Uživo. Hamas prijeti egzekucijama talaca, potvrđena smrt 11 Amerikanaca, Izrael najavio totalno uništenje: 'Ovo je samo početak'

Pratimo treći dan krvavih sukoba Izraela i Hamasa. Dosad su s obje strane poginule stotine ljudi

A fireball erupts during Israeli bombardment of Gaza City on October 9, 2023. Israel imposed a total siege on the Gaza Strip on October 9 and cut off the water supply as it kept bombing targets in the crowded Palestinian enclave in response to the Hamas surprise assault it has likened to the 9/11 attacks. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji:


  • Izrael je krenuo u novi napad
  • U napadu Hamasa na glazbeni festival najmanje 260 preminulih
  • Poljska evakuira svoje građane
  • Mađarska je evakuirala svoje građane
  • Izrael pod ‘ogromnom’ raketnim napadom
  • Kremlj je ‘vrlo zabrinut’ zbog sukoba s Izraelom

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Biden: Ubijeno je 11 Amerikanaca

  • Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da je ubijeno najmanje 11 Amerikanaca u sukobu Hamasa i Izraela. “Nažalost, sada znamo da je najmanje 11 Amerikanaca među ubijenima, mnogi od njih su imali drugi dom u Izraelu“, kazao je.Biden je kazao i kako se vjeruje da među zarobljenima vjerojatno ima Amerikanaca. “Ove obitelji su razorene zbog mržnje i nasilja za koje nema izgovora. Znamo da ima američkih građana koji još nisu evidentirani, radimo s izraelskim dužnosnicima da dođemo do više informacija o njima. Moje srce je uz svaku obitelj pogođenu ovim strašnim događajima zadnjih dana“, kazao je Biden.

    “Bol koju su prošle ove obitelji, enorman gubitak i agonija onih koji čekaju informacije su nezamislivi. Sigurnost američkih državljana, doma ili vani, je moj najveći prioritet. Još radimo na potvrdi, ali vjerujemo kako je vjerojatno da ima Amerikanaca među onima koje drži Hamas“, kazao je.


Pentagon uvjeren da može podržavati i Ukrajinu i Izrael

  • Pentagon je objavio da neće ulaziti u detalje o tipu oružja koje šalje Izraelu. No, viša dužnosnica je u ponedjeljak kazala da Pentagon još procjenjuje što od naoružanja iz inventara SAD-a može najbrže biti poslano Izraelu. Na pitanje je li SAD zabrinut zbog municije koju šalje Ukrajini, dužnosnica je kazala da su u stanju podupirati i Ukrajinu i Izrael.

Netanyahu: ‘Ovo nismo vidjeli od ISIS-a’

  • Stiglo je još dijelova Netanyahuovog govora. “Zvjerstva koja je počinio Hamas nismo vidjeli od ISIS-a. Vezana djeca, pogubljena, skupa sa svojim roditeljima. Mladići i djevojke upucani u leđa, pogubljeni. O drugim užasima ne želim“, kazao je. “Uvijek smo znali tko je Hamas. Sada zna cijeli svijet. Hamas je ISIS. Pobijedit ćemo ga kao što je prosvijećeni svijet pobijedio ISIS. Zli neprijatelj je htio rat i dobit će ga“, kazao je.

Hamas otvoren za mirovne pregovore?

  • Viši dužnosnik Hamasa, Moussa Abu Marzouk, kazao je u telefonskom intervjuu za Al Jazeera da je Hamas spreman na razgovore o mogućem primirju s Izraelom budući da su “postigli svoje ciljeve.“ Dodao je da je Hamas spreman na “sve političke dijaloge.“

Palestina: ‘Imamo 690 mrtvih’

  • Palestinsko ministarstvo zdravstva javlja da je broj mrtvih u Gazi narastao na 690 osoba, uključujući 140 djece i 105 žena.

Netanyahu: ‘Napadi na Gazu su samo početak’

  • Premijer Benjamin Netanyahu održao je govor o trenutnom stanju stvari. Kazao je da je određen broj palestinskih infiltratora još uvijek u Izraelu. Potom je govorio o napadima na Gazu. „Napadi na Gazu su samo početak“, kazao je premijer i dodao da će vlasti napraviti sve za zarobljene Izraelce. “Ono što ćemo im napraviti u nadolazećim danima odjekivat će među njima generacijama. Obećavam vam ovo, građani, na kraju rata naši prijatelji će znati da su napravili strašnu grešku napadom na Izrael“, kazao je.

Najmanje 100 tijela u Be’eriju

  • Izraelski mediji javljaju da je najmanje 100 tijela pronađeno u Be’eriju, agrarnoj zajednici u koju su se preko noći infiltrirali borci Hamasa. Ona se nalazi oko 20 kilometara od granice s Gazom. Jutros je glasnogovornik IDF-a rekao da je pronađeno između 70 i 100 tijela naoružanih infiltratora.

Hrvati iz Izraela sletjeli u Beč

  • Zrakoplov sa skupinom od 57 hrvatskih državljana koji su bili u Izraelu, sletio je u zračnu luku u Beču, javljaju 24sata.

U Gazi gotovo 700 ubijenih

  • Više od 687 ljudi ubijeno u izraelskim napadima, a 3.726 ranjeno, priopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

Al Qassam prijeti ubijanjem zarobljenika

  • Vojno krilo Hamasa, brigade Al-Qassam, prijete da će početi s ubojstvima zarobljenih Izraelaca ako Izrael nastavi bombardirati civilne nastambe u Gazi. Abu Obaida, glasnogovornik te skupine, kazao je da zasad zarobljene drže sigurnima. “Ciljanje nedužnih civila bez upozorenja će biti, nažalost, popraćeno egzekucijom zarobljenika, što ćemo biti prisiljeni emitirati“, kazao je, prenosi Al Jazeera.

Najmanje 900 mrtvih u Izraelu

  • Izraelski vojni radio javlja da je najmanje 900 osoba poginulo u napadima Hamasa na Izrael.

Izraelski ministar vanjskih poslova: ‘Borit ćemo se za domovinu i pobijediti’

  • Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen objavio je video u kojemu govori o napadima Hamasa na Izrael. Napade je nazvao „povijesnim masakrom koji svijet neće zaboraviti“ te koji „Izrael neće oprostiti.“

„Tijekom pokolja su počeli uzimati taoce. Vukli su bebe, majke i starije koji su preživjeli Holokaust“, kazao je. Potom je zahvalio međunarodnoj zajednici na potpori Izraelu. „Narod Izraela je ujedinjen. Vratit ćemo kontrolu i vratiti sigurnost i stabilnost.

