Uživo. Izraelska vojska pokušala spasiti taoce u Gazi, dronovima napada Hezbolah. U Libanonu ubijen novinar Reutersa

Pratimo sedmi dan od početka invazije militanata Hamasa na Izrael

Ovo su ključni događaji:


  • Izrael: Palestinci imaju 24 sata da se presele na jug Gaze
  • Britanski premijer pozvao Izrael da ‘zaštiti obične Palestince’
  • Izrael: Tijekom noći pogodili smo 750 meta u Gazi
  • WHO: Zdravstveni sustav u Pojas Gaze je pred pucanjem
  • Iran: Nastavak zločina nad Palestincima izazvat će odgovor ‘osovine’
  • Američki ministar obrane: ‘Naša podrška Izraelu je čvrsta’
  • Izrael izveo ograničene operacije na Području Gaze u zadnja 24 sata

Novinar Reutersa poginuo na jugu Libanona

  • Novinar Reutersa poginuo je, a još šest drugih novinara ozlijeđeno je, u petak na jugu Libanona dok je snimao razmjenu vatre na izraelsko-libanonskoj granici. “Duboko smo ožalošćeni što smo doznali da je poginuo naš snimatelj Isam Abdalah“, rekao je Reutersov glasnogovornik.

Agencija je dodala da su dvojica Reutersovih novinara, Thaer Al-Sudani i Maher Nazeh, ozlijeđeni. Al Jazeera je potvrdila da su među ozlijeđenima izvjestiteljica i njezin snimatelj.

U granatiranju su ozlijeđena i dvojica novinara francuske novinske agencije AFP, rekao je izvor iz agencije. Incident se dogodio na jugu Libanona u blizini granice s Izraelom.

Ubrzo nakon granatiranja, Hezbolah je priopćio da je uzvratio na izraelske napade “izravnim i odgovarajućim oružjem postigavši točne pogotke.”


Izrael izveo ograničene operacije u Pojasu Gaze

  • Kopnene snage izraelske vojske provele su upade na teritorij Pojasa Gaze u posljednja 24 sata, objavila je vojska, uoči očekivane kopnene ofenzive na taj izrazito napučen palestinski teritorij.

“Tijekom posljednja 24 sata, snage izraelske vojske provele su lokalizirane operacije unutar teritorija Pojasa Gaze” kako bi pronašle teroriste i oružje, precizira se u priopćenju. Tijekom tih operacija pokušalo se i “pronaći nestale osobe”, dodaje vojska.

Izraelska vojska pozvala je civile u Gazi, više od milijun ljudi, da se presele prema jugu u roku od 24 sata dok se gomilaju tenkovi uoči očekivane kopnene invazije, kao odgovor na napad Hamasa prošle subote.


Napadi dronovima na Hezbolah

  • Izrael je počeo kampanju napada bespilotnim letjelicama na ciljeve Hezbolaha u Libanonu, objavile su Izraelske obrambene snage (IDF). “Prvo izvješće – IDF bespilotna letjelica trenutno gađa terorističke mete koje pripadaju terorističkoj organizaciji Hezbolah u Libanonu. Detalji slijede”, priopćili su iz IDF-a.

Izraelsko granatiranje pogodilo osmatračnicu libanonske vojske

  • Izraelsko granatiranje prema gradu Dhayra u južnom Libanonu pogodilo je osmatračnicu libanonske vojske. Informaciju su Reutersu rekla dva sigurnosna izvora i jedan drugi izvor.

Putin usporedio napade na Gazu i Lenjingrad

  • Putin je usporedio “neprihvatljivu izraelsku opsadu Gaze“ sa “nacističkom blokadom Lenjingrada.“

IDF puca prema Libanonu

  • IDF kaže da je uslijed eksplozije došlo do urušavanja dijela zida ka libanonskoj granici, nedaleko kibutza Hanita. Vojska odgovara artiljerijskom paljbom u tom smjeru.

Izrael sumnja na oružani upad iz Libanona

  • Izrael sumnja da je u tijeku oružani upad na njihov teritorij iz Libanona. Informaciju je objavila izraelska vojska. Upozorila je građane blizu granice s Libanonom da ostanu doma, zaključaju vrata i zatvore prozore. Mjesto koje je navodno napadnuto je Hanita i nalazi se oko 500 metara od granice.

