Izrael uspostavlja ratnu vladu: ‘Izbrisat ćemo Hamas s lica zemlje’

Pratimo peti dan od početka invazije militanata Hamasa na Izrael

Ovo su ključni događaji:


  • Palestinski izaslanik u UN-u optužuje Izrael za genocid
  • SAD: Izraelci ne teže opsadi Gaze
  • SAD, Izrael i Egipat raspravljaju o koridoru za civile
  • Glasnogovornik: ‘Glavni cilj Izraela je uništiti Hamas’
  • Izrael: ‘Uništili smo Hamasov napredni sustav protuzračne obrane’
  • Izrael prestao koristiti taktiku koja spašava civile?
  • Veleposlanica RH u Izraelu: Uskoro počinje kopneni ulazak u Gazu

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Izraelska ratna vlada: ‘Izbrisat ćemo Hamas s lica zemlje’

  • Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se naciji zajedno s čelnikom oporbene stranke, Bennyjem Gantzom, nakon što su se njih dvojica dogovorili formirati hitnu vladu koja bi usmjerila rat protiv Hamasa.

Netanyahu je rekao da su svoje razlike ostavili po strani. Gantz, bivši izraelski načelnik obrane i general, rekao je da je došlo vrijeme da se udruže dok se zemlja suočava s “jednim od najtežih trenutaka”.

“Postoji vrijeme za mir i vrijeme za rat. Sada je vrijeme za rat”, rekao je Gantz.


Britanski ministar: ‘Danas sam vidio djelić onoga što milijuni doživljavaju svaki dan’

  • Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly komentirao je situaciju u kojoj se našao tijekom posjeta Izraelu. Naime, tijekom njegovog posjeta oglasile su se sirene koje najavljuju nadolazeći napad Hamasa te je Cleverly snimljen kako trči u sklonište.

“Danas sam vidio djelić onoga što milijuni doživljavaju svaki dan. Prijetnja Hamasovih raketa nadvija se nad svakim izraelskim muškarcem, ženom i djetetom. Zbog toga stojimo rame uz rame s Izraelom”, napisao je Cleverly na Twitteru (sadašnjem X-u).


Hamas negira odrubljivanje glava djeci i napade na žene

  • Hamas je zanijekao da su njegovi militanti odrubili glave djeci i napadali žene otkako su u subotu pokrenuli iznenadni napad na Izrael.

Glasnogovornik i visoki dužnosnik Hamasa Izzat al-Risheq rekao je da se šire laži o palestinskom narodu i otporu te da se isto radi bez ikakvih dokaza.

“Snažno osuđujemo izmišljene i neutemeljene optužbe koje promiče okupacija u pokušaju prikrivanja masakra, zločina i genocida počinjenih u Gazi”, rekao je.

Tal Heinrich, glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je da su bebe i mala djeca pronađena s “odrubljenim glavama” u Kfar Azi u južnom Izraelu nakon Hamasovih napada u kibucu tijekom vikenda.


Četiri osobe uhićene na propalestinskom skupu u Manchesteru

  • Četiri osobe uhićene su izazivanja nemira na propalestinskom skupu u Manchesteru. Tamošnja policija priopćila je da su osumnjičenici privedeni jer su njihovi postupci “mogli izazvati nered na inače mirnom događaju”.

“Nisu uhićeni zbog podrške Palestini”, priopćile su snage.


Kralj Charles komentirao situaciju u Izraelu i Gazi

  • Britanski kralj Charles užasnut je “barbarskim terorističkim djelima” u Izraelu, rekao je glasnogovornik Buckinghamske palače, nakon napada palestinskog Hamasa na Izrael.

“Njegovo Veličanstvo jako je zabrinuto zbog ove situacije i zatražio je da bude aktivno informiran o razvoju događaja”, rekao je glasnogovornik. “U mislima je i molitvama sa svima koji pate, osobito onima koji su izgubili svoje voljene, ali i onima koji su aktivno uključeni dok ovo govorimo.”

Broj izraelskih žrtava porastao je na 1200 poginulih i više od 2700 ozlijeđenih, objavila je izraelska vojska. Hamasove vlasti u Gazi objavile su da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo 1055 ljudi, a ozlijeđeno je 5184.


Izraelske snage ubile 27 Palestinaca na Zapadnoj obali od subote

  • Izraelske snage ubile su najmanje 27 Palestinaca u sukobima na okupiranoj Zapadnoj obali od subote kada je islamistički palestinski pokret iz Pojasa Gaze iznenada napao Izrael koji je tada Hamasu objavio rat i počeo bombardirati Gazu.

Palestinske frakcije pozvale su stanovništvo na Palestinskim područjima da se pridruži borbi protiv izraelske okupacije te raste prijetnja od velike eskalacije. U srijedu su izraelske snage sigurnosti ubile tri Palestinca u selu Qusra blizu grada Nablusa na Zapadnoj obali, prenosi Reuters.

Nakon Hamasovih napada izraelska vojska rekla je da opskrbljuje građane koji imaju dozvolu za nošenje oružja tisućama komada vatrenog oružja kako “bi ojačala obrambeni sustav” diljem zemlje.

Pet maloljetnih osoba je među žrtvama od subote, rekao je palestinski dužnosnik. Više od 130 Palestinaca je ranjeno, mnogi u sukobima s vojskom diljem Zapadne obale.

Pošto su stotine tisuća Palestinaca bile primorane napustiti svoje domove u ratu 1948. koji je slijedio nakon osnutka Izraela, Palestinci su nastojali osnovati svoju neovisnu državu na Zapadnoj obali, a koja bi obuhvaćala također Istočni Jeruzalem te Gazu.