Porazit ćemo teroriste jer drugog izbora nema. Vjerujemo da će se potpora nastaviti i kada ćemo se suprotstavljati teroru“, kazao je. Sve je zaključio riječima: „Borit ćemo se za našu domovinu i pobijedit ćemo.“


U tijeku teško bombardiranje Gaze

  • Gotovo neprekidne detonacije koje dolaze iz Gaze odjekuju Ashdodom, gradom nekih 35 kilometara (21 milju) sjeverno od enklave. Izraelske obrambene snage (IDF) rekle su u priopćenju objavljenom prije otprilike dva sata da su u prethodna tri sata zračnim napadima napale 130 ciljeva Hamasa u Gazi.

“Tijekom posljednja 24 sata, zrakoplovi zračnih snaga izvodili su opsežne napade uzduž i poprijeko Pojasa Gaze, izazivajući pustoš među teroristima Hamasa”, stoji u priopćenju IDF-a.

Od tada se zračni udari nastavljaju. Od 19.45 sati, po lokalnom vremenu, činilo se da bombardiranje traje gotovo neprekidno, s brojnim detonacijama koje odjekuju svake minute. U isto vrijeme, rakete su nastavile ispaljivati iz Gaze, iako mnogo sporije, a presrela ih je izraelska protuzračna obrana.


Palestinci preuzeli odgovornost za napad iz Libanona

  • Brigade Al-Quds, oružano krilo pokreta Palestinski islamski džihad, preuzele su odgovornost za napad na libanonsko-izraelskoj granici. Grupa je tvrdila da je nekoliko izraelskih vojnika ranjeno u napadu, što izraelska vojska nije potvrdila.

Topničko granatiranje i pucnjava čuli su se na južnoj granici Libanona s Izraelom, izvijestio je Reuters. Izraelski vojni radio javio je da se lokacija nalazi blizu Adamita, preko puta libanonskih pograničnih gradova Aalma El Chaeb i Zahajra.


EU suspendira financijsku pomoć Palestincima

  • EU obustavlja pomoć Palestincima i stavlja svoje programe na reviziju, jer se očekuje da će se ministri vanjskih poslova EU-a sutra sastati kako bi utvrdili koje akcije treba poduzeti.

“Kao najveći donator Palestinaca, Europska komisija razmatra svoj puni razvojni portfelj, vrijedan ukupno 691 milijun eura”, tvitao je u ponedjeljak povjerenik EU Oliver Varhelyi.


Katar pregovara s Hamasom oko talaca u Gazi

  • Katar je u pregovorima s Hamasom o taocima koje ta militantna skupina drži u Gazi, a SAD koordinira s Katarcima jer igraju ključnu posredničku ulogu s Hamasom, rekli su visoki američki dužnosnik i još jedna osoba upoznata s razgovorima CNN.

Katarski premijer sastao se u nedjelju s vođama Hamasa, rekao je jedan od izvora. “Stvari se odvijaju vrlo brzo”, rekao je izvor.

Američki dužnosnici u Bijeloj kući i State Departmentu, uključujući državnog tajnika Antonyja Blinkena i pomoćnicu državnog tajnika za bliskoistočna pitanja Barbaru Leaf, ostali su u kontaktu s Katarcima tijekom cijelog vikenda dok su komunicirali s Hamasom.

Američki dužnosnik rekao je da SAD vjeruje da je Katar, koji ima jake veze s Hamasom, bio zatečen nespremnim napadom te skupine na Izrael u subotu. CNN je zatražio komentar od vlada Katara i Izraela.


Hamas raketom oštetio Kadirovljevu džamiju u predgrađu Jeruzalema

  • Vojno krilo Hamasa, brigade Al-Qassam, izvijestile su o raketnim napadima na Jeruzalem iz Pojasa Gaze, te da su prilikom napada ozlijeđena su četiri Izraelca. Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je oštećena džamija nazvana po Akhmatu Kadirovu u izraelskom Abu Ghoshu, predgrađu Jeruzalema.

Džamiju u Abu Ghoshu otvorio je čečenski vođa Ramzan Kadirov 2014. godine u čast svog oca Akhmat Kadirova. Vlasti Abu Ghosha izjavile su da su potrošile 10 milijuna dolara na izgradnju, uključujući šest milijuna dolara od čečenske vlade.


Hamas za sada isključuje pregovore s Izraelom

  • “Niakakvi pregovori” s Izraelom nisu mogući u ovom trenutku dok se nastavljaju neprijateljstva, ustvrdio je u ponedjeljak za agenciju AFP dužnosnik palestinskog Hamasa sa sjedištem u Dohi. Ranije u ponedjeljak agencija Reuters prenijela je, pozivajući se na svoje izvore, da katarski posrednici pregovaraju s Hamasovim dužnosnicima o puštanju otetih izraelskih žena i djece koje Hamas drži u Gazi u zamjenu za 36 palestinskih žena i djece koji su u izraelskim zatvorima.

“Vojna operacija nastavlja se i otpor pod vodstvom Brigada al-Kasam (oružano krilo Hamasa) nastavlja braniti prava našeg naroda, prema tome nikakvi pregovori sada nisu mogući o razmjeni zarobljenika ili nešto drugo s Izraelom”, izjavio je Hosam Badran, član političkog ureda Hamasa u Dohi, glavnom gradu Katara. “Naša je misija od sada učiniti sve kako bi se spriječilo da okupator čini pokolje nad našim narodom u Gazi, koji su usmjereni izravno na civilne zgrade”, rekao je.

Izraelska vojska naredila je u ponedjeljak potpunu blokadu Pojasa Gaze, područja u kojem je na vlasti palestinski islamistički pokret Hamas, trećeg dana otkako je Hamas počeo ofenzivu na Izrael, nenajavljenu i bez presedana. Na objema strana raste broj žrtava i prema zadnji podacima ukupno je poginulo više od 1200. Izrael je na Hamasov napad odgovorio najjačim bombardiranjem Pojasa Gaze do sada, a možda razmatra i kopneni napad na teritorij s kojeg se povukao prije gotovo dva desetljeća.


MVEP: 57 hodočasnika stiže iz Tel Aviva

  • Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) objavilo je da je grupa od 57 hrvatska državljana hodočasnika poletjela je zrakoplovom izraelskog aviprijevoznika iz Tel Aviva za Beč, odakle će nastaviti putovanjem svojim kućama organiziranim prijevozom. Uz hodočasnike su cijelo vrijeme na zračnoj luci bili djelatnici Veleposlanstva RH u Tel Avivu.

MVEP ističe da od prvog dana brine o povratku hrvatskih državljana te nastavlja koordinirati napore kako bi se ostatak hrvatskih državljana vratilo svojim domovima. Sutrašnjim letom predviđen je povratak preostalih hrvatskih hodočasnika, naravno vodeći računa o sigurnosnoj situaciji i mjerama.


Ponovno oglašene zračne uzbune u Jeruzalemu

  • Nad Jeruzalemom su se ponovno oglasile sirene za zračnu uzbunu, pokazao je video koji je podijelio viši međunarodni dopisnik The Globea. “Ovo je drugi put da je upozorenje oglašeno danas”, napisao je na Twitteru Mark MacKinnon.