Von der Leyen: ‘Neizreciv užas’

  • Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je u mjestu Kfar Azza. “Ovo je jedan od epicentara zlodjela koja je počinio Hamas prošlog vikenda. Užas onoga što se ovdje dogodilo je neizreciv. Tugujemo s obiteljima žrtava”, tvitala je.

Poginulo oko 1800 Palestinaca

  • Prema najnovijim informacijama dosad je poginulo oko 1800 Palestinaca. Oko 6488 osoba je ranjeno u izraelskim napadima od subote naovamo.

Zračna uzbuna u sjevernom Izraelu

  • Na sjeveru Izraele oglasile su se sirene, kao upozorenje na mogući raketni napad, javlja Reuters.

Palestinsko ministarstvo: Na Zapadnoj obali Izraelci ubili tri Palestinca

  • Izraelske snage ubile su tri Palestinca na Zapadnoj obali, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva. Ubijeni su tijekom prosvjeda podrške Gazi.

Američki ministar obrane: ‘Nije vrijeme za neutralnost, naša podrška Izraelu je čvrsta’

  • Američki ministar obrane kazao je da je “podrška SAD-a Izraelu željezno čvrsta” i da želi da to bude “kristalno jasno”. “Nikad nema opravdanja za terorizam”, poručio je Lloyd Austin. “Ovo nije vrijeme za neutralnost ili za isprike za neoprostivo”, dodao je. “Hamas ne govori u ime palestinskog naroda. Svijet je svjedočio velikom zlu. SAD će se pobrinuti da Izrael ima ono što mu je potrebno da se obrani”, poručio je još Austin u Izraelu.

Izraelski ministar obrane: ‘Borit ćemo se i pobijedit ćemo’

  • Izraelski ministar obrane Yoav Gallant i njegov američki kolega Lloyd Austin drže zajedničku konferenciju za novinare. Gallant je opisao Hamas kao “ISIS iz Gaze”, dodavši da su na iranskom platnom spisku. “Ubojstva, silovanja, otmice, to je ono s čime se suočavamo u ovom ratu”, rekao je. “Nastavit ćemo se boriti i pobijedit ćemo u ovom ratu, pobijedit ćemo”, poručio je Gallant.

Hezbollah: ‘Spremni smo doprinijeti sukobima protiv Izraela’

  • Libanonski šijitski pokret Hezbollah, moćna skupina koju podupire Iran, rekao je da je “spreman” i da će “doprinijeti” sukobima protiv Izraela. Postojali su strahovi da bi se Hezbollah mogao uključiti u rat – unatoč tomu što su ga strane sile upozoravale da ostane po strani. Kao i Hamas, i Hezbolah ima bezuvjetnu podršku Irana koji je pokrovitelj onih organizacija koje zagovaraju uništenje Izraela.

Podsjetimo, pokret Hezbollah gađao je u nedjelju tri izraelska vojna položaja na području farma Shebaa u znak solidarnosti s palestinskim narodom, na što je Izrael uzvratio topničkom vatrom i dronom na južni Libanon.


Izrael iznad Gaze bacio letke s naredbom o evakuaciji

  • Sky News javlja kako su iznad Gaze bačeni leci u kojima stoji izraelsko upozorenje civilima da odmah napuste svoje domove. “Stanovnicima grada Gaze, terorističke organizacije su započele rat protiv države Izrael. Grad Gaza je postao bojno polje. Morate odmah evakuirati svoj dom i uputiti se u južnu dolinu Gaze”, piše na lecima, kako je preveo Sky Newsov prevoditelj. Društvenim mrežama šire se snimke tisuća letaka u zraku.

Ursula von der Leyen u Izraelu

  • Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u Izrael. “Došla sam kako bih izrazila solidarnost s izraelskim narodom, u jeku strašnih terorističkih napada Hamasa”, napisala je na Twitteru, odnosno X-u.

