hamas: ‘U zračnim napadima ubijeno 7326 Palestinaca’

  • Ministarstvo zdravstva koje vodi Hamas kaže da je najmanje 7326 Palestinaca ubijeno u izraelskim zračnim napadima na Gazu od 7. listopada. Brojka uključuje 3.083 djece, ddoaje se.

SAD uvodi nove sankcije Hamasu

  • SAD je uveo drugi krug sankcija dužnosnicima i financijskim mrežama povezanima s Hamasom. U priopćenju Ministarstva financija navodi se da je akcija usmjerena na “dodatnu imovinu u Hamasovom investicijskom portfelju”, kao i na pojedince koji olakšavaju izbjegavanje sankcija za tvrtke povezane s militantnom skupinom. Entitet sa sjedištem u Gazi za koji je Ministarstvo financija tvrdilo da je služio kao kanal za nezakonita iranska sredstva Hamasu i palestinskoj skupini Islamski džihad također je bio na meti.

Zamjenik američke ministrice financija Wally Adeyemo rekao je da akcija “naglašava predanost SAD-a razbijanju mreža financiranja Hamasa”. Dodao je da ministarstvo neće oklijevati poduzeti korake “kako bi dodatno degradiralo Hamasovu sposobnost da počini užasne terorističke napade”.


IDF: ‘Izraelski napadi su priprema za sljedeću fazu rata’

  • Glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari kaže da su izraelski kopneni napadi posljednjih dana dio “priprema za sljedeće faze rata”. Hagari je rekao da su pješadija i zračne snage izvele ciljani napad “tijekom posljednjeg dana” kao dio “priprema za sljedeće faze rata”. Dodao je da su napadi omogućili snagama da “otkriju neprijatelja”, “ubiju militante”, te “uklone mine i lansirne rampe”.

Dužnosnik Hamasa poriče bilo kakve službene naredbe za ubijanje 7. listopada

  • Ghazi Hamad, zamjenik ministra vanjskih poslova Hamasa, rekao je da nije bilo zapovijedi od strane Hamasa da se ubijaju civili dok su jurišali na Izrael 7. listopada. Hamad je za BBC rekao: “Mogu vam reći da nismo imali nikakvu namjeru ili odluku ubijati civile”, no dodao je da “budući da je područje bilo vrlo široko, bilo je sukoba i konfrontacija”.

Izrael povezuje pad projektila u Egiptu s ‘prijetnjom iz zraka’ u Crvenom moru

  • Stiže više informacija o “projektilu” koji je pao na egipatski grad Nuweiba na Crvenom moru. Izraelska vojska je sada iznijela više detalja, rekavši da je “prijetnja iz zraka” primijećena u regiji Crvenog mora i povezala to s projektilom koji je pao na tamošnje egipatsko obalno područje.

“Posljednjih sati primijećena je prijetnja iz zraka u regiji Crvenog mora. Borbeni helikopteri dignuti su kao odgovor na prijetnju i ovaj događaj se sada istražuje. Koliko razumijemo, napad koji se dogodio u Egiptu proizašao je od ove prijetnje”, rekao je glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari na brifingu.

Dodao je da će Izrael surađivati ​​s Egiptom i SAD-om u jačanju regionalne obrane od prijetnji iz regije Crvenog mora. Al Qahera News izvijestila je da je “neidentificirano tijelo” palo u blizini elektrane u gradu.


U gradu u blizini granice s Izraelom pao dron

  • “Neidentificirani dron” pao je u blizini egipatskog grada Taba, koji se nalazi na granici s Izraelom, priopćila je egipatska vojska. Dron je pao blizu zgrade bolnice i navodno ozlijedio šest osoba.

Izrael kaže da je ubio zapovjednika Hamasa

  • Izraelska vojska kaže da su njene snage ubile Midhata Mabashera, zapovjednika Hamasovog bataljuna Zapadni Khan Younis. Vojska je rekla da je operacija u četvrtak navečer izvedena zajedno sa Shin Betom, izraelskom sigurnosnom agencijom. Dodaje se da je Mabasher sudjelovao u lansiranju eksploziva na izraelska naselja i vojsku. Hamas za sada nije potvrdio niti komentirao Mabasherovu smrt.