Taj plan danas se čini daljim nego ikad jer su izraelski doseljenici širili svoja naselja na palestinskim područjima i tako odsijecali komunikaciju među zajednicama, a posljedično zamrznuti su pregovori pod okriljem Sjedinjenih Država.

Skupine za ljudska prava kažu da su izraelske vlasti sustavno ugnjetavale Palestince desetljećima provodeći politiku nalik apartheidu, a od 2007. uvele su i blokadu Gaze kada je na vlast u tom području došao Hamas.


IDF negira ‘sigurnosni incident’ na sjeveru Izraela

Jedan od glasnogovornika Izraelskih obrambenih snaga, Daniel Hagari, rekao je da ne postoji “nikakav sigurnosni incident” na sjeveru Izraela. Ova obavijest dolazi nakon dojava o mogućoj zračnoj infiltraciji iz Libanona.

Izraelska vojska istražuje što je uzrokovalo oglašavanje sirena diljem sjevernog Izraela, rekao je glasnogovornik.


Planira se omogućiti izlazak američkih i palestinskih civila iz Gaze

  • U tijeku su pregovori kako bi se američkim i palestinskim civilima u Pojasu Gaze omogućio izlazak s teritorija u Egipat prije bilo kakve kopnene invazije izraelskih snaga na teritorij, rekao je anonimni visoki izraelski dužnosnik za CNN.

Prema prijedlogu o kojem se raspravlja, svim državljanima SAD-a bilo bi dopušteno proći kroz granični prijelaz Rafah ako pokažu svoje američke putovnice, dok bi kretanje ostalih palestinskih civila bilo ograničeno na 2000 ljudi dnevno, rekao je dužnosnik.

Sve moraju odobriti Egipćani koji kontroliraju granični prijelaz Rafah između Gaze i Egipta. Izraelski dužnosnik rekao je da je “u interesu Izraela” da što više Palestinaca napusti Gazu.


U Pojasu Gaze poginulo 11 zaposlenika UNRWA-e i pet IFRC-a

  • Jedanaestero zaposlenika UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) poginulo je od subote u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze, a u sukobu su poginula i petorica članova Međunarodnog Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, objavile su u srijedu te organizacije.

“Sa žaljenjem možemo potvrditi da je od 7. listopada u Pojasu Gaze poginulo 11 kolega UNRWA-e”, priopćio je UNRWA. Nije precizirano jesu li to bili Palestinci ili strani državljani, ali među njima je petero učitelja iz UNRWA-inih škola, ginekolog, inženjer, psiholog i troje članova pomoćnog osoblja.

“Neki su poginuli u svojim domovima sa svojim obiteljima. UNRWA oplakuje taj gubitak i tuguje s našim kolegama i obiteljima.” Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) priopćila je da su u Gazi poginula četvorica njezinih zaposlenika te jedan u Izraelu.

Poginula su četvorica zaposlenika hitne službe koji su radili za Palestinski Crveni polumjesec u dva odvojena incidenta u srijedu te izraelski vozač hitne pomoći u subotu. UNRWA osigurava javne usluge poput obrazovanja, primarne zdravstvene skrbi i humanitarne pomoći Gazi, Zapadnoj obali, Jordanu, Siriji i Libanonu.


Tri Palestinca ubijena na Zapadnoj obali

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova navodi kako su danas na Zapadnoj obali ubijena tri Palestinca. Ozlijeđeno ih je još devet.


Broj palestinskih žrtava popeo se na 1100

Najmanje 1100 Palestinaca, uključujući 326 djece, ubijeno je od subote, priopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze. Ukupan broj ozlijeđenih je 5.339. Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je da jutros da je smrtno stradalo 1055 Palestinaca, a 5184 ih je ranjeno.


IDF: ‘Sumnjamo na infiltraciju našeg zračnog prostora iz Libanona’

Izraelske obrambene snage su na Twitteru (sadašnji X) objavile kako su zaprimile informacije da je došlo do infiltracije njihovog zračnog prostora iz smjera Libanona. Izraelski mediji navode da je u zračni prostor ušao niz zrakoplova. Građanima na sjeveru Izraela poručeno je neka odu u skloništa.


Britanski ministar tijekom posjeta Izraelu trčao u sklonište, oglasile se sirene

  • Na društvenim mrežama objavljena je snimka britanskog ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja kako hita u sklonište dok se u pozadini čuju sirene koje upozoravaju na nadolazeći napad Hamasa.

Snimka ja objavila na službenom X (Twitter) profilu države Izrael, a nastala je u gradu Ofakimu na jugu zemlje. “Ovo je stvarnost s kojom Izraelci žive svakoga dana”, navodi se u opisu snimke.


Ubijen jedan od osnivača Hamasa

  • Jedan od osnivača Hamasa, Abd al-Fattah Dukhan bio je među ubijenima u jučerašnjem izraelskom zračnom napadu na Gazu, prema lokalnim izvješćima. Dukhan je bio visoki dužnosnik Hamasa poznat kao “Abu Osama” i ubijen je u napadu izraelskih obrambenih snaga u središnjem pojasu Gaze, izvijestio je izraelski javni servis KAN, pozivajući se na lokalna palestinska izvješća.

Abu Osama, istaknuti član Hamasa, prema lokalnim izvješćima ubijen je u četvrti Nuseirat u središtu Gaze. Dvojica drugih viših čelnika Hamasa, Zachariah Abu Ma’amar i Jawad Abu Shamala, također su ubijeni u noćnim zračnim napadima iznad Gaze u utorak, izvijestio je IDF.

Dukhan, ravnatelj škole u izbjegličkom kampu al-Nusayrat, bio je jedan od onih na sastanku ogranka Muslimanskog bratstva 1987. godine, tijekom kojeg je Hamas osnovao Šeik Ahmed Yassin, Palestinac koji je živio u Gazi.