Američki ministar obrane: ‘Hamas je na puno načina gori od ISIS-a’

  • Američki ministar obrane Lloyd Austin, koji je stigao u posjet Izraelu, rekao je kako vjeruje da je teroristička skupina Hamas na mnogo načina gora od ISIS-a. “Uz vas smo, gospodine premijeru, i kao što je predsjednik rekao, čuvamo vam leđa”, rekao je Austin izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu na sastanku u Tel Avivu, prenosi Times of Israel.

Palestinski predsjednik: ‘Odbacujemo prisilno raseljavanje’

  • Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je američkom državnom tajniku Anthonyju Blinkenu da “odbacuje prisilno raseljavanje” Palestinaca u Gazi, javlja Sky News. Dodao je da humanitarni koridori moraju biti odmah dopušteni.

UN-ova agencija: ‘Gaza se pretvara u pakao, na rubu je kolapsa’

  • “Brzina razvoja i razmjeri humanitarne krize stvaraju jezu u kostima. Gaza brzo postaje pakao, na rubu je kolapsa. Nema iznimke, sve strane moraju poštovati ​​ratno pravo; humanitarna pomoć mora biti pružena civilima u svakom trenutku”, poručio je povjerenik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice, general Philippe Lazzarini. Poziv Izraela kojim je civilima naređeno da napuste grad Gazu u roku od 24 sata nazvao je “užasnim”. Dodao je da je do sada već raseljeno 423.000 ljudi.

Njemačka u strahu od antisemitskih napada jača mjere sigurnosti

  • Njemačke vlasti očekuju val antisemitskih napada na židovske objekte u Njemačkoj, ali i prosvjede ispred veleposlanstava zemalja koje podržavaju Izrael, prije svega SAD-a, javljaju njemački mediji u petak, prenoseći da vlasti jačaju mjere sigurnosti. “Povisili smo stupanj sigurnosti ispred židovskih objekata u Njemačkoj poput sinagoga ili škola”, rekao je direktor Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench.

Hamas poziva na prosvjedne skupove, u Jordanu se okupilo 10.000 ljudi

  • Tisuće ljudi okupile su se u jordanskoj prijestolnici Ammanu na prosvjedima u znak potpore Palestincima – u jeku izraelskih zračnih napada na Gazu u znak odmazde za smrtonosni napad Hamasa. Na skupu se okupilo oko 10.000 ljudi, javlja Times of Israel. Slični prosvjedi očekuju se u Libanonu, Siriji i drugim arapskim zemljama nakon popodnevne molitve u petak.

Hamas je preko kanala Telegram pozvao na prosvjedne skupove diljem Europe. Prema internim spisima koje su dobili na uvid neki njemački mediji poput dnevnika Koelner Stadtanzeiger, tamošnji Savezni ured ne isključuje ni mogućnost da Hamas svoje sljedbenike pozove i na poduzimanje napada na objekte poput sinagoga. Pritom, kako se navodi, postoji opasnost od “spontanih slučajeva radikalizacije” osoba koje do sada nisu vlastima bile poznate kao pripadnici islamističke scene.


Iranski ministar: ‘I druge strane bi se mogle uključiti u sukob’

  • Iranski ministar vanjskih poslova, Husein Amirabdollahian, kazao je da bi se i druge strane mogle uključiti u sukob ako Izrael ne prestane s napadima na Pojas Gaze. „ako ovi organizirani ratni zločini koje rade Zionisti odmah ne prestanu, možemo zamisliti sve“, kazao je.

„Smiješno je da u vrijeme kada SAD poziva strane na suzdržanost, dopušta kriminalcima u lažnom entitetu Ziona da ubija žene, djecu i civile u Gazi. SAD ne može slati oružje za ubijanje žena, djece i civila u Gazi i pozivati na suzdržanost u isto vrijeme“, kazao je.


Aškelon bombardiran tri puta u 45 minuta

  • The Times of Israel javlja kako se u Aškelonu i okolnim područjima i dalje čuju sirene za uzbunu. Taj izraelski grad na jugu zemlje je s područja Pojasa Gaze bombardiran tri puta u 45 minuta. U gradu se, navode, čula i pucnjava te su na teren krenuli specijalci. Inače, grad Aškelon broji 132.557 stanovnika.