Izraelski borbeni zrakoplovi napadaju libanonski teritorij

  • Izraelska vojska objavila je da njezini zrakoplovi napadaju mete na teritoriju Libanona, bez dodatnih detalja.

Katar potvrdio pregovore s Hamasom i Izraelom

  • Katarsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je Reutersu da je uključeno u pregovore o posredovanju s Hamasom i Izraelom, uključujući i moguću razmjenu zarobljenika. “Trenutno smo u stalnom kontaktu sa svim stranama. Naši prioriteti su prekinuti krvoproliće, osloboditi zatvorenike i osigurati da se sukob obuzda bez regionalnog prelijevanja”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Majed Al-Ansari za Reuters.

U pucnjavi blizu Libanonske granice ozlijeđena tri izraelska vojnika

  • Tri izraelska vojnika ozlijeđena su tijekom razmjene vatre na libanonskoj granici tijekom, kako se sumnja, infiltracije u ponedjeljak. Izraelska novinska kuća N12 izvijestila je da je troje vojnika “umjereno ozlijeđeno” tijekom pucnjave. Izrael je u ponedjeljak priopćio da su njegove trupe uz potporu helikoptera ubile niz naoružanih infiltratora koji su u zemlju ušli iz Libanona, što je povećalo strah da bi se borbe mogle proširiti dva dana nakon što su Hamasovi naoružani pripadnici upali iz Gaze u smrtonosnom pohodu. Hezbolah je zanijekao bilo kakvu umiješanost u incident.

EU zamrznula pomoć Palestincima

  • Europska komisija objavila je danas poslijepodne da će revidirati svu svoju razvojnu pomoć Palestincima. Oliver Várhelyi, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje, rekao je da se radi o 691 milijun eura pomoći. “Sva plaćanja su odmah obustavljena. Svi projekti stavljeni na reviziju. Svi novi prijedlozi proračuna, uključujući za 2023. godinu, odgađaju se do daljnjeg. Kreće sveobuhvatna procjena cijelog portfelja”, rekao je Várhelyi.

Broj poginulih u Izraelu popeo se na najmanje 800

  • Izraelska javna televizija Kan javlja da je broj mrtvih u Izraelu sada najmanje 800, a 2400 je ranjeno.

Hezbolah negira upad u Izrael

  • Izrael je ranije danas javio da je rasporedio trupe kako bi se suočio s navodnom “infiltracijom” iz Libanona. Prema posljednjim nepotvrđenim informacijama, ubijena su dva militanta. No, prije nekoliko trenutaka Hezbollah je demantirao da je pokrenuo bilo kakvu operaciju.

U međuvremenu se pojavilo više detalja o izraelskim tvrdnjama. Njihova vojska kaže da su izraelske trupe imale podršku helikoptera dok su ubijale nekoliko naoružanih napadača. U priopćenju je izraelska vojska rekla da su vojnici ubili “određeni broj naoružanih osumnjičenika koji su se infiltrirali na izraelski teritorij s libanonskog teritorija”.

Vojni helikopteri “trenutačno napadaju to područje”, dodaje se u priopćenju. Izraelski vojni radio objavio je da se lokacija nalazi u blizini Adamita, preko puta libanonskih pograničnih gradova Aalma El Chaeb i Zahajra.


Pucnjava u južnom Izraelu

  • U tijeku je pucnjava u Zikimu, na jugu Izraela, javlja izraelski javni radio. Mještani su upućeni da se sklone na sigurna mjesta.

Premijer: Više od 50 Hrvata upravo je na putu iz Izraela

  • Premijer Andrej Plenković ponovno je u ponedjeljak osudio “brutalne” terorističke napad Hamasa na Izrael te izvijestio da se više od 50 hrvatskih državljana upravo nalazi na putu prema Hrvatskoj, a sutra se očekuje i povratak hodočasnika. Veleposlanstvo RH u Izraelu vodi računa o svojim državljanima koji su u s njime u kontaktu, rekao je Plenković danas u Varaždinu. “To su hodočasnici i turisti, ali prije svega Hvati koji ondje žive”.

“Zasad se prema našim podacima nikome nije dogodilo ništa”, naglasio je. “Jučer se vratilo šest hrvatskih državljana, a 53 upravo leti za Beč”, a “sutra se treba vratiti drugi dio hodočasnika”, rekao je premijer. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u nedjelju da je u Izraelu 180 hrvatskih državljana.


Netanyahu kaže da će odgovor Izraela ‘promijeniti Bliski istok’

  • Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da će odgovor njegove zemlje na upad Hamasa “promijeniti Bliski istok”. Komentari su izneseni tijekom razgovora s gradonačelnicima južnih graničnih područja pogođenih iznenadnim napadom, navodi se u priopćenju iz njegova ureda. Za sada se ne znaju detalji o tome na što je mislio ili kako bi to izgledalo.

Devet Amerikanaca ubijeno u Izraelu, troje se vodi kao nestalo

  • Devet Amerikanaca umrlo je u Izraelu, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta. “U ovom trenutku možemo potvrditi smrt devet američkih državljana”, rekao je Matthew Miller za CNN. “Izražavamo najdublju sućut žrtvama i obiteljima svih pogođenih, a ozlijeđenima želimo brz oporavak”, dodao je glasnogovornik.

Troje američkih državljana također se vode kao nestali. “Nastavljamo pomno pratiti situaciju i ostajemo u kontaktu s našim izraelskim partnerima, posebice s lokalnim vlastima”, dodao je Miller.


Dvoje ubijenih u blizini Libanona

  • Ranije je javljeno da su izraelski vojni dužnosnici rasporedili trupe kako bi se suočili s navodnom “infiltracijom” iz Libanona. “Primljeno je izvješće o infiltraciji određenog broja osumnjičenika na izraelski teritorij s libanonskog teritorija. Vojnici IDF-a raspoređeni su u tom području”, rekla je vojska u priopćenju. Izraelska TV sada javlja da su dvojica osumnjičenih “infiltratora” ubijena u sukobu.

Libanon graniči sa sjevernim Izraelom, a oko granice u južnom Libanonu kontrolu ima Hezbollah, islamistička skupina koju podržava, naoružava i financira Iran.


Više od 10 Britanaca poginulo ili nestalo u Izraelu

  • Strahuje se da je više od 10 Britanaca mrtvo ili nestalo u Izraelu, piše Sky News. Britanac za koji je potvrđena smrt je kaplar Nathanel Young, 20, iz Londona, koji je služio u izraelskoj vojsci. Prema podacima Izraelskih obrambenih snaga, bio je vojnik u 13. bataljunu.

Nestao je i britanski državljanin Jake Marlowe, navodi britansko veleposlanstvo. Radio je kao dio sigurnosnog tima na festivalu u južnom Izraelu kada je Hamas napao u subotu, otkad se nije javljao nikome. Treći Britanac u Izraelu također je nestao iz područja napada i strahuje se da je mrtav – Dan Darlington je porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva, ali je živio u Njemačkoj i bio je u posjetu Izraelu.