Netanyahu i Gantz dogovorili su formiranje izvanredne vlade

  • Izrael je formirao izvanrednu vladu u kojoj će se oporbena stranka pridružiti vladi premijera Benjamina Netanyahua u nastojanju da osnaži donošenje sigurnosnih odluka. Čelnik oporbe Benny Gantz, koji je prije bio šef vojske i ministar obrane, pridružit će se vladi. Obje su se strane složile formirati ratni kabinet koji će činiti Netanyahu, Gantz i ministar obrane Yoav Gallant.

Troje Kanađana poginulo, a još troje se vodi kao nestalo

  • Troje Kanađana poginulo je u sukobu u Izraelu, a Ottawa je izvijestila da su još tri nestala, rekla je u srijedu kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly. Joly je na tiskovnoj konferenciji rekla da se više od 4700 kanadskih državljana i stalnih stanovnika u Izraelu, Gazi i na Zapadnoj obali prijavilo vladi. Nije rekla koliko ih se željelo evakuirati.

Egipat raspravlja o planovima za pružanje pomoći Gazi

  • Egipat je razgovarao o planovima sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama za pružanje humanitarne pomoći preko svoje granice s Pojasom Gaze pod ograničenim prekidom vatre, rekla su dva egipatska sigurnosna izvora novinskoj agenciji Reuters. Pomoć bi prolazila preko graničnog prijelaza Rafah između Gaze i egipatskog Sinajskog poluotoka, rekli su izvori koji su željeli ostati anonimni.

Putin komentirao sukob i kritizirao SAD

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin komentirao je eskalaciju nasilja između Izraela i Hamasa, okrivljujući SAD za neuspjeh u pronalaženju rješenja. Reuters izvještava da je Putin rekao kako se sukob ne može riješiti bez rješavanja pitanja poput uspostave palestinske države. On je u srijedu optužio SAD da zaobilaze uspostavljeni proces rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba i da pokušavaju uzeti stvari u svoje ruke bez rješavanja temeljnih pitanja.

“Dio zemalja koje Palestinci smatraju i uvijek su smatrali dijelom izvornih palestinskih zemalja Izrael je okupirao u različito vrijeme i na različite načine. Uglavnom, naravno, uz pomoć vojne sile”, rekao je Putin.

Ranije je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao novinarima da “održavamo kontakte sa stranama u sukobu”, dodajući da Rusija “nastavlja pažljivo analizirati situaciju”, te da “zadržava svoju poziciju zemlje koja ima potencijal sudjelovati u rješavanju problema”.


Očekuje se porast broja ubijenih Amerikanaca

  • Sjedinjene Države očekuju da će broj Amerikanaca ubijenih u Izraelu nastaviti rasti, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller. “Svakog dana dobivamo nove informacije. Pogledajte, postoji popis Amerikanaca za koje smo potvrdili da su mrtvi. Ima Amerikanaca koji se vode kao nestali. Nažalost, očekujem da će se danas povećati lista Amerikanaca za koje je potvrđeno da su mrtvi. Akcija pronalaženja nestalih Amerikanaca je u tijeku”, rekao je CNN-u u srijedu.

U utorak je predsjednik Joe Biden rekao da je najmanje 14 Amerikanaca ubijeno od subote. Oko “20 ili više” do utorka se vodilo kao nestalo, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Izraelski Amerikanac Daniel Ben Senor, koja se vodi kao nestala otkako su teroristi Hamasa napali glazbeni festival Nova, pronađena je mrtva. Njen otac Jacob Ben Senor rekao je za CNN da su ga danas informirale vlasti. Daniel Ben Senior radila je na festivalu Nova s grupom organizatora.


U središnjem Izraelu oglašene sirene

  • U središnjem Izraelu mogu se čuti sirene koje ukazuju na potencijalni napad. Emanuel Fabian, vojni dopisnik Times of Israel, rekao je da je središnji Izrael “pod raketnim napadom”. Ranija sirena, koja se oglasila u sjevernom Izraelu, kasnije se pokazala kao lažna uzbuna.

Hamas: ‘U Gazi je nestalo struje’

  • Pojas Gaze ostao je bez struje, nakon što je jedina elektrana na tom području ostala bez goriva, prema Hamasu. Osim elektroenergetske mreže, neki Palestinci u Gazi oslanjaju se na generatore. No, i njima će ponestati goriva.

Cleverly stigao u Izrael

  • Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly stigao je u Izrael, gdje će se sastati s preživjelima napada Hamasa. “Ministar vanjskih poslova stigao je danas u Izrael kako bi pokazao nepokolebljivu solidarnost Ujedinjenog Kraljevstva s izraelskim narodom nakon Hamasovih terorističkih napada”, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova. “Sastat će se s preživjelima u napadima i višim izraelskim čelnicima kako bi skicirao podršku Ujedinjenog Kraljevstva pravu Izraela da se brani”, dodaje se.

U Francuskoj prijavljeni deseci antisemitskih djela nakon Hamasova napada

  • Francuska policija uhitila je više od 20 osoba zbog desetaka antisemitskih djela izvedenih od subote, uključujući maltretiranje židovske djece od njihovih školskih kolega, priopćila je vlada u srijedu. Francuska je dom jedne od najvećih europskih muslimanskih i židovskih populacija i sukobi na Bliskom istoku mogu potaknuti napetosti u zemlji.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da vlada namjerava spriječiti napetosti pojačanom policijskom zaštitom židovskih mjesta, uključujući škole i sinagoge. “Važno je da svi Francuzi židovske vjere znaju da su zaštićeni”, rekao je Darmanin kad su on i ministar obrazovanja Gabriel Attal posjetili židovsku školu u blizini Pariza. Oko 10.000 policajaca štiti 500 lokacija, rekao je Darmanin.