Putin traži da Izrael ne kreće s kopnenom operacijom: ‘Civilne žrtve bi bile neprihvatljive’

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin oglasio se o sukobu Hamasa i Izraela te zatražio od Izraela da ne kreće u kopnenu operaciju u Gazi. Rekao je da bi to dovelo do „apsolutno neprihvatljivih“ civilnih žrtava.

Inače, danas je 597. dan ruske invazije na Ukrajinu, koju Putin naziva Posebnom vojnom operacijom, a u kojoj je također poginuo velik broj civila. No, Putin Izraelu poručuje da bi korištenje teškog naoružanja u stambenim područjima imalo „teške posljedice za obje strane.“

„Najvažnije, civilne žrtve bi bile u potpunosti neprihvatljive. Sada je glavno zaustaviti krvoproliće“, zaključio je.


Izrael: Pogodili smo desetke lokacija za lansiranje dronova u Gazi

  • Izraelske obrambene snage kažu da su pogodile desetke mjesta za lansiranje bespilotnih letjelica u Pojasu Gaze, koja su se nalazila na krovovima stambenih zgrada. “Ovo je još jedan primjer kako teroristička skupina Hamas koristi građane Pojasa Gaze kao živi štit”, stoji u priopćenju IDF-a.

WHO: ‘Evakuacija teško bolesnih u Gazi jednako je smrtnoj kazni’

  • Evakuacija teško bolesnih ljudi iz sjeverne Gaze predstavlja “smrtnu kaznu”, rekao je glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević. Dodao je da je tražiti takvo nešto od zdravstvenih radnika “više nego okrutno”. Izrael je, podsjetimo, ranije objavio naredbu da se Palestinci evakuiraju na jug Gaze, što su militanti Hamasa nazvali “propagandom” i “odvratnim psihološkim ratom”.

Hamas: Ispalili smo 150 raketa na Izrael

  • Palestinska militantna skupina Hamas tvrdi da je ispalila 150 raketa na grad Aškelon u Izraelu, prenosi Sky News.

Šef Hezbollaha sastao se s iranskim ministrom vanjskih poslova

  • Iranski ministar vanjskih poslova razgovarao je o nestabilnoj situaciji na Bliskom istoku s vođom terorističke skupine Hezbollah. U priopćenju Hezbollaha navodi se da su se ministar Hossein Amirabdollahian i glavni tajnik Hezbollaha, Hassan Nasrallah, sastali u Bejrutu rano u petak kako bi razgovarali o “izraelskoj agresiji na Gazu i brutalnim zločinima počinjenim nad njezinim narodom”. Ova informacija stiže usred zabrinutosti da bi se teško naoružani Hezbollah, koji podržava Iran, mogao pridružiti ratu s Izraelom.

Izraelska vojska: ‘Hamas će biti odgovoran za svakog civila koji se ne evakuira’

  • Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga, Daniel Hagari, izjavio je da je Hamas odgovoran za bilo kakvu štetu civilima – koji se ne evakuiraju iz sjevernog dijela Pojasa Gaze. “Hamas iskorištava stanovnike Pojasa Gaze, donoseći im katastrofu, i poziva ih da ne slušaju preporuke IDF-a”, rekao je. Naime, Hamas je ranije poziv Izraela Palestincima da se evakuiraju nazvao “propagandom” i “psihološkim ratom”.

Izrael: U Pekingu napadnut izraelski diplomat

  • Službenik izraelskog veleposlanstva u Pekingu hospitaliziran je nakon napada, priopćilo je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova. Diplomat je u stabilnom stanju, a motiv napada, koji se nije dogodio u veleposlanstvu, istražuje se, kažu u ministarstvu, javlja Times of Israel. Izvješća lokalnih medija sugeriraju da je zaposlenik izboden nožem u trgovačkom centru. Kina za sada nije komentirala ovaj incident.

Hamas: U izraelskim napadima poginulo 13 talaca

  • Hamas je, kako izvještava novinska agencija AFP, objavio da je u Gazi u izraelskim napadima ubijeno i 13 talaca koje su uzeli.