U Gazu ulazi 10 doktora i 10 kamiona

  • Medicinska delegacija od 10 stranih liječnika ušla je u Gazu preko graničnog prijelaza Rafah, zajedno s 10 kamiona koji su uvozili vodu, hranu i lijekove. Time je ukupan broj kamiona koji su ušli u Gazu od početka dopremanja pomoći sada 84 kamiona. Radnici bolnice hitno trebaju medicinske potrepštine i gorivo za svoje generatore dok liječe tisuće ljudi ranjenih u bombardiranju.

WHO: Tisuću ljudi koji su još uvijek pod ruševinama u Gazi nisu identificirani

  • Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je da procjenjuju da je 1000 ljudi još uvijek zaglavljeno ispod ruševina u Gazi i da ih tek treba identificirati.

UN: ‘U tijeku su pregovori za brži mehanizam pomoći’

  • Vode se detaljni pregovori s Izraelom u nadi da će se osigurati više humanitarnih prijelaza u Pojas Gaze, rekla je viša dužnosnica Ujedinjenih naroda, dodajući da kombinacija tehničkih, političkih i sigurnosnih problema stvara probleme u isporuci. Lynn Hastings, humanitarna koordinatorica UN-a za okupirani palestinski teritorij, rekla je ranije danas novinarima da se očekuje da će još osam kamiona s hranom, lijekovima i vodom prijeći u Pojas Gaze u petak, te da je do sada stiglo oko 74 kamiona.

“Pored tehničkih pitanja i sigurnosnih pitanja, tu su i politička pitanja. I postoji određena količina pritiska na vladu Izraela u smislu njezine unutarnje politike”, kaže je Hastings. Još uvijek nema dogovora o dopremi goriva u Gazu, a UN-ova agencija za palestinske izbjeglice rekla je da nedostatak goriva ugrožava humanitarne operacije spašavanja života. Izrael je izrazio zabrinutost da bi Hamas mogao koristiti isporuke goriva u vojne svrhe.

Hastings je rekla da se dužnosnici također bore s pitanjem odluke o tome kako raspodijeliti oskudnu pomoć. “Znamo za 1000 pacijenata koji trebaju dijalizu i više od 100 djece i beba koji su u inkubatorima, pa dajemo sve od sebe da pokušamo napraviti prioritete u skladu s najvećim potrebama”, kaže dužnosnica UN-a.


Stiže više detalja o američkim zračnim napadima u Siriji

  • Američki zračni napadi na istočnu sirijsku pokrajinu Deir ez-Zor ciljali su dvije lokacije na kojima su smješteni borci koje podupire Iran, rekli su sirijski oporbeni aktivisti za Associated Press. Omar Abu Layla, europski aktivist koji vodi medijsku kuću Deir Ezzor 24, tvrdi da je glavna meta bilo područje poznato kao farme nedaleko od grada Mayadeena. Drugi udar rano u petak pogodio je područje poznato kao “zeleni pojas” u području Boukamal koje graniči s Irakom, dodao je.

Abu Layal je opisao poljoprivredno područje kao važnu točku na kojoj se skladišti oružje dopremljeno iz Irana, odakle se zatim otprema u druga područja u Libanonu. Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji, oporbeni ratni promatrač, također je izvijestio o napadima na područje farmi u blizini Mayadeena i Ashare u blizini granice s Irakom, ističe AP. Opservatorij je rekao da su viđena kola hitne pomoći kako žure u to područje, ali za sada nije poznato ima li žrtava.


UN: ‘Očekuje se da će još osam kamiona pomoći prijeći u Gazu u petak’

  • Očekuje se da će još osam kamiona s hranom, lijekovima i vodom prijeći u Pojas Gaze u petak, rekla je visoko rangirana dužnosnica Ujedinjenih naroda. “Do sada su prošla otprilike 74 kamiona. Danas očekujemo još osam ili više”, rekla je novinarima u Ženevi Lynn Hastings, humanitarna koordinatorica UN-a za okupirani palestinski teritorij. Humanitarni radnici ponavljaju da konvoji zadovoljavaju samo mali dio sve većih humanitarnih potreba teritorija. Prije rata, u prosjeku je 500 kamiona ulazilo u Gazu svaki dan, ističe Associated Press.