Attal je rekao da su se učenici židovske vjere suočavali s problemima u svojim školama, uključujući učenika u široj pariškoj regiji kojeg su napali njegovi kolege i poderali mu majicu. Svi takvi incidenti bit će proslijeđeni pravosudnim tijelima, rekao je. U Britaniji su se izvješća o antisemitskim incidentima utrostručila od vikenda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavila je u utorak židovska dobrotvorna organizacija.


Više od 5000 Nijemaca se prijavilo za napuštanje Izraela

  • Njemačko ministarstvo vanjskih poslova kaže da se više od 5.000 njemačkih državljana prijavilo za napuštanje Izraela. Glasnogovornik nije rekao koliko ih je već otišlo vlastitim sredstvima.

Škotski premijer kaže da je obitelj njegove supruge u ‘teškoj situaciji’

  • Humza Yousaf, škotski premijer, kaže da je obitelj njegove supruge u “apsolutno teškoj” situaciji dok je zaglavljena u Gazi. “Jutros smo dobili poruku od moje svekrve da su živi, i to je ono što smo trebali čuti. Bila je to zastrašujuća noć za njih. Zgrada u kojoj su bili se tresla. Četvero male djece vrištalo je cijelu noć. Potrošili su posljednje zalihe. Situacija je apsolutno strašna”, rekao je Yousaf za Al Jazeeru.

Jordanski kralj: ‘Mir na je nemoguć dok Palestina ne bude imala suverenu državu uz Izrael’

  • Kralj Jordana rekao je da Bliski istok neće imati “nikakvu sigurnost, stabilnost ili mir” sve dok Palestinci ne dobiju suverenu državu koja funkcionira uz Izrael. Rješenje s dvije države bila je jedina opcija, rekao je kralj Abdullah II zastupnicima u govoru na otvaranju nove parlamentarne sjednice.

SAD šalje stručnjake da pomognu u izvlačenju talaca u Gazi

  • SAD je poslao tim stručnjaka u Izrael kako bi pomogli u izvlačenju talaca, prema službenim izvorima. Tim je tamo da savjetuje i radi s Izraelcima na tome kako osloboditi ljude koji su držani kao taoci, rekao je dužnosnik. Vjeruje se da je Hamas uzeo više od 100 talaca tijekom iznenadnog napada na Izrael u subotu. Predsjednik Joe Biden rekao je u izjavi kako vjeruje da su Amerikanci vjerojatno među nekima od onih koji su oteti i odvedeni u Gazu.

IDF: ‘Sirene su bile lažna uzbuna’

  • U sjevernom Izraelu su se ranije danas oglasile sirene kao odgovor na potencijalnu zračnu prijetnju iz Sirije i Libanona. IDF je sada objavio da je protuzračna uzbuna bila lažna uzbuna izazvana vatrom izraelskih snaga. “Nisu otkrivena nikakva lansiranja u Izrael”, poručili su iz IDF-a.

U izraelskim napadima do sada je ubijeno 9 radnika UN-a

  • UNRWA, glavna humanitarna agencija UN-a koja je odgovorna za Palestince i djeluje u Pojasu Gaze, objavila je da je u izraelskim napadima do sada ubijeno devet radnika organizacije.

Erdogan: ‘Izrael se u Gazi ne ponaša kao država’

Izrael se ne ponaša “kao država” u Pojasu Gaze, rekao je turski predsjednik u srijedu, dok je Izrael napadao teritorij nakon napada Hamasa. “Izrael ne bi trebao zaboraviti da ako se ponaša više kao organizacija, a ne kao država, bit će tretiran kao takav”, rekao je Recep Tayyip Erdogan, napadajući “sramotne metode” izraelske vojske u gusto naseljenom Pojasu Gaze. “Bombardiranje civilnih naselja, ubijanje civila, blokiranje humanitarne pomoći i pokušaj da se to predstavi kao postignuća su djela organizacije, a ne države”, rekao je turski predsjednik.

Erdogan obično koristi riječ “organizacija” kada govori o Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju Turska i njeni zapadni saveznici navode kao terorističku skupinu. “Mislimo da rat treba imati etiku i da je obje strane trebaju poštovati. Nažalost, ovo je načelo prekršeno u Izraelu i Gazi”, rekao je, osuđujući “ubojstva civila na izraelskom teritoriju” i “slijepi masakr nevinih u Gazi koja je izložena neprestanom bombardiranju”.


Rusija će održavati kontakte s obje strane u izraelskom sukobu

  • Rusija će održavati kontakte s obje strane izraelsko-palestinskog sukoba i ostat će uključena u njegovo rješavanje, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Glavni prioritet Moskve je sigurnost njezinih građana koji se nalaze na teritorijima pod kontrolom obje strane”, rekao je Peskov na brifingu

Palestinski zastupnik optužuje ultranacionalistu Ben-Gvira za poticanje nasilja

  • Ahmad Tibi, palestinski zastupnik u izraelskom parlamentu, osudio je krajnje desničarskog ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira za poticanje nasilja između židovskih i arapskih zajednica “zbog nekih naslova”. “Ben-Gvir želi zapaliti područje i natjerati policajce da pucaju na arapske civile kako bi se vratio na pozornicu. Ovo je vrijeme da se pokaže suzdržanost i odgovornost. Zar ne boli dovoljno??”, pišeTibi na X. Tibijevi komentari uslijedili su nakon što je ministar, najpoznatiji kao rubni provokator ekstremne desnice koji mrzi Palestince, rekao da pojačava izdavanje vatrenog oružja građanima s dozvolom.

Službeno: ‘Više od 1000 Palestinaca ubijeno je u Gazi’

  • Ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze priopćilo je da je u izraelskim napadima ubijeno 1055 Palestinaca, a ranjeno 5184.