Ova skupina tvrdi da među poginulima ima i stranaca, ali ne precizira o čijim je državljanima riječ, već samo navodi da su stradali unutar protekla 24 sata. Izraelska strana zasad nije komentirala ovu tvrdnju.


U Sarajevu prosvjed u znak potpore Palestini

  • Više stotina građana i Palestinaca koji žive u Bosni i Hercegovini okupilo se u četvrtak navečer u Sarajevu u znak potpore palestinskome narodu, nakon što je na Bliskome istoku eskalirao sukob zbog terorističkog napada Hamasa na Izrael.

Prosvjednici koji su se okupili na poziv neformalne skupine ‘Prijatelji države Palestine’ najprije su u koloni vozila prošli ulicama Sarajeva s istaknutim palestinskim zastavama te su se zaustavili ispred gradske Vijećnice.
Tamo su okupljeni uzvikivali “Slobodna Palestina, slobodna Gaza” te upozoravali na izraelsko razaranje pojasa Gaze. Jedan od organizatora, Emir Ćosović, rekao je kako su okupljeni prosvjedom pokazali da su s građanima Palestine i Gaze. “Mi ćemo uvijek biti uz palestinski narod, to su naša braća i prijatelji”, rekao je Ćosović.


Američki ministar obrane stigao u Izrael

  • Američki ministar obrane Lloyd Austin sletio je u Izrael, javlja Sky News. Austin bi se trebao sastati s premijerom Benjaminom Netanyahuom, dužnosnicima obrane i izraelskom izvanrednom vladom.

Orban: Mađarska neće dopustiti skupove podrške ‘terorističkim organizacijama’

  • Mađarska neće dopustiti nikakve skupove podrške “terorističkim organizacijama”, rekao je premijer Viktor Orbán na, dodajući da bi se svi mađarski građani trebali osjećati sigurnima, bez obzira na njihovu vjeru ili podrijetlo. “Šokantno je da se diljem Europe održavaju skupovi sućuti s teroristima”, rekao je Orbán, prenosi Reuter.

Izrael razočaran reakcijom Kine na napad Hamasa

  • Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je izrazilo “duboko razočaranje” u razgovoru s kineskim izaslanikom za Bliski istok zbog toga što Kina nije osudila Hamasov napad tijekom vikenda. “Izostala je jasna i nedvosmislena osuda užasnog masakra koji je počinila teroristička organizacija Hamas nad nedužnim civilima ”, prenosi Reuters priopćenje.

SAD danas kreće s evakuacijom svojih državljana iz Izraela

  • SAD je za danas organizirao prvi repatrijacijski let za svoje državljane u Izraelu. Druge zemlje poput Argentine, Francuske, Južne Koreje, Australije i Kanade evakuirale su svoje građane iz Izraela tijekom cijelog tjedna.

Na sjeveru Gaze zavladala panika, a mnogi medicinari ne žele napustiti pacijente

  • Izraelska naredba na evakuaciju na sjeveru Gaze izazvala je nalet panike, prema izvještajima iz Pojasa Gaze. “Ovo je kaos, nitko ne razumije što treba raditi”, rekla je za AP Inas Hamdan, službenica UN-ove agencije za palestinske izbjeglice u gradu Gazi. Kaže da je cijelom osoblju UN-a u gradu Gazi rečeno da se evakuiraju južno u Rafah.

Nebal Farsakh, glasnogovornica palestinskog Crvenog polumjeseca u gradu Gazi, kaže da ne postoji način da se više od milijun ljudi sigurno preseli tako brzo. “Zaboravite na hranu, zaboravite na struju, zaboravite na gorivo. Jedina briga sad je samo hoćeš li uspjeti, hoćeš li preživjeti,” rekla je Farsakh, prenosi The Times of Israel.

“Što će biti s našim pacijentima?”, pita se i dodaje da mnogi medicinari odbijaju evakuirati bolnice i napuštanje pacijenata.