Izrael obustavlja proizvodnju na velikom plinskom polju kod obale Pojasa Gaze

  • Izraelska vlada obustavila je proizvodnju na plinskom polju Tamar – glavnom izvoru plina za generatore električne energije i industriju u zemlji. Nalazište je uz obalu Ashdoda, grada u južnom Izraelu koji je udaljen oko 40 kilometara od granice s Pojasom Gaze. Može se vidjeti iz sjevernog pojasa Gaze po vedrom danu i u dometu je raketa. Američka energetska tvrtka Chevron, koja upravlja poljem, potvrdila je da je dobila naputak ministarstva da prekine proizvodnju.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva energetike rekao je da će zemlja zadovoljiti svoje energetske potrebe “alternativnim gorivima”. Najveće izraelsko plinsko polje na moru, Leviathan, nastavlja normalno raditi, rečeno je iz Chevrona.


Izraelska vojska kaže da je rasporedila trupe protiv moguće infiltracije iz Libanona

  • Izraelska vojska priopćila je da je u ponedjeljak rasporedila trupe protiv navodne infiltracije iz Libanona, za koju je lokalna radio postaja rekla da se doima kao da se dogodila u središnjem dijelu granice između zemalja. “Primljeno je izvješće o infiltraciji određenog broja osumnjičenika na izraelski teritorij s libanonskog teritorija. Vojnici IDF-a raspoređeni su u tom području”, stoji u priopćenju vojske. Izraelski vojni radio naveo je lokaciju u blizini Adamita, prekoputa libanonskih pograničnih gradova Aalma El Chaeb i Zahajra.

Ubijeno je 560 palestinaca, 2900 ranjeno

  • Ministarstva zdravstva Gaze tvrdi da je 560 Palestinaca ubijeno, a 2900 ranjeno u izraelskim napadima.

Lavrov: ‘Mir će doći jedino s dvodržavnim rješenjem’

  • Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak da su razgovori o dvodržavnom rješenju koje predviđa miran suživot Izraela i Palestinaca jedini put naprijed nakon završetka neprijateljstava. Lavrov je govorio u Moskvi, gdje se sastao s Ahmedom Aboul Gheitom, šefom Arapske lige. Reuters izvještava da je Gheit rekao da će biti još ratova ako Izrael ne promijeni svoj stav prema Palestincima.

“Potvrdili smo naše stajalište o neprihvatljivosti bilo kakvog nasilja, neprihvatljivosti nanošenja štete i smrti civila, bez obzira na kojoj su strani, i neprihvatljivosti uzimanja žena i djece za taoce. Liga i Ruska Federacija, paralelno, pozivaju na trenutni prekid bilo kakvih neprijateljstava, bilo kakvog nasilja i prijelaz na pregovore”, rekao je Lavrov.


Bivši izraelski premijer kaže da upad u Gazu nije isključen

  • Čelnik izraelske oporbe i bivši premijer Yair Lapid rekao je da kopneni upad u Gazu “nije isključen”, ali da Izrael mora razmotriti sudbinu desetaka talaca koji su oteti u enklavu. “S jedne strane sve je na stolu, ništa nije isključeno, uključujući i upad. S druge strane, tamo imamo ljude i jako smo zabrinuti za njih”, rekao je Lapid u intervju za CNN. Za sada nije poznato koliko je ljudi oteto. Izraelske vlasti su rekle da se u Gazi drže “desetke” zatvorenika, dok Hamas tvrdi da ih ima više od 100. Islamski džihad, još jedna islamistička militantna skupina, rekla je da ih drži 30.

Rakete se i dalje ispaljuju na Izrael

  • Blizu granice s Pojasom Gaze, u gradu Sderot, bitka bjesni. Izraelske trupe i tenkovi pokušavaju potisnuti militante Hamasa u Gazu. Potpukovnik Richard Hecht kaže da je IDF “manje-više stekao kontrolu nad zajednicama” blizu granice. No, slike pokazuju da se rakete i dalje ispaljuju iz Pojasa Gaze na izraelski teritorij.

Najmanje osam francuskih državljana je nestalo

  • Najmanje osam francuskih državljana nestalo je, potvrđeno je da su mrtvi ili uzeti kao taoci nakon Hamasovog napada na Izrael tijekom vikenda, rekao je Meyer Habib, političar koji predstavlja Francuze koji žive u inozemstvu u nizu mediteranskih zemalja, uključujući Izrael. Habib je tvitao da Pariz “treba smatrati Hamas izravno odgovornim za sigurnost talaca i upotrijebiti sva sredstva da osigura njihovo oslobađanje”.

Habib je rekao da je razgovarao s ocem 26-godišnjeg muškarca iz Bordeauxa, poznatog samo kao Avidan T., koji je živio u Izraelu u vrijeme napada i sada ga Hamas drži u zatočeništvu. “Otac mi je potvrdio da je, kao što smo se bojali, ovaj mladi Francuz doista uzet za taoca”, napisao je.

Vjeruje se da je Avidan bio jedan od posjetitelja pustinjskog rejva u južnom Izraelu, koji je pogođen u napadu Hamasa i u kojem je ubijeno čak 250 ljudi. Francusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kasno u nedjelju da je jedna Francuskinja ubijena u napadu Hamasa na Izrael, dodajući da nije uspjelo locirati još nekoliko državljana.


Izrael kaže da napada mnoge Hamasove ciljeve

  • Izraelske zračne snage kažu da su sada usred širokog napada na mnoge ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze.

Egipat razgovara s Hamasom i Izraelom ‘u pokušaju da spriječi eskalaciju’

  • Egipat je u bliskom kontaktu s Izraelom i Hamasom u nastojanju da spriječi daljnju eskalaciju međusobnih borbi i osigura zaštitu Izraelaca koje su palestinski militanti uzeli za taoce, rekla su danas dva egipatska sigurnosna izvora.

Egipat je pozvao Izrael na suzdržanost, a Hamas da svoje zarobljenike drži u “dobrom stanju” kako bi zadržao otvorenu mogućnost skore deeskalacije, iako su uzastopni izraelski napadi na Pojas Gaze otežali posredovanje, rekli su izvori Reutersu, govoreći pod uvjetom anonimnosti.


Hamas tvrdi da su u zračnim napadima ubijeni izraelski zarobljenici

  • Oružano krilo Hamasa tvrdi da su četiri izraelska zarobljenika i njihovi otmičari ubijeni u izraelskim zračnim napadima od nedjelje, izvijestio je Reuters.

Borrell saziva hitni sastanak ministara

  • Visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell sazvao je hitan sastanak 27 ministara vanjskih poslova Unije.