Palestinsko ministarstvo zdravstva: ’60 posto ranjenih su žene i djeca’

  • Gotovo dvije trećine ranjenih u Pojasu Gaze su žene i djeca, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva. “Svi bolnički kreveti su popunjeni, a lijekovi i medicinski potrošni materijal su na izmaku”, stoji u priopćenju. Ministarstvo zdravstva zabilježilo je više od 5000 ozlijeđenih, a najnovije informacije kažu da su među njima više od 3000 žene i djeca. Više od 260.000 je raseljeno, prema podacima UN-a.

Norveška: ‘Međunarodna zajednica treba nastaviti s pomoći Palestincima’

  • Međunarodna zajednica trebala bi nastaviti pružati financijsku pomoć palestinskom narodu i institucijama, izjavila je u srijedu za Reuters norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt. “Kao predsjedavajući međunarodne donatorske skupine Palestincima AHLC, Norveška potiče međunarodnu zajednicu da nastavi svoju financijsku pomoć palestinskom narodu”, rekla je Huitfeldt u izjavi.

Von der Leyen kaže da je napad Hamasa ‘čin rata’

  • Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da je napad palestinske militantne skupine Hamas bio hladnokrvni “čin rata” i u potpunosti podržala pravo Izraela da se brani. Obraćajući se na početku sastanka europskih povjerenika, von der Leyen također je podržala punu reviziju višemilijunske financijske potpore EU-a palestinskim projektima.

Oglašene uzbune zbog moguće nadolazeće zračne prijetnje iz Libanona ili Sirije

  • Sirene su oglašene u sjevernom Izraelu, prema izvješćima Izraelskih obrambenih snaga (IDF). Vojska upozorava na potencijalnu zračnu prijetnju iz Sirije i Libanona u blizini granica. Uzbune dolaze nakon priznanja militantne skupine Hezbollah da je jutros izvela napade na sjever Izraela.

IDF napao sveučilište u Gazi

  • Izraelske obrambene snage (IDF) kažu da su napale Islamsko sveučilište u Gazi, tvrdeći da se ono “koristi kao Hamasov kamp za obuku vojnih obavještajnih operativaca”. “Maloprije, borbeni zrakoplovi IDF-a napali su važno operativno i vojno središte terorističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze – Islamsko sveučilište”, navodi se u najnovijoj objavi IDF-a na društvenim mrežama.

Rečeno je da se kampus također koristio za razvoj i proizvodnju oružja, a održavale su se konferencije kako bi se prikupila sredstva za njegove aktivnosti. “Sveučilište je održavalo bliske veze s višim vodstvom Hamasa”, ističe IDF.


Hezbolah preuzeo odgovornost za raketni napad iz Libanona

  • Militantna skupina Hezbollah preuzela je odgovornost za raketni napad na izraelski teritorij jutros iz Libanona. Grupa je rekla da je ispalila precizne projektile kao odgovor na izraelske napade u kojima su poginula tri njena borca ranije ovog tjedna. Ovo je sada prekogranična razmjena vatre . Nedavno su Izraelske obrambene snage (IDF) potvrdile da napadaju libanonski teritorij kao odgovor na napad “protutenkovskim oružjem” preko granice

BBC: ‘U sukobu je ubijeno ili nestalo sedamnaest Britanaca’

  • BBC javlja da je nakon vikend napada Hamasa 17 mrtvih ili nestalih državljana Ujedinjenog Kraljevstva, među kojima su i djeca. Mediji citiraju “službeni britanski izvor”, a prethodna procjena navodila je “više od 10” mrtvih ili nestalih britanskih državljana.

Ubijeno 169 izraelskih vojnika

  • Najmanje 169 izraelskih vojnika ubijeno je od početka rata s Hamasom, prema izvješćima IDF-a.

Izraelska policija ubila dva Palestinca u Jeruzalemu

  • Granična policija ubila je dva Palestinca u istočnom Jeruzalemu, priopćile su policijske snage. Dvije ubijene osobe bacale su kamenje i vatromet na policajce, a vatromet je pogodio jednog od njih, priopćila je izraelska granična policija. Granična policija je u priopćenju rekla da su se smrtni slučajevi dogodili u utorak navečer unutar anektiranog područja. “Kao odgovor na prijetnju njihovim životima, granični policajci su pucali na dvojicu napadača za koje je kasnije potvrđeno da su mrtvi”, priopćila je policija.

IDF potvrdio da napada libanonski teritorij

  • Izraelske obrambene snage (IDF) kažu da trenutno izvode napade unutar libanonskog teritorija. “Kao odgovor na protutenkovske projektile koji su nedavno ispaljeni na vojnike IDF-a, IDF trenutačno napada libanonski teritorij”, navodi se. Napad s libanonskog teritorija navodno je izvršen u blizini izraelskog grada Arab al Aramshe, nasuprot libanonskog sela Dhayra. Izrael nije iznio detalje o tome tko bi mogao biti odgovoran, niti je li bilo žrtava na obje strane.

IDF ne može potvrditi jesu li bebe obezglavljene

  • Izraelske obrambene snage (IDF) rekle su za SkyNews da ne mogu potvrditi izvješća da su teroristi Hamasa u kibucu Kfar Azi odrubili glave 40 beba. Potvrđeno je da su djeca ubijena u kibucu, ali tvrdnje o odrubljivanju glava za sada ostaju nepotvrđene.

Papa poziva na oslobađanje svih talaca koje drži Hamas

  • Papa Franjo pozvao je na oslobađanje svih talaca koje drži Hamas. Rekao je da je jako zabrinut zbog “potpune opsade” koju je Izrael nametnuo Gazi.