Ovako izgleda izraelski poziv na evakuaciju

  • Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su naredbu o evakuaciji za Palestince i na društvenim mrežama. “Ova evakuacija je radi vaše vlastite sigurnosti. Moći ćete se vratiti u grad Gaza tek kada bude izdana druga najava koja to dopušta”, stoji, među ostalim, u priopćenju IDF-a. “U narednim danima, IDF će nastaviti značajno djelovati u gradu Gazi te uložiti velike napore da izbjegne ozljeđivanje civila”, dodaje se.

Izrael: Tijekom noći pogodili smo 750 meta u Gazi

  • Izraelske zračne snage objavile su da je tijekom noći pogođeno 750 “meta” u Gazi, uključujući “podzemne Hamasove terorističke tunele, vojne komplekse i položaje, rezidencije viših terorističkih operativaca koji se koriste kao vojni zapovjedni centri, skladišta oružja, komunikacijske sobe i ciljane više terorističke operativce”.

Izraelski predstavnik: Odgovor UN-a na upozorenje na evakuaciju je ‘sramotan’

  • Odgovor Ujedinjenih naroda na upozorenje Izraela stanovnicima Gaze da se evakuiraju je “sramotan”, rekao je izraelski izaslanik u UN-u Gilad Erdan. Dodao je da bi se UN trebao usredotočiti na osudu Hamasa i podupiranje prava Izraela na samoobranu. Podsjetimo, iz UN-a su apelirali da se naredba o evakuaciji poništi jer ju je nemoguće provesti bez teških humanitarnih posljedica.

Human Rights Watch: Izrael koristio bijeli fosfor u Gazi i Libanonu

  • Human Rights Watch u četvrtak je optužio Izrael za korištenje streljiva s bijelim fosforom u vojnim operacijama u Gazi i Libanonu, rekavši da uporaba takvog oružja dovodi civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih ozljeda. Upitana za komentar na optužbe, izraelska vojska je odgovorila da “trenutačno nije upoznata s korištenjem oružja koje sadrži bijeli fosfor u Gazi”. Nisu komentirali tvrdnje o uporabi u Libanonu, prenosi Reuters.

WHO: Zdravstveni sustav u Pojas Gaze je pred pucanjem

  • Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je zdravstveni sustav u Pojasu Gaze “na točki pucanja” usred gotovo neprestanog zračnog izraelskog bombardiranja, kao odgovora na Hamasov napad prošle subote.
    “Vremena da se spriječi humanitarna katastrofa sve je manje, ako se gorivo i medicinske i humanitarne zalihe koje spašavaju živote ne mogu hitno dostaviti u pojas Gaze usred potpune blokade”, kaže WHO.

“Bolnice imaju samo nekoliko sati električne energije svaki dan, budući da su prisiljene ograničiti iscrpljivanje rezervi goriva i oslanjati se na generatore za održavanje najkritičnijih funkcija. Čak će i te funkcije morati prestati za nekoliko dana kada zalihe goriva isteknu”, dodali su iz WHO-a.


Izraelske obrambene snage: ‘Civili u Gazi, evakuirajte se radi vaše sigurnosti’

  • Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Jonathan Conricus podijelio je naredbu o evakuaciji za Palestince koji su sjeverno od rijeke Gaze da se presele na jug. “IDF poziva na evakuaciju svih civila iz grada Gaze, iz njihovih domova, prema jugu, radi njihove vlastite sigurnosti i zaštite. Moći ćete se vratiti u grad Gazu tek kada bude izdano dopuštenje zato”, poručio je Conricus.

“U narednim danima IDF će nastaviti djelovati značajnim snagama u gradu Gazi te će poduzeti opsežne napore kako bi se izbjegla šteta za civile”, dodao je. “Civili nisu naši neprijatelji”, tvrdi Conricus.


Hamas: Izraelsko upozorenje Palestincima je lažna propaganda

  • Hamas je upozorenje Palestincima da se presele na jug Gaze nazvao “lažnom propagandom”. Militanti su dodali da građani u Gazi ne bi trebali nasjedati na naredbu, dodavši da se radi o “psihološkom ratu”, prenosi The Times of Israel. Podsjetimo, Izrael je Palestincima dao rok od 24 sata da se presele na jug enklave.