Hamas: Ispalili smo 120 raketa

  • Hamas kaže da je ispalio 120 raketa prema južnim izraelskim gradovima Ashdod i Ashkelon kao odgovor na izraelske zračne napade, navodi se u priopćenju te militantne skupine. Napad dolazi nakon što je skupina rekla da je ispalila rakete prema Jeruzalemu i Tel Avivu sjevernije, aktivirajući sirene u tim gradovima.

Izrael pod ‘ogromnom’ raketnim napadom

  • Izraelske službe za hitne slučajeve priopćile su da je “velika raketna paljba” počela u središnjem Izraelu. Još uvijek nije poznato odakle su rakete ispaljene, iako izraelski mediji nagađaju da dolaze iz Pojasa Gaze. “Kao odgovor na nedavne sirene crvenog upozorenja koje su se oglasile diljem Izraela, timovi Magen David Adoma poslani su na prijavljena pogođena mjesta. Za sada nema poznatih žrtava”, stoji u priopćenju.

Dopisnik SkyNewsa je izvijestio o sirenama za zračne napade u glavnom gradu Jeruzalemu i zamijetio glasne udare, za koje sumnja da dolaze od obrambeni sustav Iron Dome u funkciji.

 


Izrael naredio potpunu blokadu Gaze

  • Izraelski ministar obrane rekao je da je naredio potpunu blokadu Gaze – ostavljajući ih “bez struje, hrane i goriva”. Yoav Gallant je rekao da se njegova zemlja “bori protiv zvjerskih ljudi” i da se tako i ponašaju.

Kremlj je ‘vrlo zabrinut’ zbog sukoba s Izraelom

  • Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva “vrlo zabrinuta” zbog situacije u Izraelu. Peskov kaže da događaji tamo predstavljaju “veliku opasnost” za širu regiju i da situacija lako može eskalirati.

Rusko veleposlanstvo nema informacija o tome koliko je ruskih građana u Izraelu moglo biti ozlijeđeno ili ubijeno nakon upada Hamasa. Na pitanje mogu li događaji u Izraelu utjecati na ruske operacije u Ukrajini, Peskov je rekao da su “to dvije potpuno različite stvari”.


Mediji: Katar posreduje u razmjeni zarobljenika

  • Katar posreduje u hitnoj razmjeni zarobljenika između Islamskog pokreta otpora (Hamas) i Izraela, rekao je u nedjelju izvor iz Hamasa. “Uz podršku SAD-a, Katar nastoji postići hitan sporazum koji bi doveo do oslobađanja izraelskih žena koje je zarobio Hamas u zamjenu za palestinske zatvorenice u izraelskim zatvorima”, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman za Xinhua. Hamas je obavijestio Katar da bi pristao na razmjenu zatvorenika ako bi svih 36 palestinskih zatvorenica u izraelskim zatvorima bilo pušteno, prema izvoru.

Izrael kaže da je uspostavio kontrolu nad nekim zajednicama u blizini Gaze

  • Izraelska vojska kaže da je ponovno uspostavila kontrolu nad nekim svojim zajednicama na periferiji Gaze. Jutrošnja izvješća pokazuju da je čak osam područja još uvijek u sukobu između Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i militanata Hamasa. Vojska je, međutim, priznala da su neki palestinski naoružani napadači još uvijek na izraelskom teritoriju. Glasnogovornik je dodao da nije bilo borbi na sjeveru, ali je rekao da su tamo stacionirane trupe “spremne za svaki scenarij”.

Austrija obustavlja pomoć Palestincima

  • Austrija obustavlja svoju pomoć Palestincima, u ukupnom iznosu od oko 19 milijuna eura, kao odgovor na napad Hamasa na Izrael, rekao je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. “Razmjeri terora su toliko užasni, da se ne možemo vratiti uobičajenom poslu. Stoga ćemo sva plaćanja iz austrijske razvojne suradnje zasad staviti na led”, rekao je Schallenberg za radio ORF.

Pojas Gaze godinama se suočava s onim što UN opisuje kao “kroničnu humanitarnu krizu”. Zamor donatora i nove krize u Ukrajini i Sudanu doveli su do velikog nedovoljnog financiranja agencije UN-a za palestinske izbjeglice koja je već mjesecima na rubu financijskog kolapsa.


Azijski zračni prijevoznici otkazuju letove za Tel Aviv

  • Nekoliko azijskih zračnih prijevoznika pridružilo se drugim velikim avioprijevoznicima u obustavi letova za i iz Izraela, dok se vode intenzivne borbe između izraelskih snaga i Hamasa. Korean Air, jedini južnokorejski zrakoplovni prijevoznik koji ima izravne letove između Incheona i Tel Aviva, otkazao je svoj let u ponedjeljak, ali je rekao da će obavljati povratni let iz Tel Aviva u Incheon, kako bi ljude vratio kući.

Oko 570 državljana Južne Koreje borave u Izraelu, kao i 360 korejskih turista u zemlji, prema ministarstvu vanjskih poslova, iako još nema izvješća o žrtvama korejskih državljana. Air India je također obustavila letove za i iz Tel Aviva do 14. listopada, navodeći kao razlog sigurnost svojih putnika i posade.

U međuvremenu, hongkonški prijevoznik Cathay Pacific također je otkazao svoj let u utorak za i iz Tel Aviva, rekavši da će pomno pratiti situaciju. Zračni prijevoznici diljem svijeta, uključujući United Airlines, American Airlines i Delta Air Lines, također su uveli prekide i otkazivanja letova zbog sukoba.


Gotovo 500 Palestinaca ubijeno, a 2751 ranjeno u izraelskim napadima

  • Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je najnovije informacije o žrtvama izraelskih osvetničkih napada u Pojasu. Rečeno je da su do sada poginula 493 Palestinca, dok je 2751 ozlijeđen. Izrael je tijekom noći gađao pojas Gaze, a zračne snage su rekle da su izvele više od 800 napada u proteklih 20 sati.

Iran saziva hitan sastanak OIC-a zbog ‘regionalnog razvoja’

  • Iran je pozvao na hitan sastanak Organizacije za islamsku suradnju (OIC) zbog “regionalnog razvoja”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani. OIC se sastoji od 57 država članica, od kojih su 48 zemlje s muslimanskom većinom, i radi na “očuvanju i zaštiti interesa muslimanskog svijeta u duhu promicanja međunarodnog mira i sklada”.

OIC je kroz povijest podržavao dvodržavno rješenje za izraelsko-palestinski sukob, što znači da dvije zemlje mogu postojati jedna uz drugu. Iran je bio optužen da opskrbljuje Hamas oružjem, ali SAD je jučer rekao da nije vidio nikakve dokaze za to.