Izraelska vojska: ‘Hamas drži 229 talaca’

  • Izraelska vojska kaže da je potvrdila da je broj talaca koje trenutno drže militanti Hamasa 229. Bilo je nagađanja o pravom broju civila i vojnika koje drži militantna skupina, dok su vlasti pokušavale provjeriti izvješća o nestalim osobama.

Reuters: ‘Projektil je pao na egipatski grad’

  • Dva izvora egipatske sigurnosne službe kažu da je “projektil” pao na egipatski grad Nuweiba na Crvenom moru. Za novinsku agenciju Reuters kažu da vlasti još uvijek prikupljaju informacije. Za sada nije jasno kada je projektil pao i odakle je projektil došao, a izvješća su za sada neprovjerena. Prema prvim informacijama, projektil je pao u dio grada koji je bio pustinjska zemlja, a jedan svjedok rekao je Reutersu da se čula jaka eksplozija i da su se u daljini vidjeli oblaci prašine.

Odmaralište Nuweiba nalazi se oko 60 kilometara južno od egipatske granice s Izraelom.


Obitelj šest Amerikanaca zarobljenih u Gazi poziva SAD da ih izbave

  • Rođaci šesteročlane obitelji Amerikanaca zarobljenih u Gazi pozvali su američku vladu da ih pomogne izvući s tog područja. Shamiss Kaoud, 33, iz Moreno Valleya u Kaliforniji, rekla je da su ona i njezina sestra svakodnevno apelirale na američki State Department da pokušaju evakuirati njezina 68-godišnjeg oca Jamala, njegova četiri brata i jednog od njezinih rođaka iz ratne zone. “Nitko ne sluša. Nitko ne pomaže. Kao da nikoga nije briga. Zar on nije američki državljanin?”, rekla je novinarima na konferenciji za novinare u Anaheimu u Kaliforniji.

Šesteročlana obitelj je prošlog mjeseca otputovala u Gazu kako bi posjetila obitelj. Od tada su tri puta putovali do graničnog prijelaza Rafah između Egipta i Gaze, ali nisu uspjeli izaći. Hussam Ayloush, izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose u Los Angelesu, rekao je da je State Department procijenio da je oko 600 palestinskih Amerikanaca zaglavljeno u Gazi. “Život svakog građanina u Americi trebao bi biti prioritet naše vlade”, dodao je Ayloush.


Britanski odvjetnici pozivaju vladu da izvrši pritisak za prekid vatre u Gazi

  • Više od 250 britanskih odvjetnika, uključujući eminentne odvjetnike i profesore prava, pozvali su britansku vladu da izvrši pritisak i traži prekid vatre u Gazi, rekavši da se radi o ozbiljnim kršenjima međunarodnog prava. Odvjetnici su pisali premijeru Rishiju Sunaku; ministru vanjskih poslova Jamesa Cleverlyju i ministru obrane Grantu Schappsu, izlažući pravni savjet u vezi s ratom Izraela i Hamasa.

Pismo na deset stranica daje detaljnu analizu postupaka izraelske vlade u Gazi otkako je Hamas započeo svoj smrtonosni napad na Izrael 7. listopada. Zločini koje je počinio Hamas bili su ozbiljno kršenje međunarodnog prava, kaže se, ali pismo dodaje: “Počinjanje ozbiljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane jedne strane u sukobu – uključujući naoružanu skupinu – ne opravdava njihovo provizija druge strane.”


UNRWA: ‘U Gazi je 629.000 interno raseljenih ljudi’

  • UNRWA, UN-ova agencija za pomoć palestinskom narodu, rekla je da je oko 629.000 interno raseljenih osoba smješteno na lokacijama UNRWA-e diljem Pojasa Gaze. Brojka je gotovo tri puta veća od kapaciteta skloništa, ističe agencija u svom najnovijem ažuriranju. “Trenutni uvjeti prenapučenosti su i dalje zabrinjavajući i predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost”, dodaje se. Agencija je priopćila da su njezine trenutačne zalihe goriva gotovo potpuno iscrpljene, ugrožavajući usluge koje spašavaju živote poput opskrbe vodovodom, zdravstvene skrbi i pekarnica.