Protutenkovski projektil ispaljen na položaj IDF-a kod libanonske granice

  • Izraelske obrambene snage (IDF) kažu da je protutenkovski projektil ispaljen iz Libanona na vojnu postaju u blizini sjevernog sela Arab al-Aramshe. IDF kaže da će uskoro dati dodatne informacije, a za sada nema informacija o ozlijeđenima. Proteklih dana bilo je nekoliko smrtonosnih sukoba na sjevernoj granici, a odgovornost za većinu njih preuzele su palestinske terorističke skupine koje djeluju iz južnog Libanona pod kontrolom Hezbollaha.

Jedina elektrana u Gazi ima goriva za ‘najviše 12 sati’

  • Jedina elektrana u Pojasu Gaze i jedini trenutni opskrbljivač električnom energijom ostat će bez goriva za 10 do 12 sati, prema riječima predsjednika Palestinske energetske uprave. Thafer Melhem je to rekao za radio Glas Palestine usred “potpune opsade” koju provodi Izrael, koji nastoji ograničiti struju, hranu i vodu na cijeli Pojas Gaze. Ranije je objavljeno da su dva od tri komunikacijska tornja u regiji također bila meta, te da ih je Izrael uništio tijekom noći. Ranije je također javljeno da elektrani ponestaje goriva, no Melhem je prvi dao konkretniju procjenu.

Kirurg: ‘Bolnički uvjeti u Gazi postaju jako loši’

  • Bolnički uvjeti u Gazi “postaju jako loši”, rekao je kirurg iz Liverpoola koji je trenutno u Gazi za Sky News. Dr. Abdel Hammad, koji je bio u Gazi kako bi izvršio transplantaciju bubrega kada se dogodio napad Hamasa, rekao je da je “zabrinut da će stvari postati teže u narednim danima” jer su zalihe smanjene.

“Stvari su vrlo teške i ljudi su zabrinuti za svoju sigurnost. Pretpostavljam da smo na najsigurnijem mjestu u Gazi, ali ipak je zastrašujuće kada se dogode ovi zračni napadi”, rekao je. Kirurg je dodao da su bolnički uvjeti u Gazi “postali stvarno loši”. “Sada su preplavljeni brojkama bolesnika i ranjenika koje imaju”, kaže Hammad.


IDF se oglasio o Kfar Azazu

  • Izraelske obrambene snage imaju novu objavu o masakru u kibucu Kfar Azaz. “U subotu ujutro teroristi Hamasa jurišali su preko polja. Neki su sletjeli paraglajderima. Teroristi su išli od kuće do kuće, masakrirali bebe, majke i očeve u njihovim spavaćim sobama. Hamas će platiti za ovaj zločin”, rečeno je. BBC-jeva ekipa ušla je u zajednicu i snimila potresnu reportažu.

Shapps: ‘Ne postoji jednakost između akcija Izraela i Hamasa’

  • Britanski ministar obrane Grant Shapps rekao je da “nema ekvivalencije” između akcija Izraela i Hamasa. Govoreći za Sky News, Shapps je rekao: “Znamo da u ratu može biti velike štete. U ovom slučaju za teroriste. Ali to nije Izraelov cilj, zbog čega kažem da nema jednakosti između te dvije strane”.

Upitan o tvrdnjama da Izrael možda krši međunarodno pravo ne dopuštajući civilima u Gazi pristup hrani, vodi i grijanju, Shapps je rekao: “Još je rano. Morali su zatvoriti granicu iz očitih razloga. Mi u Ujedinjenom Kraljevstvu apsolutno branimo pravo Izraela da učini ono što treba učiniti kako bi krenuo na Hamas. Naravno da moraju poštovati međunarodno pravo i u mojim razgovorima s Izraelcima, naravno, razgovarali smo o svemu tome. Ali, kao što sam rekao, mislim da nešto od ovoga odvlači pozornost od izvješća koja još uvijek stižu.”

Upitan što je postala distrakcija, rekao je: “Mislim da je razlika između ljudi koji pokušavaju na neki način reći da postoji neka vrsta jednakosti između te dvije strane, a to je potpuno pogrešno.”


UN: Iz Gaze raseljeno preko 260 tisuća ljudi

  • Više od 263.000 ljudi raseljeno je u Gazi tijekom izraelskih zračnih napada koji su u tijeku, a očekuje se da će broj “i dalje rasti”, priopćio je rano u srijedu Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA). Brojka predstavlja desetinu stanovništva u gusto naseljenoj enklavi.

Među onima koji su raseljeni, najmanje 175.486 ljudi traži utočište u školama Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i zapošljavanje (UNRWA), dok oko 3.000 ljudi ostaje raseljeno zbog prethodnih eskalacija, navodi OCHA u svom ažuriranju. To je najveći broj interno raseljenih Palestinaca od 50-dnevne eskalacije neprijateljstava 2014. godine, rekao je OCHA.


Veleposlanica RH u Izraelu: Uskoro počinje kopneni ulazak u Gazu

  • U ovom trenutku raketira pozicije Hamasa s kopna i mora te se očekuje da će kroz nekoliko sati ili dan dva započeti kopneni ulazak u Gazu”, rekla je Vesela Mrđan Korać, veleposlanica Republike Hrvatske u Izraelu jutros u emisiji “U Mreži prvog” na HRT-u.

“Postoji strah od širenja sukoba, ali i realna mogućnost, stoga što je granica Izraela s Libanonom i Sirijom već dulje vrijeme u napetostima”, dodala je.

Rekla je kako Izrael usmjerava veliki dio svojih vojnih snaga prema svojoj sjevernoj granici kako bi se osigurao u slučaju da se taj front otvori.

“Dok traju vojne operacije Izrael intenzivno radi sa svim svojim partnerima kako bi prevenirao takvu situaciju, jer ona otvara nepredvidljive scenarije”, naglasila je.