Ministarstvo zdravstva: ‘Ozlijeđeno je 2382 Izraelaca’

  • Izraelsko ministarstvo zdravstva objavilo je najnovije informacije o broju ranjenih od početka Hamasovog napada u subotu rano ujutro. Rečeno je da sada broje 2.382 ranjena Izraelca, dok su 22 osobe u kritičnom stanju. Njih 345 označeno je kao da su u “teškom stanju”, sa 462 “srednje”. Preostalih 1.175 ima “lakše” ozljede. “Molite se za ranjene”, poručilo je ministarstvo vanjskih poslova u objavi na Twitteru, uz najnovije podatke o ozlijeđenima.

WFP: ‘Gaza ima samo mjesec dana zaliha hrane’

  • U dugotrajnom sukobu, civili u Gazi suočit će se s rastućim izazovima u pronalaženju hrane, uz poremećene distribucijske mreže i ozbiljno otežanu proizvodnju hrane zbog neprijateljstava, stoji u priopćenju Svjetskog programa za hranu (WFP). U svojoj objavi, WFP poziva na siguran i neometan humanitarni pristup pogođenim područjima, pozivajući sve strane da se pridržavaju načela humanitarnog prava, poduzimajući sve potrebne mjere za zaštitu života i dobrobiti civila, uključujući osiguranje pristupa hrani.

WFP je spreman brzo reagirati s unaprijed postavljenim zalihama hrane za ljude koji su raseljeni ili su u skloništima, kada to situacija dopusti, kao i nastaviti s redovnom pomoći u hrani i novčanim transferima ugroženim osobama. Dok većina trgovina u pogođenim područjima u Palestini trenutačno ima zalihe hrane za mjesec dana, postoji opasnost da će se one brzo iscrpiti jer ljudi prave zalihe u strahu od dugotrajnog sukoba. Česta isključenja struje donose opasnost od kvarenja hrane.

WFP pomno prati dostupnost i cijene prehrambenih artikala, kao i drugih roba, u svojoj mreži od 300 lokalnih trgovina. Blisko surađuju s lokalnim pekarama kako bi osigurali svježi kruh i podržali lokalno gospodarstvo.


Hamas je zavaravao Izrael dvije godine

  • Reuters je kroz razgovor s izvorima bliskim Hamasu složio pregled kako je Hamas planirao svoj napad bez presedana na Izrael, koji su dužnosnici opisali kao njihov 11. rujna. Dok je Izrael vjerovao da obuzdava Hamas, već iscrpljen ratom, davanjem ekonomskih poticaja radnicima u Gazi, borci grupe su obučavani i vježbani, često bez skrivanja, rekao je izvor blizak Hamasu za novinske medije.

“Hamas je upotrijebio obavještajnu taktiku bez presedana da dovede Izrael u zabludu tijekom posljednjih mjeseci, plasirajući u javnosti dojam da nije voljan ući u borbu ili sukob s Izraelom dok se priprema za ovu golemu operaciju. Hamas je uspio izgraditi cijelu sliku da nije spreman za vojnu akciju protiv Izraela”, rekao je izvor.

Kao dio svojih pretvaranja u posljednje dvije godine, Hamas se suzdržao od vojnih operacija protiv Izraela, čak i kada je druga islamistička naoružana skupina sa sjedištem u Gazi, poznata kao Islamski džihad, pokrenula niz vlastitih napada ili raketnih napada.


Egipat upozorio da se sprema ‘nešto veliko’, Izrael ignorirao

  • Saveznici koji dijele obavještajne podatke s Izraelom rekli su da su sigurnosne agencije u toj državi pogrešno tumačile “stvarne podatke”. Dužnosnik egipatske obavještajne službe rekao je za AP da je Egipat, koji često služi kao posrednik između Izraela i Hamasa, u više navrata razgovarao s Izraelcima o “nečemu velikom” što se navodno sprema, ali nije elaborirao na što je mislio.

Rekao je da su izraelski dužnosnici bili usredotočeni na Zapadnu obalu i da su umanjivali prijetnju iz Gaze. Na Zapadnoj obali je u proteklih godinu i pol nasilje bilo u porastu pa su Netanyahuovi ministri koji snažno podržavaju tamošnje židovske doseljenike zahtijevali intervenciju ondje. “Upozorili smo ih da će situacija eksplodirati, i to vrlo brzo, kao i da će ta eksplozija biti ogromna. No, podcijenili su ta naša upozorenja”, rekao je egipatski dužnosnik koji je ostao anoniman, jer nije bio ovlašten razgovarati s medijima o sadržaju osjetljivih obavještajnih rasprava.


Hamas ‘želi stvoriti mučenike’ pa je ‘prilično sretan’ s izraelskim napadima na Gazu

  • Hamas će biti “prilično sretan” ako Izrael izvrši udare u Pojasu Gaze jer će to pridonijeti njihovom širem cilju stvaranja mučenika, rekao je bivši zamjenik načelnika britanskog stožera obrane, sir Simon Mayall. “Kad se šok smiri, Izrael će dati snažan odgovor Gazi, što je jedan od ciljeva Hamasa. Oni vole stvarati mučenike i znaju da Izrael neće imati izbora nego uzvratiti vrlo, vrlo snažno.”

Dodaje da izvješća o Hamasovim napadima na glazbeni festival dokazuju da skupina nije zainteresirana za stvaranje reputacije herojstva, već želi izazvati odgovor iz Izraela. “Izgradnja pozitivnog ugleda ih ne zanima, oni su prilično sretni što Izrael izvodi napade u Gazi. Žele stvarati mučenike, a to je upravo ono što će učiniti”, rekao je Mayall za SkyNews.


Ubijeno 12 Tajlandžana, 11 uzeto za taoce

  • Dvanaest tajlandskih državljana je među mrtvima nakon oružanog upada Hamasa u Izrael, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova te zemlje, dodavši da ih je još 11 oteto. “Radimo na tome da pomognemo svim državljanima Tajlanda u Izraelu”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kanchana Patarachoke.

Dužnosnici negiraju tvrdnje da Izrael ima problema s opskrbom opreme

  • Tijekom jučerašnjeg dana i jutros bilo je nekoliko izvještaja među izraelskim medijskim kanalima da vlada ima problema s distribucijom prijeko potrebne opreme, uključujući oružje, stotinama tisuća rezervista pozvanih da se bore protiv Hamasa. U svom jutrošnjem izvješću, zračne snage te zemlje odbacile su sve te tvrdnje. “Suprotno glasinama – nema manjka opreme u vojsci. IDF vojnicima osigurava svu opremu potrebnu za obavljanje raznih zadaća na fronti i u pozadini”, navodi se.

Međutim, čini se da na kraju izvješća Izraelci djelomično priznaju kako imaju određenih problema: “s obzirom na veliki broj novaka, u nekim slučajevima potrebno neko vrijeme da se raspodijeli sva oprema”.


