Tomašević sazvao hitnu presicu o kaosu na Jakuševcu: 'Radnici su u stanju šoka, a smrad nije opasan za zdravlje'

Tomašević je otkrio nove detalje o odronu otpada na odlagalištu Jakuševec

FOTO: N1 screenshot

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je izvanrednu konferenciju za medije u zgradi gradske uprave. Govorio je o odronu otpada na Jakuševcu u kojem je ozlijeđeno troje radnika Čistoće.

”Teško ozlijeđeni radnik je trenutno stabilno i izvan životne opasnosti. Čuo sam se s članom obitelji ozlijeđenog radnika i ponudio pomoć ozlijeđenom radniku i cijeloj njegovoj obitelji”, rekao je. Dodao je da je više radnika zatražilo liječničku pomoć jer su bili u stanju šoka, a već su otpušteni kući.

Zrak nije opasan za zdravlje

Govorio je o kvaliteti zraka u Zagrebu. ”Mjerenja su pokazala da su plinovi koji uzrokuju neugodan miris, primarno se radi o amonijaku i sumporovom vodiku, da su izmjereni ispod graničnih vrijednosti, što znači da neugodan miris koji osjećaju građani ne bi trebao biti opasan za zdravlje”, otkrio je i rekao da će NZJZ ”Dr. Andrija Štampar” svakih nekoliko sati izvještavati javnost o kvaliteti zraka.

Rekao je da će se dopustiti odlaganje otpada na dijelu Jakuševca na kojemu zasad nema ugroze od urušavanja. Tamo će se od utorka odlagati otpad.

Razgovarao je s Plenkovićem

Tomašević je rekao da se čuo s premijerom Andrejem Plenkovićem s kojim je razgovarao o izgradnji centra za odlaganje otpada. Prva tema je financiranje takvog centra, a drugo je, kaže Tomašević, pitanje lokacije.

”Za nas lokacija nije sporna, ali želimo da ne bude sporna za sve aktere uključene u ovo. Danas je gradski HDZ spomenuo Resnik kao negativno rješenje, no nadam se da je riječ o pogrešci jer je HDZ glasao za ovu lokaciju”, rekao je.

Treća tema o kojoj su pričali je problem odlaganja otpada na području cijele županije, odnosno zajedničko rješenje za Centar za odlaganje otpada u Zagrebačkoj županiji. ”Imajući na umu predstojeće lokalne izbore, mi inzistiramo da to postrojenje bude isključivo za Grad Zagreb, a neko drugo postrojenje za Zagrebačku županiju. To su tri pitanja – lokacija, pitanje Zagrebačke županije i financiranje – koja su ključna za nastaviti dalje s projektom za zatvaranje Jakuševca”, poručio je dodao da to mora biti ”tema iznad političkih opcija”.

‘Zadnje upozorenje koje smo dobili’

”Ovo danas je bilo zadnje upozorenje da se to konačno riješi”, poručio je gradonačelnik.

”Ta saga traje već 20 godina. Ja smatram da u Resniku treba biti sve. To je bioplinsko postrojenje zatvorenog tipa koje nema nikakvih emisija ni plinova koji bi na bilo koji način remetili život građana. Takva postrojenja postoje u brojnim europskim gradovima i konačno je vrijeme da to riješimo u Zagrebu. Resnik je oduvijek lokacija za takav centar i ne vidim zašto bi to mijenjali. Ako bismo išli mijenjati, morali bismo čekati još tri godine, a to je vrijeme koje ne možemo čekati”, rekao je.

‘Nisam niti rekao da je Vlada odgovorna’

Osvrnuo se i na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da je gradska vlast odgovorna za probleme na Jakuševcu.

”Ja nisam rekao da je Vlada odgovorna za odron. Ja sam rekao da želim razgovarati s Vladom da pronađemo rješenje, a to su ova tri pitanja financiranja, lokacije i županije. O tome već dugo pričam s resornim ministrom, ali nemam odgovor”, poručio je.

‘Šef Čistoće je Upravi ponudio ostavku’

Osvrnuo se i na pozive oporbe da direktor Čistoće da ostavku. ”Pozivali su na ostavku i kad je bio štrajk. Ja bih rado da sam preuzeo grad u kojemu ne pucaju cijevi i grad u kojem je Jakuševec zatvoren, ali nije tako jer se godinama nije radilo. Potrebno je samo malo volje da se riješe ova tri pitanja. Grad je spreman dignuti kredit i financirati značajni dio centra za odlaganje otpada”, rekao je i dodao da nema riječi o ostavci Davora Vića.

”Ponudio je ostavku upravi Holdinga, ali rekli smo da ćemo pričekati nalaze inspekcije o odgovornosti i tko god bio odgovoran bit će sankcija”, poručuje Tomašević.

Kratku je izjavu dao i Vić. “Mi nemamo puno opcija. Dok odlagalište postoji, ono se mora koristiti, ali napokon se mora sjesti za stol i dogovoriti da zatvorimo Jakuševec i stavimo to iza sebe”, rekao je.