Izrael prestao koristiti taktiku koja spašava civile?

  • Izraelske obrambene snage (IDF) prestale su , sudeći prema izjava iz vojnog vrha, koristiti taktiku “roof knocking” (eng. kucanje po krovu). Eufemizam opisuje vojnu taktiku koja je prvi put razvijena 2009. i od tada korištena u nekoliko sukoba. IDF ispaljuje raketu bez punjenja, ili s vrlo malo eksploziva, na krov nebodera, signalizirajući civilima da ga brzo napuste jer slijedi drugi, razarajući udar.

IDF-ov glasnogovornik pukovnik Richard Hecht objasnio je da razlika između vojnih i civilnih ciljeva nije tako jednostavna. “U zgradama u kojima ljudi žive moglo bi biti skladište oružja… tamo bi mogao živjeti kralj Hamasa”, rekao je.

Na pitanje je li IDF prekinuo koristiti tu taktiku, Hecht je u ponedjeljak rekao da Hamas nije “pokucao po krovu”. “Kada su ušli i bacili granate na naša kola hitne pomoći, nisu lupali po krovu. Ovo je rat. Ljestvica je drugačija”, dodao je Hecht. Izostanak takvih upozorenja može pridonijeti značajnom broju civilnih žrtava prijavljenih do sada u Gazi. U Gazi je od subote ubijeno najmanje 900 ljudi.


Struje će u Gazi nestati “u roku od nekoliko sati”

  • Opskrba Gaze električnom energijom “u potpunosti će prestati za nekoliko sati”, ograničavajući mogućnost pružanja osnovnih usluga, priopćila je u srijedu vlada enklave koju kontrolira Hamas.

Izraelske snage gađaju Gazu zračnim napadima od subote, pogađajući stotine ciljeva i pretvarajući naselja u ruševine, nakon terorističkih napada Hamasa na Izrael bez presedana.


Izrael: ‘Uništili smo Hamasov napredni sustav protuzračne obrane’

  • Izraelske zračne snage (IAF) tvrde da su “uništile napredni sustav za otkrivanje koji je razvio Hamas, a koji je korišten za otkrivanje zrakoplova iznad Pojasa Gaze.” U objavi Twitteru, IAF je rekao: “Godinama je Hamas uspostavio mrežu visokokvalitetnih kamera, skrivenih unutar solarnih grijača diljem Pojasa Gaze, s ciljem identificiranja i praćenja zrakoplova.” Objava je popraćena video snimkom na kojoj se vide udarci. “Jučer, u nekoliko minuta zrakoplovi su napali sve lokacije povezane s ovom mrežom i lišili Hamas njegove sposobnosti da proizvede sliku neba kada je u tijeku napad iz zraka”, priopćio je IAF.

Hamas: 30 ubijenih u zračnim napadima tijekom noći u Gazi

  • Najmanje 30 ljudi poginulo je u izraelskim zračnim napadima tijekom noći, rekao je glasnogovornik Hamasa. Izraelske snage su tijekom napale 200 ciljeva u Gazi, objavio je jutros IDF.

Sirene za uzbunu na jugu Izraela

  • Sirene za uzbunu oglasile su se u južnom Izraelu, blizu granice s Pojasom Gaze. Mnoge zajednice u blizini granice već su evakuirale Izraelske obrambene snage (IDF).

Nastavak izraelskog bombardiranja Gaze

  • Usred rastućih očekivanja da će Izrael započeti kopnenu invaziju na Gazu za nekoliko dana, zračne snage nastavile su napadati enklavu smrtonosnim udarima jučer kano navečer, koristeći desetke borbenih zrakoplova za gađanje više od 70 ciljeva, prema izraelskim vojnim dužnosnicima.

Potpukovnik Jonathan Conricus, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF), rekao je u srijedu ujutro da je 300.000 rezervista poslano na jug, blizu Gaze, i da se spremaju “izvršiti misiju koju nam je dala izraelska vlada… pobrinite se da Hamas, na kraju ovog rata, neće imati nikakvih vojnih sposobnosti kojima bi mogli prijetiti ili ubijati izraelske civile”.

Izraelske obrambene snage (IDF) su na Telegramu objavile: “Treći put u 24 sata, IDF nastavlja s izvođenjem opsežnih napada u Pojasu Gaze. Nedavno su deseci borbenih zrakoplova pogodili preko 200 ciljeva u Al-Furqanu.”

“Al-Furqan, četvrt u sjevernom Pojasu Gaze, koristi se kao terorističko središte terorističke organizacije Hamas, gdje je usmjeren veliki broj terorističkih napada protiv Izraela. IDF će nastaviti djelovati protiv Hamasove terorističke infrastrukture koja usmjerava teror protiv Izraela”, navodi se u priopćenju.


Stranka u Francuskoj pod istragom zbog veličanja ‘terorizma’

  • U Francuskoj ljevičarska Nova antikapitalistička stranka (NPA) je pod istragom zbog veličanja “terorizma” zbog komentara nakon smrtonosnih napada Hamasa na Izrael, rekao je u utorak francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

Darmanin je rekao da su tužitelji proslijedili slučaj policiji nakon što je krajnje ljevičarski NPA potvrdio “svoju potporu Palestincima i načinima borbe kojima su se odlučili oduprijeti”. Stranka je zaključila svoje službeno priopćenje riječju “intifada” što znači ustanak, prenosi AFP.

NPA je rekla da se izraelska strategija sastoji “od fizičkog i redovitog uklanjanja novih generacija aktivista i protivnika okupacije, u beskrajno ponavljajućem ciklusu”. “Ovoga puta, ofenziva je na strani otpora”, rečeno je.