Hamas je za potrebe treninga izgradio lažno izralesko naselje

  • Reutersovo izvješće o tome kako je Hamas planirao napad navodi da je teroristička skupina izgradila lažno izraelsko naselje u Gazi, kako bi vježbali vojno desantiranje i trenirali jurišati. Izvor blizak Hamasu je dodao da su čak napravili video snimke manevara. “Izrael ih je sigurno vidio, ali su bili uvjereni da Hamas nije bio spreman ući u sukob”, rekao je izvor. Mnogi čelnici Hamasa nisu bili svjesni planova i dok je 1.000 boraca raspoređenih u napadu treniralo, nisu znali točnu svrhu vježbi, dodao je izvor.

Iran negira izravnu umiješanost u napad Hamasa

  • Iran snažno negira izvješća da je bio izravno uključen u planiranje napada Hamasa na Izrael ili da je dao prethodno odobrenje, inzistirajući na tome da je Hamas neovisna politička operacija. Američki državni tajnik, Antony Blinken, rekao je da SAD nema izravnih saznanja o iranskoj umiješanosti, unatoč tvrdnjama Izraela, uključujući i njegovog predsjednika Isaaca Herzoga, koji je rekao da je Iran arhitekt.

Wall Street Journal, pozivajući se na različite izvore, tvrdi da je Korpus čuvara islamske revolucije, glavni prekomorski ogranak iranske vojske, od kolovoza nazočio Hamasovim planskim sastancima u Bejrutu koji se održavaju svaka dva tjedna, uključujući dva na kojima je navodno sudjelovao iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir -Abdolahijski. Nitko ne sumnja da je Teheran imao motiv poduprijeti napad, a režim je rasipao pohvale akcijama Hamasa.

Iranski predsjednik, Ebrahim Raisi, razgovarao je s Hamasom u nedjelju, ali ništa od toga ne predstavlja dokaz da je Iran prethodno pružio logističku ili plansku podršku.


IDF: ‘Hamas je oteo bake, djecu i obitelji’

  • Hamas je oteo desetke Izraelaca, uključujući bake i djecu, tijekom oružane invazije koja je u tijeku, rekao je glasnogovornik IDF-a. “Čovjek bi pomislio da će se, kada se dva entiteta sukobe, usredotočiti na vojnike, ali nije bilo tako. Hamas je oteo bake, djecu, cijele obitelji… Deseci su oteti i odvedeni u Gazu”, rekao je potpukovnik Richard Hecht za BBC.

Na pitanje što se poduzima kako bi ih se oslobodilo, pukovnik Hecht je rekao da on nije uključen. “Vjerojatno se pregovori odvijaju drugim kanalima”, rekao je Hecht, ali da je IDF usredotočen na osiguranje granica za koje je rekao da još uvijek ima proboja. “Zajednice oko Pojasa Gaze postupno se evakuiraju”, rekao je glasnogovornik, “premještaju se u hotele i domove”.


Izrael: ‘Sinoć je ubijeno više od 400 militanata’

  • Izrael procjenjuje da je ubijeno najmanje 400 militanata Hamasa i Palestinskog islamskog džihada (PIJ) u valu napada tijekom noći. “U isto vrijeme sa zračnim napadima na Pojas Gaze, deseci tisuća vojnika IDF-a pod zapovjedništvom zapovjednika IDF-a nastavljaju čistiti područje oko Gaze od terorista”, navodi se u najnovijem izvješću zračnih snaga.

U daljnjem ažuriranju navodi se da su “stotine tisuća” rezervista raspoređene diljem Izraela, uoči očekivanog masovnog kopnenog napada na Pojas Gaze.

Izrael je također otkrio kako je izveo zračne ofenzive tijekom prošlog dana, s četiri “vala” napada:

  1. 15:00 – 120 meta pogođeno sat i pol u gradu Beit Hanon
  2. 21:00 – 120 ciljeva pogođeno sa “100 tona” streljiva u gradu Gazi
  3. 1 ujutro – 25 ciljeva, uključujući 20 “vojnih infrastruktura”, pogođeno je na nepoznatoj lokaciji
  4. Neodređeno vrijeme – 500 ciljeva pogođeno je “prije kratkog vremena jutros diljem Pojasa Gaze”

U svakom valu korišteno je između 50 i 60 borbenih zrakoplova, dodale su zračne snage. “Ukupno, s početkom trećeg dana rata, izraelske zračne snage uništile su približno 1200 ciljeva u Pojasu Gaze, uzduž i poprijeko. U svakom trenutku deseci zrakoplova su iznad Pojasa Gaze”, navodi se.


Britanija savjetuje da se ne putuje u Izrael

  • Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije ažuriralo je svoje savjete za putovanja za Izrael. Sada savjetuje da se ne putuje, osim u krajnjoj nuždi, jer se nastavljaju borbe u blizini granice s Pojasom Gaze između militanata Hamasa i IDF-a. FSCO je već savjetovao protiv svih putovanja u Gazu. Britansko ministarstvo vanjskih poslova također je zatražilo od svih Britanaca u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijima da tamo prijave svoju prisutnost kako bi mogli biti ažurirani o daljnjim promjenama savjeta za putovanja.

UN: ‘Gaza bi mogla ostati bez struje za nekoliko dana’

  • UN je upozorio da bi Pojase Gaze mogao ostati bez struje za nekoliko dana. “Elektrana u Gazi trenutačno je jedini izvor energije i mogla bi ostati bez goriva za nekoliko dana”, stoji u sinoćnjem izvješću OCHA-e. Više od 123.000 Palestinaca je raseljeno u Gazi, navodi se u novostima, prije noći teškog bombardiranja.

IDF procjenjuje da se 1000 pripadnika Hamasa infiltriralo u južni Izrael

  • Glasnogovornik IDF-a, Jonathan Conricus, iznio je javnom brifingu procjenu da je više od 1.000 pripadnika Hamasa prešlo granicu s južnim Izraelom u “invaziji” u subotu. “Okupili smo oko 100.000 rezervnih vojnika koji su trenutno u južnom Izraelu pripremajući se za izvršenje zadaće za koju je izraelska vlada odredila IDF. Naš je posao osigurati da na kraju ovog rata Hamas više neće imati nikakvih vojnih sposobnosti kojima bi prijetio izraelskim civilima”, dodao je Conricus.

Migranti slave napad Hamasa

  • Migranti u Europi slavili su nakon što je Hamas započeo napad na Izrael, piše The Telegraph. Videosnimke migrantskog kampa u Grčkoj pokazuju Palestince i druge tražitelje azila kako kliču nakon napada iz Gaze.

Jedna od snimki navodno je snimljena na istočnom egejskom otoku Samos, gdje je grčka vlada postavila migrantski kamp zatvorenog tipa okružen bodljikavom žicom. Tamošnje izbjeglice, većinom iz Sirije i Iraka, navodno su uzvikivale “Allahu Akbar” – “Bog je velik”. Pristaše Hamasa i Hezbollaha okupile su se diljem svijeta u znak podrške napadu.