UN-ov ured traži da se za Gazu osiguraju novčana sredstva za najhitnije potrebe

  • UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih poslova izdao je hitan apel, tražeći od zemalja da osiguraju 294 milijuna dolara sredstava za najhitnije potrebe Palestinaca. Ta bi sredstva pomogla oko 1,2 milijuna ljudi, priopćila je agencija.

Iran: Nastavak zločina nad Palestincima izazvat će odgovor ‘osovine’

  • Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je da će nastavak zločina nad Palestincima izazvati odgovor “ostatka osovine” i da će Izrael biti odgovoran za posljedice. Izrael napada Gazu u znak odmazde za ranije divljačke ispade Hamasa u Izraelu u kojima je ubijeno najmanje 1300 ljudi, što je najsmrtonosniji napad na civile u izraelskoj povijesti. Više od 1500 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj odmazdi koja je uslijedila.

Iranski ministar rekao je da se raseljavanje Palestinaca i isključenje vode i struje u Pojasu Gaze smatraju ratnim zločinima. “Neki zapadni dužnosnici doveli su u pitanje postoji li namjera da se otvori novi front protiv cionističkog entiteta. Naravno, u svjetlu nastavka ovih okolnosti koje su ratni zločini”, rekao je, govoreći preko prevoditelja, na televiziji nakon svoje dolazak u Bejrut.

“Nastavak ratnih zločina protiv Palestine i Gaze dobit će odgovor od ostatka osovine. I prirodno, cionistički entitet i njegovi pristaše bit će odgovorni za posljedice toga”, rekao je Amirabdollahian. Nije precizirao, ali se Osovina otpora odnosi na savez između Irana, palestinskih militantnih skupina, Sirije, libanonske militantne skupine Hezbolah i drugih frakcija, prenosi Reuters.


Izrael: Palestinci imaju 24 sata da se presele na jug Gaze

  • Izraelske obrambene snage (IDF) obavijestile su Ujedinjene narode da se cijelo palestinsko stanovništvo treba preseliti na jug Gaze u u roku od 24 sata, rekao je glasnogovornik UN-a.”Ujedinjeni narodi smatraju nemogućim da se takav pokret održi bez razornih humanitarnih posljedica”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u izjavi. “Ujedinjeni narodi snažno apeliraju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, poništi izbjegavajući da se ono što je već tragedija pretvori u katastrofalnu situaciju”, rekao je. Dujarric je dodao da se naredba izraelske vojske odnosi i na svo osoblje UN-a i one koji su smješteni u objektima UN-a, uključujući škole, zdravstvene centre i klinike, prenosi Reuters.

Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze, kao odmazdu za najsmrtonosniji napad na civile u izraelskoj povijesti, kada su stotine naoružanih napadača prešle granicu i u subotu divljale izraelskim gradovima.

Izraelski dužnosnici kažu da je broj mrtvih unutar Izraela porastao na više od 1300. Većina su bili civili ubijeni u svojim domovima, na ulicama ili na plesnoj zabavi. Vlasti u Gazi priopćile su da je više od 1500 Palestinaca ubijeno i preko 6000 ranjeno u osvetničkim izraelskim zračnim udarima, a planiraju i kopneni napad.


Britanski premijer pozvao Izrael da “zaštiti obične Palestince”

  • Britanski premijer Rishi Sunak pozvao je Izrael da “zaštiti obične Palestince” dok progoni militante Hamasa odgovorne za ubojstvo Izraelaca. Downing Street je potvrdio da je premijer razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Benjaminom Netanyahuom u četvrtak nakon što je pristao poslati brodove Kraljevske mornarice i nadzorne zrakoplove Kraljevskog ratnog zrakoplovstva kao potporu Tel Avivu nakon napada Hamasa.Glasnogovornica vlade je rekla je da je tijekom telefonskog razgovora Sunak “ponovio da UK stoji rame uz rame s Izraelom u borbi protiv terorizma” i da Hamas “nikada više ne bi trebao biti u mogućnosti počiniti zločine nad izraelskim narodom”.”Imajući na umu da se Hamas upleo u civilno stanovništvo u Gazi, premijer je rekao da je važno poduzeti sve moguće mjere kako bi se zaštitili obični Palestinci i omogućila humanitarna pomoć”, dodala je.