Kasnije je premijerka Elisabeth Borne naglasila da Francuska neće tolerirati “antisemitizam” u zemlji. Dva propalestinska prosvjeda koja su se trebala održati u Parizu u četvrtak zabranjena su, rekao je šef pariške policije Laurent Nunez. Policijska zabrana izrečena je “zbog opasnosti od narušavanja javnog reda i mira”.


Glasnogovornik: ‘Glavni cilj Izraela je uništiti Hamas’

  • Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga potpukovnik Conricus rekao je u tom ažuriranju da je misija izraelske vojske “osigurati da Hamas, na kraju ovog rata, neće imati nikakve vojne sposobnosti kojima bi mogao prijetiti ili ubijati izraelske civile”, piše The Guardian.

Izrael najavio kopnenu ofenzivu na Gazu

  • Reuters izvještava da je izraelski ministar obrane Yoavv Gallant, govoreći sinoć vojnicima u blizini granice s Gazom, rekao: “Hamas je želio promjenu i dobit će je. Ono što je bilo u Gazi više neće biti. U ofenzivu smo krenuli iz zraka, kasnije ćemo i sa zemlje.”

Izjava je još jedan jasan znak da je kopnena ofenziva na Gazu neizbježna. Podsjetimo, Izraelcima je ministarstvo unutarnjih poslova poručilo da pripreme sigurno mjesto za sklonište i dovoljno hrane, vode i drugih zaliha za 72 sata.


Broj umrlih u Izraelu popeo se na više od 1.200

  • Izraelski javni servis Kan javlja da je broj izraelskih žrtava premašio 1.200. Velika većina poginulih bili su civili. Više od 2.700 je ranjeno. Četiri dana nakon što je Hamas divljao po gradovima na jugu Izraela, ubivši stotine ljudi, izraelski vojnici još uvijek otkrivaju i skupljaju tijela mrtvih.

Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da je najmanje 900 Palestinaca ubijeno, a do 4.600 ranjeno u izraelskim zračnim napadima na blokiranu enklavu od subote. Među mrtvima je 260 djece i 230 žena. Gaza je duga 40 km (25 milja) i široka 10 km (6 milja) i dom je za 2,3 milijuna ljudi.

Dok je više od 260.000 ljudi bilo prisiljeno napustiti svoje domove u Gazi, dok teška izraelska bombardiranja iz zraka, kopna i mora nastavljaju pogađati palestinsku enklavu, objavili su Ujedinjeni narodi. “Vjeruje se da je više od 263.934 ljudi u Gazi napustilo svoje domove”, objavila je UN-ova humanitarna agencija OCHA, upozoravajući da se “očekuje da će ovaj broj i dalje rasti”.


SAD, Izrael i Egipat raspravljaju o koridoru za civile

  • SAD je razgovara s Izraelom i Egiptom o ideji sigurnog prolaza za civile u Gazi dok Izrael napada enklavu nakon smrtonosnog napada Hamasa tijekom vikenda, rekao je u utorak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. “Usredotočeni smo na ovo pitanje, u tijeku su konzultacije”, rekao je Sullivan novinarima u Bijeloj kući.

“Ne želim u ovom trenutku previše toga javno iznositi”, dodao je Sullivan. “Ne ciljamo namjerno civile. Radimo na tome da osiguramo da se naše vojne operacije provode u skladu s vladavinom prava i ratnim pravom”, rekao je Sullivan o SAD-u i Izraelu, upitan o civilnim žrtvama u Gazi na brifingu za novinare u utorak.


Palestinski izaslanik u UN-u optužuje Izrael za genocid

  • Palestinski izaslanik u Ujedinjenim narodima nazvao je u utorak genocidom izraelsko bombardiranje Gaze i nametanje potpune opsade palestinske enklave pod kontrolom Hamasa.

Militanti Hamasa izveli su u subotu svoj najsmrtonosniji napad u povijesti Izraela, kada su naoružani napadači divljali po izraelskim gradovima, ubivši više od 1000 ljudi i odvodeći desetke talaca u Gazu. Izrael je uzvratio zračnim udarima na Gazu koji su sravnili cijele četvrti dok se priprema za moguću kopnenu ofenzivu.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant izazvao je međunarodnu osudu najavivši u ponedjeljak “potpunu blokadu” kako bi se spriječio dovoz hrane i goriva u Gazu, dom za 2,3 milijuna ljudi. Gallant je rekao da se Izrael bori protiv “zvjerskih ljudi”.

“Takva očigledna dehumanizacija i pokušaji da se narod bombardira, da se koristi izgladnjivanje kao metoda ratovanja i da se iskorijeni njihova nacionalna egzistencija – nisu ništa manje nego genocidni”, napisao je palestinski izaslanik u UN-u Riyad Mansour u pismu Vijeću sigurnosti UN-a, objavio je Reuters. “Ova djela predstavljaju ratne zločine”, napisao je.


SAD: Izraelci ne teže opsadi Gaze

  • Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u utorak kako on razumije da “koncept opsade nije nešto čemu će zapravo težiti izraelska vlada”, dodajući da Washington razgovara s izraelskom vladom “o njihovim postupcima u u tom pogledu.”

Sullivan je također rekao da su američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak razgovarali o “razlici između pune odgovornosti koju snose Hamasovi teroristi i nedužnih civila”.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan u nedjelju je optužio Hamas za ratne zločine i rekao da je vrijeme da se “zbriše Hamasova teroristička infrastruktura”, dok se 15-člano Vijeće sigurnosti UN-a sastalo iza zatvorenih vrata o sukobu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u ponedjeljak je rekao da je “duboko potresen” izraelskom objavom potpune opsade Gaze. “Humanitarna situacija u Gazi bila je izuzetno teška prije ovih neprijateljstava, a sada će se samo eksponencijalno pogoršati”, rekao je Guterres.