Izaslanik Hamasa: ‘Ne znamo gdje su svi taoci’

  • Član izaslanstva Hamasa je u posjetu Moskvi, gdje je izjavio da im treba vremena da se lociraju svi taoci koje su razne palestinske frakcije odvele u Gazu, javlja ruski list Kommersant. Kommersant je također izvijestio da je član izaslanstva Hamasa rekao da je izraelsko bombardiranje Gaze ubilo 50 talaca koje su zarobili tijekom napada palestinskih militanata, te da Hamas ne može osloboditi taoce dok se ne dogovori prekid vatre.

IDF je izvršio ograničen kopneni upad u posljednja 24 sata

  • Izraelske obrambene snage objavile su više detalja o ograničenom kopnenom upadu provedenom u posljednja 24 sata. U četvrtak je IDF najavio nešto što se čini zasebnim napadom na obalni pojas, u onome što je opisano kao istražna akcija u pripremi za održiviju kopnenu ofenzivu.

U ažuriranoj objavi u petak ujutro, IDF je rekao da su kopnene trupe “napustile to područje i da nema izvješća o ozljedama”.


Polovica Izraelaca nije za ofenzivu na Gazu

  • Gotovo polovica Izraelaca ne slaže se s tim da bi njihova zemlja trebala izvesti invaziju na Gazu, pokazuje to anketa izraelskog medija Maariv u kojoj je ispitano 522 Izraelaca. Na pitanje treba li vojska odmah krenuti u kopnenu ofenzivu velikih razmjera, 29 posto Izraelaca smatra da treba, dok je 49 posto reklo da bi “bilo bolje pričekati”, a 22 posto je bilo neodlučno.

Izraelski medij Maariv tvrdi da su rezultati u suprotnosti s anketom od 10. listopada koja je pokazala potporu od 65 posto za veliku kopnenu ofenzivu. “Iz analize odgovora proizlazi da nema podjela prema političkom taboru ili demografiji, te da je gotovo izvjesno da su zbivanja po pitanju talaca imala veliki utjecaj na ovu promjenu” napisao je Maariv.


Amerikanci napali lokacije u Siriji

  • Američka vojska izvela je zračne napade na dvije lokacije u istočnoj Siriji povezane s Revolucionarnom gardom Irana, objavio je Pentagon. Kako piše The Guardian, u napadima su uništena skladišta oružja i streljiva, a izvedeni su borbenim zrakoplovima F-16.

Ministar obrane Lloyd Austin kazao je da su napadi odgovor na niz trajnih i uglavnom neuspješnih napada na američke baze i osoblje u Iraku i Siriji koje su izvele skupina koje podržava Iran.


Šest ozlijeđenih u padu projektila u Egiptu

  • Šest je osoba ozlijeđeno u egipatskom turističkom mjestu Taba, koje se nalazi u blizini izraelske granice, nakon što je projektil pogodio tamošnju zdravstvenu ustanovu u petak rano ujutro, objavila je egipatska televizijska postaja Al Qahera.

Prema Al Qaheri, projektil koji je pogodio Tabu povezan je s borbama u pojasu Gaze, koji se nalazi oko 220 kilometara dalje, a gdje se izraelske snage pripremaju na kopnenu invaziju, no nije poznato koja od zaraćenih strana ga je ispalila.


EU traži humanitarne koridore i pauze za Gazu

  • Čelnici država članica EU-a usuglasili su u četvrtak zaključke u kojima pozivaju na uspostavu humanitarnih koridora i pauza kako bi se stanovništvu Gaze hitno mogla dostaviti pomoć.

“Europsko vijeće izražava duboku zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi i poziva na kontinuirani, brzi i sigurni humanitarni pristup i pomoć onima kojima je potrebna svim potrebnim mjerama, uključujući humanitarne koridore i pauze”, kaže se u tekstu koji su čelnici država članica usuglasili nakon višesatne rasprave.

U tekstu se ponavlja prijašnja “najoštrija osuda” Hamasova napada i naglašava pravo Izraela na samoobranu u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom. Također pozivaju Hamas da odmah oslobodi sve taoce bez ikakvih preduvjeta. EU je imao poteškoća u usuglašavanju jednoglasne poruke zbog razlika u pristupu država članica.

Svi čelnici osuđuju napad Hamasa na Izrael 7. listopada kada je, prema izraelskim izvorima ubijeno najmanje 1400 ljudi i oteto preko 220, ali pritom jedni ističu pravo Izraela na samoobranu, a drugi izražavaju zabrinutost za palestinske civile u pojasu Gaze koji stradavaju u izraelskim udarima.