U Teheranu je vlada javno pozdravila vojnu operaciju Hamasa, a pristaše su mahale palestinskim zastavama i pale vatromet. Pristaše Hezbollaha održale su skup u Dahiyehu, predgrađu Beiruta u Libanonu, gdje su neki mahali natpisima na kojima je pisalo: “Dolazimo”. Izraz se koristi kao podrška palestinskim snagama koje zauzimaju muslimanska sveta mjesta. Drugi su stajali na izraelskoj zastavi.


Mađarska evakuirala svoje građane

  • Mađarska je evakuirala 215 ljudi iz Izraela dvama zrakoplovima tijekom noći i oni su sigurno sletjeli u Budimpeštu, rekao je ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó u ponedjeljak ujutro. Szijjártó je zahvalio Izraelu, Cipru, Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj na davanju brzih dozvola za let, piše The Guardian.

Svjedočili brutalnom napadu

  • Esther Borochov je ispričala da se udaljavala kad se u njezino vozilo zabio automobil. Vidjela je mladića koji ge je vozio, rekao joj je da uđe. Ona je prešla u njegov auto, ali je muškarac tada upucan iz neposredne blizine. Esther je rekla da se pravila mrtva sve dok je konačno nije spasila izraelska vojska. “Nisam mogla pomaknuti noge. Došli su vojnici i odveli nas u grmlje”, opisala je.

Mnogi posjetitelji festivala, poput Ortela, satima su se skrivali u obližnjem grmlju i voćnjacima, nadajući se da će vojska stići i spasiti ih. “Stišao sam telefon, a onda sam počeo puzati kroz narančasti nasad. Nada mnom je fijukala živa vatra”, kazao je, prenosi BBC.

Drugi svjedok rekao je za Channel 12 da je to bilo “četiri-pet sati horor filma… Trčali smo kao ludi, bilo je jednostavno ludo”. “Bio je to masakr”, rekao je Yaniv, bolničar hitne pomoći koji je pozvan na zabavu. Rekao je: “Nikada u životu nisam vidio ništa slično. Bila je to planirana zasjeda. Dok su ljudi bježali kroz izlaze za slučaj opasnosti, čekali su ih odredi terorista i samo su ih otimali”.

Roditelji 23-godišnjeg Amerikanca-Izraelca Hersha Golberg-Polina traže svog sina koji je ondje bio nakon proslave rođendana. Za Jerusalem Post su rekli da su u subotu ujutro od njega primili dvije kratke poruke koje su glasile: “Volim te” i “Žao mi je”.


Novi izraelski udar na Gazu

  • Ponedjeljak ujutro osvanulo je uz nove izraelske raketne udare na Gazu. Čuju se snažne eksplozije, zgrade su u plamenu, a iznad grada se vije dim. “Tijekom noći, IAF-ovi borbeni zrakoplovi i helikopteri, zrakoplovi i topništvo napali su više 500 terorističkih ciljeva Hamasa i Islamskog džihada u Pojasu Gaze”, navodi se u priopćenju vlasti i dodaje da je pogođeno sedam zapovjednih centara Hamasa i baza Islamskog džihada.

“IAF je također pogodio brojne višekatnice. Jedna od njih je rezidencija Ruhi Mashtaa, tajnika Hamasa i Hamasov teroristički zapovjedni centar, iz kojeg je on pomogao u usmjeravanju infiltracije u Izrael”, dodaje se.


Hamas zarobio posjetitelje

  • Obitelji dijela zarobljenih Izraelaca pozvale su vladu da im da odgovore o njihovim voljenima. Otac dviju djevojaka Uri David rekao je da je telefonirao s kćerima pola sata prije nego što su otete.

“Čuo sam teško disanje i onda je sve stalo. Želim da cijeli svijet vidi kroz što prolazim”, rekao je. Majka otete djevojke Meirav Leshem Gonen navodi da je razgovarala telefonom sa svojom kćerkom dok su naoružani napadači pucali na automobil u kojem je bila.

Gonen je rekla da je njezina kći molila za pomoć dok su se militanti približavali. Gonen je čula pucnjeve – tada je poziv prekinut. David i Gonen ne znaju što je s njihovom djecom. Izraelske vlasti navode da se u Gazi drže deseci talaca.


Pronađeno najmanje 260 tijela

  • Najmanje 260 mrtvih tijela je pronađeno na mjestu održavanja festivala u Izraelu nakon subotnjeg napada palestinske islamističke organizacije Hamas iz Pojasa Gaze, objavio je izraelski portal Ynet u nedjelju navečer.

Pripadnici spasilačke službe Zaka su za portal rekli da su pronašli trupla. Hamas je napao sudionike festivala blizu granice s Pojasom Gaze te odande oteo brojne ljude i odveo ih u Gazu. Portal je citirao očevice koji su govorili o masakru. Videosnimke objavljene na internetu navodno prikazuju sudionike festivala kako bježe od pucnjave napadača.


Ubijeno najmanje 700 ljudi

  • Najmanje 700 ljudi u Izraelu je ubijeno u napadu islamističke skupine Hamas iz Gaze, kao što je objavilo nekoliko izraelskih medija pozvavši se na medicinske izvore. Nije jasno je li 260 ubijenih sudionika festivala uključeno u tu brojku.

Broj poginulih nastavio je rasti u nedjelju, jednim dijelom zbog toga što su izraelske snage napredovale u napadnutim mjestima i otkrile dodatna trupla.


Borbe protiv Hamasa traju

  • Izraelske snage i dalje se bore protiv naoružanih pripadnika Hamasa na sedam do osam lokacija u južnom Izraelu u blizini Pojasa Gaze, navode izraelske obrambene snage jutros na brifingu. To uključuje Be’eri, agrarnu zajednicu, u koju su se preko noći infiltrirali borci Hamasa. Mnogi militanti su ubijeni, ali drugi se još uvijek skrivaju u kućama u kibucu, priopćio je IDF (Israel Defense Forces).

Izraelska vojska navodi da je napala više od 1000 ciljeva u Gazi. “Opseg ove operacije je nešto potpuno drugačije… Potrebno je više vremena nego što smo očekivali da se stvari vrate u prijašnje stanje”, rekao je potpukovnik Richard Hecht, prenosi BBC.


Poljska evakuira svoje državljane

  • Poljska je počela evakuaciju svojih državljana iz Izraela, a prvi zrakoplov s oko 120 ljudi sletio je u Varšavu rano u ponedjeljak. “Prvi ljudi evakuirani iz Izraela već su u Poljskoj. Želio bih zahvaliti našim vojnicima na učinkovitom izvođenju operacije. Vi ste najbolji”, napisao je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak.

Tijekom dana očekuje se dolazak još dva zrakoplova. Blaszczak je u nedjelju rekao da oko 200 poljskih turista, uključujući djecu na školskom izletu čekaju da napuste Izrael. Najmanje 200 poljskih vojnika pomaže u akciji evakuacije.